Руски народни занаяти (115 снимки): интересни идеи от солено тесто, слама и глина, инструкции стъпка по стъпка за начинаещи

В простите селски семейства не винаги е било възможно да се купи истинска играчка за деца, така че те са направени от скрап материали. За игри са правени кукли и фигурки на животни. Парцалените играчки бяха украсени с ярки национални дрехи.

Фигури, изляти от глина, бяха изстрелвани във фурни и боядисани с цветни орнаменти. Димковските играчки са поразителен пример за такива руски народни продукти. Те имат семпла форма и са ръчно рисувани с национални шарки. Можете лесно да накарате всички националности да почитат и да пазят техните традиции в песни, стихове, ритуали.

От детство бяхме възпитавани в руски приказки, участвахме в народни празници и знаем за обичаите. Един от елементите за повишаване на любовта към Родината у децата е създаването на руски народни занаяти.

Разнообразие от продукти

На снимката на народните занаяти, на първо място, поразително е разнообразието на извършената работа, изобилието от цветове и цветове, изразът на народната култура в продуктите. Не може да бъде:

 • Фигури и картини от слама, глина, солено тесто, дърво;
 • Занаяти и играчки от остатъци, прежди, хартия;
 • Модели на хижи, църкви, руски печки;
 • Живопис под Хохлома;
 • Димковски играчки.

Направи си сам занаят

Както професионалистите, така и начинаещите в ръкоделието могат да създадат красив продукт. Просто трябва да положите малко усилия, търпение и постоянство.

Занаятите на руско-фолклорна тема често се създават от импровизиран материал, с прости инструменти. Ако знаете как да шиете или плетете, можете да направите кукли, герои от руски народни приказки, амулети.

Основата е направена:

 • Изработени от пълнени с памучна вата,
 • Слама,
 • Рога,
 • Дърво.

Горнището е украсено с пришити и плетени дрехи, коса от конци и прежда. От останките от прежда и плат можете да шиете ярки пачуърк килими, одеяла, възглавници за диван.

Лесно е да се формова играчка matryoshka или Dymkovo от глина, пластилин. По-добре е да вземете полимерна глина за продукта. Държи добре формата си, не се напуква, когато изсъхне. С деца боядисвайте готовия занаят с ярки орнаменти, покрийте със слой лак отгоре.

Направете триизмерни картини от осолено тесто или пластилин: истории от руски приказки, кукли за гнездене, приказни герои. Залепете детайлите на картината върху дъската, изсушете, боядисайте.

Дървени занаяти

Занаятите от дърво в народен стил са много интересни. Сложните изделия от дърво изискват специално майсторство. За начинаещите майстори е по-добре да се заемат с нещо по-просто.

Например, обикновените кибрити правят миниатюрни шедьоври на руската архитектура. Дървените кибрити се залепват заедно с лепило в различни форми. От тези заготовки можете да направите модели на староруски сгради, хижи, кладенци. Съгласно този принцип ковчезите с невероятна красота се залепват и сгъват.

Клонки, слама, малки копчета ще направят очарователни бибита и брауни. Просто трябва да подредите всичко правилно и с любов. Брезовата кора е подходяща за изработване на туески, кутии, сувенирни обувки от лико.

Занаяти от слама

Универсален материал за самоделни народни занаяти е сламата. Можете да си купите готов материал или да го подготвите сами. Слама се избира със същата дължина, без възли, удебелявания, ярко жълто. Залива се с вряща вода за 15-20 минути, водата се отцежда. Нарежете всяка сламка с канцеларски нож по цялата дължина. Разгънете и изгладете с гореща ютия.

Ще получите гъвкав, лъскав материал за тъкане на съдове, кутии, фигури. От такава сламка се получават удивителни слънчеви снимки в руски стил.Продуктите, създадени по този начин, са крехки и изискват внимателно боравене с тях.

Тяхната народна играчка с деца вкъщи от полимерна глина или солено тесто. След като изсъхнат, те стават трайни, могат да се използват за игра.

Приложение "Matryoshka"

Но най-обичаният, известен занаят е народната играчка Matryoshka. Тя отдавна се е превърнала в символ на Русия. Може да се направи от всякакви материали. Основното е да се поддържа руският народен стил в дизайна.

Направете апликация с децата. Красотата на тези снимки е, че всяка една ще бъде уникална. Те могат да бъдат направени във всякакви дрехи, лицето на всички кукли за гнездене също ще бъде различно.

 1. Отпечатайте две еднакви изображения на матрьошката;
 2. Залепете картини за здравина върху картон;
 3. Изрежете първата по контура;
 4. Нарежете втората на части: лице, шал, торс;
 5. Закръглете цялата матрьошка на лист хартия;
 6. Копирайте и изрежете детайлите от многоцветна хартия;
 7. Залепете ги по контура;
 8. Украсете роклята с многоцветни копчета, мъниста, цветя;
 9. Начертайте лице;
 10. Залепете апликационния лист върху дебела хартия;
 11. Украсете рамката с руски народни модели от цветна хартия или конец.

Имате прост и очарователен занаят в руския народен стил.

Занаяти за деца

Всички деца обичат да рисуват, ваят, майсторят. Работете с тях, за да създавате народни занаяти. Това вълнуващо занимание ще се хареса на деца и по-големи деца.

Попитайте децата си какво ги привлича повече и се захващайте за работа. Направете малки кукли амулети от конец или прежда. Те могат да се използват като играчка, декорация или ключодържател.

Кукла момиче

 1. Вземете прежда в бяло, бежово или розово.
 2. Изрежете нишките с дължина 20 см, за да получите сноп с диаметър около 2 см.
 3. В средата завържете с конец от същия цвят, сгънете го наполовина.
 4. Оставете 6 нишки върху плитките, завържете останалите 2см. отгоре е главата.
 5. Разделете останалите нишки на 3 части, средната е малко по-дебела.
 6. Завържете страничните части в основата, разрежете наполовина, завържете в краищата - това са ръцете.
 7. Украсете средната част с престилка или бродерия - това е рокля.
 8. От горните останали свободни нишки сплетете плитките, завържете тънки панделки.

Куклата е момче, удобна е по същия начин като първата кукла.

 • Само роклята е завързана в средата, нишките са разделени наполовина и завързани отдолу - това са панталоните.
 • Ние украсяваме ризата в горната част с бродерия, завързваме шарка с шарка на колана. Подстригвахме се по-късо.

Тези народни занаяти за деца се правят само за няколко часа. Подарете такъв трогателен сувенир на вашите баби, дядовци или познати. Самите деца ще се радват да носят такива чаровни фенечки.

Снимка на руски народни занаяти

Интересни статии...