Историята на Нова година в Русия в снимки: дърво през вековете

Руският император Петър 1 може с увереност да бъде наречен законодател на честването на Нова година у нас. По-рано в Русия Нова година се празнуваше на 1 септември, а в древността сред славяните - на 1 март. Петър реши, че Нова година ще се празнува на 1 януари и, разбира се, ще украси къщата с клони от хвойна и смърч. По това време нямаше традиция за поставяне на коледно дърво. Клоните бяха украсени с плодове, зеленчуци и сладкиши. Първата Нова година, с шум и мащаб, беше отпразнувана в Москва на добре познатия Червен площад. По-късно уличните тържества са пренесени в Санкт Петербург, който Петър основава през 1704г.

Традицията за украса на коледно дърво

Известно е, че декориран и искрящ смърч се появява през петдесетте години на 19 век в Санкт Петербург. Първоначално обичаят да се украсява иглолистното дърво е бил в Германия. Германците украсиха елхата със сладкиши и плодове, като по този начин отдадоха почит на природата и поискаха късмет и просперитет през следващата година. До 16-ти век смърчът не е бил изсечен, по-късно тази забрана е била отменена, но има някои ограничения за броя на изсечените дървета.

След това традицията за декориране на дървета се разпространи в цяла Европа и постепенно дойде в Русия. По това време имаше много германци, които украсяваха коледни елхи за Нова година. И за много кратко време в руските къщи се появиха украсени коледни елхи.

Новогодишно меню в царска Русия

Новогодишната нощ беше наречена „щедра“. Оттук идва и изобилието от новогодишната трапеза. Вярваше се, че богата празнична трапеза ще донесе богатство и просперитет през следващата година. Акцентът на новогодишната трапеза беше младо прасе, приготвено на шиш. Дори семейства със скромни доходи се опитваха да осигурят в менюто ястия от свинско месо.

След месните ястия рибните закуски бяха популярни. А за десерт се сервираха мед и плодове. Алкохолът се предлагаше главно с водка с различни концентрации. В Русия го наричали вино. Познатите ни вносни вина бяха достъпни само за благородството.

Обличане в нови дрехи

Празнуването на Нова година в нови дрехи и обувки е древна традиция, датираща от няколко века. Вярваше се, че ако срещнете следващата година с нова рокля и обувки, тогава цялата следваща година ще бъдете с нови неща и просперитет. Освен това преди Нова година в жилището беше въведен пълен ред, изхвърлени напукани и счупени съдове, измити огледала и прозорци.

Да живее шампанското!

Пенливата напитка се появява за първи път на празничните трапези на руските хора в началото на 19 век. След победата над Наполеон руските войници оцениха великолепието на тази напитка, която не беше особено популярна във Франция. След много кратко време шампанското стигна до Русия и беше по вкуса на благородството. И малко по-късно се превърна в традиционна напитка през Нова година. Приблизително по същото време жителите на Руската империя започнаха да украсяват къщите си с коледни елхи.

Богат на събития 20-ти век

Преди разпадането на Империята в Санкт Петербург бяха популярни тържества и балове сред благородството. Коледа, която тогава се празнуваше на 25 декември, се празнуваше със семейството, а Нова година се празнуваше на площада или в ресторантите. Менюто за Нова година се разшири, за да включва вносни европейски вина, дивеч, морски дарове. Но никой не отказа от любимата гъска с ябълки.

През 1917 г., избухването на Революцията, изглежда, ще забрани любимите празници: Нова година и Коледа. По това време се извършва преходът към друг календар, според който Коледа е отложена за 7 януари, а Нова година - за 14-ти. Русия беше обзета от глад, за мнозина не беше възможно да компенсират изобилието от новогодишната трапеза. Единственото, което е оцеляло, са детските коледни елхи в Петроград. Буквално две години по-късно властите отмениха любимите си празници, правейки тези дни работни дни.

Завръщане на Нова година

След 1934 г. новогодишният празник се завръща в Съветска Русия. През тези времена възниква традиция върхът на коледното дърво да се украсява с червена звезда. Изобилие и изтънченост се върнаха на празничните трапези. За мнозина обаче колбасите и плодовете вече бяха радост. И децата мечтаеха да стигнат до главната коледна елха в страната.

През петдесетте години на миналия век те започнаха да празнуват Нова година не само със семеен кръг, но и да канят шумни компании от приятели. През тези години се формират традиционните новогодишни ястия: оливие, желирано месо, херинга под шуба и цаца.

В дните на Хрушчов Новата година не беше пълна без шампанско и програмата "Синя светлина". Дефицитът на храна, който се появи по-късно, причини много неудобства на съветските граждани. Но въпреки това хората се опитваха да направят празника разнообразен и богат.

След 1991г

Историята на Нова година не свършва дори след разпадането на СССР. По времето на Елцин Коледа се е върнала отново, която се празнува на 7 януари. Освен това стана популярно сред страните да слушате поздравления от президента на Русия. Както и преди, шампанско и мандарини, обичани от съветските времена, са на масите.

И изобилието и дори луксът на празничната трапеза вече могат да бъдат подредени с лекота, тъй като изборът на продукти в магазините е невероятно голям. Вместо живи коледни елхи, страните слагат изкуствени, но ги обличат обилно и богато.

Вековната история на Новата година донесе в нашето време много прекрасни традиции и обичаи, които всяка година се случват във всяко руско семейство.

Интересни статии...