Разширяване на Москва: Нови граници и карта за 2022 г. - схема

Разширяването на Москва е най-славният проект в историята на главния руски мегаполис. След като бъдат внедрени, новите граници на града ще заемат двойно повече пространство от преди. През 2005 г. правителството на Москва одобри генерален план за разширяване на границите - за 20 години. Според този документ през 2020-2022 г. той ще се развива активно в югозападната част на Московска област, докато достигне границата с руската столица, Калуга.

Важни нюанси


Териториалното развитие и изграждането на жилищни комплекси изискват държавните и общинските власти да спазват социалните гаранции и наличието на транспортна инфраструктура. Следователно, освен благоустрояване на земя и изграждане на нови квартали, се предвижда да се развие и градски транспорт в града, по-специално:

 • Формиране на трансферни пунктове по съществуващите линии на метрото.
 • Изграждане на допълнителни маршрути и организация на пътническия трафик по тях.
 • Изграждане на нови околовръстни пътища и включването им в структурата на градските пътища.

Втората задължителна точка, на която трябва да обърнете специално внимание:

 • Опазване на зони за отдих, паркове, площади и гори.
 • Наличие на предучилищна, училищна, болнична.
 • Подобряване на улиците и организация на обществени места.

Зони на концентрация

Много от дейностите, планирани в Генералния план на Москва за 2022-2025 г., са съсредоточени в средата. В тези райони се планира създаването на големи административни и индустриални центрове. Разработчиците на генералния план приеха, че средната част има добри транспортни връзки съответно с центъра на мегаполиса и неговите краища.

Тук са концентрирани повечето индустриални зони. През следващите две години разработчиците планират да намалят площта си от 20 000 на 15 000 хектара чрез увеличаване на плътността на застрояване, изграждане на нови бизнес центрове и съответно създаване на нови работни места.

Промишлеността няма да бъде премахната от предишните си места - на първо място, замяната на духовно и физически остарелите технологии с нови и модерни технологии.

Седем нови ръководства

През 2022 г. се планира да бъдат въведени в експлоатация седем нови надлеза в столицата. Изграждането им ще свърже областите с една транспортна мрежа. През 2022 г. ще бъдат изградени и реконструирани общо 320 км пътища. Една трета от този том вече е готов и работи. Изграждането и въвеждането в експлоатация на пренаселения Московски околовръстен път ще позволи на жителите на Нова Москва (Троицки и Новомосковски административни райони) да стигнат по-бързо до работа и у дома. Потребителите на трафика ще могат по-лесно да се придвижват между регионите, което елиминира необходимостта от пътуване по Московския околовръстен път. Пътната мрежа предвижда изграждане на надлези, надстройки на няколко нива и надлези. За тази работа се планира да бъдат изразходвани над 200 милиарда рубли.

Метро

Развитието на московската метро мрежа е един от приоритетите. В края на 2020 г. се планира да бъде пуснат в експлоатация клон „Комунаровск“, започващ от ул. „Новаторов“ и преминаващ през станциите Славянски Мир, Мамири, Летово, Сосенки.

През 2022 г. линията Kommunarovskaya може да бъде разширена до Krasnaya Pakhra и ще премине през Троицк. Предвижда се също удължаване на Калининско-Солнцевската линия до летище Внуково. И в северната част на Московска област, оранжевата линия от Medvedkovo S.M. простира се до Митищи.

Плановете включват изграждането на нов клон в Рублево-Архангелск и линия на метрото до Международния финансов център край Красногорск. По предварителни данни този маршрут преминава през станциите:

 • „Народна милиция“;
 • "Manzaralı";
 • Строгино;
 • Троице-Ликово;
 • Рублево-Архангелск;
 • Илинская;
 • Шелепиха.

През 2022 г. московските власти възнамеряват напълно да пуснат южната част на Третия преход. Това включва станции Воронцовская, Зюзино, Проспект Вернадски и всички станции Каховски.

Къщи и квартали


Планират се промени и в областта на жилищното строителство. В новите квартали на столицата строителството на търговски жилища ще бъде намалено - концентрацията му ще бъде 200 луксозни апартамента. Напротив, строителството на социални жилища ще се увеличи.

През 2020-25 г. размерът му ще бъде 47 милиона квадратни метра - почти двойно по-голям от сегашния. Що се отнася до инфраструктурата, в Нова Москва ще се появят два нови парка: парк Глория в близост до магистрала Киевское и градина на героите близо до магистрала Калужское

Подобряването на обществените места обхваща площ от 100 хектара. Повечето гори и зелени площи в Нова Москва ще бъдат запазени - те ще бъдат озеленени, зони за отдих, удобни входове и паркинги, удобни условия за отдих за деца и възрастни.

Интересни статии...