Занаяти за деца: майсторски клас с инструкции как да си направите домашен занаят у дома + снимка

Майсторството развива въображението на детето, както и фината моторика. Това е страхотно забавление, защото създаването на нещо оригинално със собствените си ръце улавя и предизвиква истинска детска наслада.

С помощта на снимка на занаяти за деца можете да решите вида на занаята и да правите това, което детето иска. Огромен брой идеи за детски занаяти са представени в богато разнообразие.

Полезни съвети

 • Преди да започнете работа, подгответе всички необходими материали съгласно списъка.
 • Децата трябва да използват безопасни ножици и само под наблюдението на възрастни.
 • Подгответе работната си повърхност с помощта на дъска или мушама, за да избегнете разваляне или оцветяване на вашата маса.
 • Когато използвате бои, сменяйте често водата и изплаквайте четките.
 • Първо трябва да се заточат моливите.
 • Маркерите не трябва да се оставят отворени, тъй като изсъхват бързо, не забравяйте да поставите капачки върху тях.

Материали за занаяти

За да направите какъвто и да е занаят, трябва да вземете решение за материалите и да подготвите всичко необходимо за работа. За творчество можете да използвате следните материали:

 1. Естествени материали (шишарки, листа, клони, сухи цветя и др.).
 2. Хартия, картон и гофрирана хартия.
 3. Пластилин, солено тесто, глина и всичко за моделиране.
 4. Дърво (шперплат, клонки, лозя, шишчета, пръчки за суши и т.н.).
 5. Ръкави, торбички за мляко или сок.

Занаяти от естествени материали

Кестените, шишарките, жълъдите и много други са чудесни като основа за занаяти. От естествени материали можете да направите интересна композиция, да направите букет, апликация или различни фигурки.

Пъпката е чудесна за направата на различни животни, в зависимост от размера и формата на пъпката. Естествените материали включват плодове и зеленчуци, които също могат да се използват за направата на много удивителни занаяти.

Оригами

Занаятите от хартия за деца са много разпространени, което може да се направи по различни начини. Хартията е достъпен материал, който може лесно да се рециклира. Работата с хартия развива много у детето, особено тактилни усещания - грапавостта на хартията, нейната текстура.

Развиват се и фините двигателни умения и, разбира се, въображението на бебето. При работа с хартия се използват ножици, лепило, бои, моливи и различни други материали.

Една от първите работи на детето е хартиена апликация, която се прави в по-малките групи на детската градина. За това е свързано въображението - можете да правите цветя, животни, приказни герои и много други.

Пластилинови занаяти

Съвременният пластилин е много пластичен и мек, мирише добре и е лесен за извайване. Моделирането перфектно развива фината моторика и можете да излеете интересни фигури от пластилин, включително любимите си герои от карикатури.

Най-простите занаяти за деца могат да бъдат изваяни от пластилин, той е представен в широка гама от цветове и е достъпен за всеки. Можете да комбинирате пластилин и естествен материал, например, да оформите катерица и да прикрепите към нея млад пухкав конус като опашка. Можете да формите от пластилин:

 • Животни и птици (костенурки, панди, змии, папагали и така нататък);
 • Тематични фигури;
 • Цветя;
 • Зеленчуци и плодове;
 • Храна и бонбони;

Оригами за деца

Оригами е перфектен като интересни занаяти за деца. Детското оригами развива добре фината моторика на ръцете и точността на движенията, както и учи на концентрация и логическо мислене.

От тригодишна възраст можете да започнете да учите детето си да сгъва лист хартия наполовина, а от петгодишна възраст можете да се научите как да прави прости фигури.

Колкото повече практика имате, толкова по-добри ще бъдат вашите фигурки. Оригами е древно японско изкуство и фигурки могат да бъдат направени по схеми с различна сложност.

За първи път се използват най-простите схеми, децата ще обичат да сгъват оригами от цветна хартия, те се оказват ярки и оригинални.

Една от най-простите фигури е лале; за да го направите, трябва да се придържате към следната схема.

 • Квадратният лист трябва да бъде положен пред вас по такъв начин, че да прилича на ромб. Ромбът се сгъва наполовина.
 • Всеки ъгъл се сгъва към центъра.
 • След това ъглите са огънати навън, лалето е готово.

Детски занаяти от картон

Картонът е много популярен материал, от който могат да се направят много интересни занаяти. Можете да използвате листов картон, както и кутии и различни картонени продукти.

Можете да направите всичко от този материал - транспорт, приложения, кутии за съхранение на малки неща и дори къща за кукли.

Картонът е добър, защото се огъва добре, оцветява се, може дори да се зашива, той също перфектно поддържа формата си. Всички видове картонени занаяти за деца е чудесна възможност да бъдете креативни и да се научите как да правите интересни занаяти въз основа на този материал. Като картон можете да използвате:

 • Картонени кутии;
 • Еднократни хартиени съдове;
 • Различни втулки;
 • Опаковки за храни - зърнени храни, бисквитки и така нататък;
 • Яйчни клетки;

Цветна пясъчна бутилка

Такъв занаят изглежда много впечатляващо и може да украси всяка стая. Като основа се взема прозрачна бутилка, можете да вземете бутилка с красива форма. След това трябва да настържете цветните пастели на ситно ренде и да смесите всеки цвят с порция фина морска сол.

Всеки слой се излива върху нов, можете да повторите цветовете на дъгата или да направите нещо свое. Можете да излеете цветен пясък през навит конус от хартия; това интересно занимание ще бъде интересно за дете на всяка възраст.

Всички занаяти с деца със собствените си ръце трябва да се извършват под наблюдението на възрастни, тъй като те често използват ножици и малки части.

Освен всичко друго, можете да направите много тематични занаяти - на тема рожден ден (гирлянди и картички), на новогодишна тема (снежинки, фенери, играчки за елхата) и много други. Изработването на занаяти е чудесно занимание за свободното време, което е от полза както за децата, така и за техните родители.

Снимка на занаяти за деца

Интересни статии...