Ден на учителя през 2024 г.: коя дата, дата

Денят на педагога през 2024 г., както и в миналото, се пада на 27 септември. Празникът се счита за един от най-младите в образователната система, на която дата е определена наскоро. Създаден е благодарение на инициативните членове на всички руски педагогически издания: различни списания и вестници. Целта на събитието е да привлече вниманието на правителството към предучилищните институции в страната с цел подобряване на условията на труд.

В производствения календар 27 септември е работен ден, през 2024 г. се пада петък. Решението дали този ден е кратък или не се взема от всяка институция самостоятелно.Но за да разграничи по някакъв начин това време от ежедневните събития, ръководството насърчава служителите си с парични премии и награди с почетни грамоти.

История на празника

Въпреки факта, че първите детски градини се появиха преди повече от 100 години, вниманието към специалността "възпитател" беше обърнато сравнително наскоро. Отначало това беше общ празник за всички педагози, без конкретна дата. От 1965 г. служителите на предучилищната система са поздравявани заедно с учителите в първата неделя на октомври. През 1994 г. в календара на просветителите е определен точен номер - 5 октомври. Десет години по-късно представители на предучилищния сектор се разделят, избрани са, но не са официално одобрени, денят е 27 септември.

През следващите четири години поздравленията все още се приемаха през октомври, тъй като малко хора знаеха за това решение. През 2008 г. те направиха общоруско проучване за търсенето на празника.Година по-късно става официално за всички жители. Но самата заповед е под No 703-р. излезе много по-късно - 18 април 2016 г. Оттогава Денят на учителя се празнува във всички региони на страната.

Празнува ли се денят на учителя в други страни

В постсъветското пространство празникът е официално одобрен само в Украйна, той също се празнува на 27 септември. Решението за това беше взето по-късно от. Република Беларус, Казахстан и някои страни от ОНД поздравяват служителите на предучилищната система в неформална обстановка в същия ден, тъй като няма определена дата.

Събитието е свързано с професионален празник, но в педагогическите среди много ръководители на детски заведения са против организираното даряване на ценни и скъпи подаръци. В решението си те се позовават на закона на Руската федерация, който не позволява на държавни служители да приемат подаръци над определен финансов праг.

Празнични традиции

В много градове се провежда в по-тържествена атмосфера: Министерството на образованието организира празник в главната концертна зала на града, кани представители на администрацията, които от свое име изказват заслугите на предучилищни учители и връчват официални награди.Ръководители на детски градини и родители ги поздравяват на място.

Но основните традиции на празника винаги ще бъдат: даването на подаръци и организирането на поздравления. На този ден служителите на музикалната зала организират малка концертна програма с участието на деца, тематични песни и танци. Всяко дете поотделно може да научи стихотворение у дома и да го разкаже на групата си, да направи пощенска картичка, да изработи и да го представи на любимите си наставници. С помощта на родителите можете да заснемете видео поздрав или колективно да поднесете подарък.

Идеално за Деня на учителя:

 • букети цветя;
 • чай, кафе;
 • бонбони и други сладкиши;
 • сувенири;
 • подаръчни комплекти за пиене на чай;
 • сертификати за магазин за хранителни стоки или козметика;
 • ваза за цветя;
 • съдове;
 • текстил;
 • тефтер, органайзер;
 • рамка за снимки или албум за снимки;
 • портрет;
 • рисувай по числа;
 • диамантена живопис;
 • часовник;
 • флашка;
 • декоративни свещи.

Различни магазини предлагат предварително сглобени комплекти с подписи като „На твоя любим учител“, „На най-добрия предучилищен работник през 2024 г.“, Скъпа бавачка“ (помощник) и др.

Интересни факти

През 2003 г. в северната столица се проведе мащабно събитие, посветено на 140-годишнината от появата на първата детска градина в града.Именно след него регионите получиха писма с покана за създаване на ежегоден празник, посветен на всички работници в предучилищното образование.

Други факти:

 1. Първата детска градина се появява през 1837 г. в Германия, открита от немски учител Фридрих Фрьобел. Той измисли името на такава институция, на немски звучи като "Детска градина" .
 2. Първата предучилищна институция в Руската империя се появява през 1859 г. на територията на Великото херцогство Финландия.
 3. Първоначално организациите, приемащи деца в предучилищна възраст, бяха открити срещу заплащане. За първи път детска градина приема деца в Санкт Петербург през 1868 г., тя е открита на остров Василиевски от съпругата на известния професор и учител Карл Лугебил, София, с подкрепата на благотворителни центрове.

В момента мненията за ползите от предучилищна институция са разделени, много психолози вече не са привърженици на този вид социализация.Но въпреки това в страната се отварят все повече нови детски градини, които се грижат за деца. Затова не трябва да забравяме за такъв славен ден като 27 септември и да поздравяваме нашите учители всяка година.

Интересни статии...