Направи си сам зеленчукови занаяти: научете се да го направите сами (снимка, майсторски клас, инструкция)

Можете да направите занаяти от зеленчуци със собствените си ръце за изложба в детска градина, да украсите празник или да създадете необичаен кулинарен шедьовър. Работата с плодове е лесна и забавна.

Творческият процес ще завладее както деца, така и възрастни. За работа можете да вземете всякакви зеленчуци от магазина или отгледани сами. Ще бъде възможно да се създават фигури не само през есента, но и по всяко друго време.

Какво се изисква за работа

Разбирането как да направите занаят от зеленчуци идва бързо, ако разбирате инструментите и материалите, които се използват в работата. Не се изисква нищо специално.

Обикновено се използват зеленчуци от всякакъв формат. Красивите и нестандартни екземпляри са с най-голяма стойност.

Допълнително използвайте:

 • Нож;
 • Дървени шишчета;
 • Дъски за рязане.

Кухненската маса може да се използва като работно място. Тук е лесно да се режат материали, без да се страхувате от оцветяване или увреждане на повърхността.

Можете да използвате обикновена кухня или креативна престилка, за да се предпазите от замърсяване.

С какви зеленчуци работят най-често

След като разгледате селекция от снимки на занаяти от зеленчуци, става ясно, че можете да използвате различни плодове за работа, както и всякакви други естествени и изкуствени материали.

Най-лесният за манипулиране е лесен за работа екземпляри. Те включват зеленчуци с умерено плътна кожа и не твърде мека вътрешна част. Те включват:

 • Краставица;
 • Тиквички;
 • Морков;
 • Патладжан;
 • Картофи.

Най-често срещаните варианти се считат за зеленчуци с ниска цена, масово разпределение. Екземплярите се избират въз основа на измислената идея.

С правилния подход, красив занаят може да бъде създаден от един плод или да използва цял набор от дарове на природата.

Начини за извършване на различни занаяти

Можете да вземете идеи за занаяти от зеленчуци, като разгледате готови примери. Най-често това се прави, когато трябва да се направи нещо трудно.

Ако целта на творчеството е развитието на детето, тогава е по-добре да мечтаете сами. Когато е възможно, децата участват в процеса.

Опции за най-малките

Можете да създадете прости занаяти от зеленчуци за деца в няколко стъпки. За да получите резултата, просто трябва да включите въображението си.

Добрите идеи често идват от внимателно проучване на наличния материал. След това остава да положите малко усилия, за да получите красива фигура.

Зеленчуково семейство

Не са необходими инструкции стъпка по стъпка, ако правите фигури от цели зеленчуци. Дори едно дете ще се справи със задачата. Достатъчно е да вземете няколко подходящи чисти плода. По-добре е да правите копия с приблизително еднакъв размер.

Комбинирайте добре:

 • Картофи;
 • Цвекло;
 • Морков;
 • Ряпа.

Остава да се направят въображаеми лица за плодовете. За да направите това, очите, носовете, устата, изтеглени и изрязани от хартия, са залепени отгоре върху кората. Можете да направите всички детайли от парчета други зеленчуци.

Например кръговете, направени от репички, маслини и маслини, работят добре. Листата от марулята могат да се използват за създаване на облекло, ако е необходимо.

Фигурка от картофи

Можете да направите различни интересни фигури от обикновени картофи. Това могат да бъдат малки хора, животни или дори цели кралски замъци. Изберете работен материал. Всеки детайл е внимателно обмислен.

Разнообразието от картофени калибри ви позволява да фантазирате безкрайно. Отделните елементи се сглобяват в едно цяло с помощта на дървени клечки за зъби.

Агнешко карфиол

Лесно е да създадете правдоподобно агнешко от съцветия карфиол. За тялото на животното вземете куп по-големи цветя. По-малка клонка ще служи като глава.

Може да се направи и от парче картоф или друг зеленчук. Детайлите са свързани с помощта на дървено шишче. За подреждане на елементи се използват по-малки пръчки.

По-големите шишчета перфектно ще изпълняват ролята на краката на животното. За тази цел можете да използвате и резенчета други зеленчуци.

Ядлив декор

Децата често се противопоставят на яденето на здравословни зеленчуци. Това може да се постигне чрез красиво декориране на ястието. Зеленчуците могат да се превърнат в незначителен декоративен елемент на всяко познато ястие.

Например, върху картофено пюре или сандвич, можете да поставите филийки зеленчуци, изобразяващи птици, риби, животни.

Можете да направите цяла кола от сладка чушка. Достатъчно е да отрежете отстрани, да прикрепите кръгове от моркови или краставици отдолу, които ще имитират колела. Полученият автомобил може да бъде напълнен с ценен товар:

 • Дъски от морковени ленти
 • Краставица,
 • Цвекло.

За момичета можете да направите куп цветя, като нанижете пъпки и листа от моркови, репички, цвекло и краставици на шишчета-крака. Децата попиват такава красота с удоволствие.

Продукти, изискващи по-високо майсторство

Ако планирате да получите нещо по-сложно, тогава не винаги е възможно да се направи без майсторски клас за създаване на занаяти от зеленчуци. Използвайки чужд опит, можете да направите различни издълбани кошници, лодки и ефектни фигури за украса на масата.

Може би най-добрият резултат няма да излезе за първи път. Използвайки евтин материал, можете да практикувате. Освен това разваленият декор винаги може да се приведе в действие, като се използва при готвене.

За да създадете истински шедьовър, ще са необходими умения, както и точна работа. Не се препоръчва децата да предприемат сложни проекти. Винаги е най-добре да увеличавате нивото на уменията си постепенно.

Всеки може да се занимава със занаяти, като използва зеленчуци. Това е полезно и приятно занимание, което ще забавлява и носи радост. Резултатите от творчеството могат да се използват като експонат за детска изложба или да се превърнат в истинска украса на масата.

Фото занаяти от зеленчуци

Интересни статии...