Какви занаяти за Великден могат да се направят, снимки и видеоклипове

Всички православни и католически християни очакват с нетърпение празника Светъл Великден. Дори тези, които не посещават храмове, се опитват да спазват традициите на един от най-важните религиозни празници. Преди Великден в продажба се появяват много различни неща, свързани с този ден: сувенири, кърпи, покривки, играчки, занаяти. Но ако занаятите са направени на ръка, в тях ще има топлина, особено когато цялото семейство участва в процеса на изработване на занаяти за Великден.

Декориране на яйца за Великден

Великденското яйце е един от основните символи на празника, което означава победа на живота над смъртта. Преди това яйцата се боядисвали изключително в червено. Тази традиция започва, след като Мария Магдалина носи на владетеля новината за възкресението на Исус Христос, носейки яйце в ръцете си. На това Тиберий ѝ отговори: „Това не би могло да се случи, както е невъзможно яйцето да се зачерви“. В този момент черупката на яйцата стана червена.

В днешно време за оцветяване се използват различни цветове, прилагат се шарки и рисунки, украсяват се по всякакъв възможен начин.

Красиво украсените яйца са един от символите на Великден

Важно! Църквата забранява залепването на ваденки с лицата на светци.

Какви великденски занаяти могат да бъдат направени на ръка:

 • На черупката можете да нарисувате малки цветя с четка и да залепите панделка с лък отгоре;
 • Намажете яйцето с лепило и след това оваляйте в ситно нарязана цветна хартия или многоцветни конфети;
 • Както в предишната версия, първо покрийте черупката с лепило и след това я оваляйте в царевично брашно;
 • Можете да нарисувате оригинални рисунки с незаличим маркер. Децата обичат това занимание!

Оригинални занаяти на тема Великден

Занаятите за Великден могат да бъдат направени от импровизирани средства

Много е вълнуващо да се съберете с цялото семейство и да направите интересни занаяти за Великден със собствените си ръце. Какви идеи за необичайни великденски занаяти могат да бъдат:

 1. Пилета, направени от жълт конец;
 2. Празни сувенири от черупки от яйца. Например, можете да направите забавни зайци от него, като прикрепите хартиени уши към черупката и въжените крака. Много е лесно да направите такива оригинални занаяти за Великден със собствените си ръце, дори и предучилищна възраст може да се справи;
 3. Кошница за великденски яйца, украсена с панделка. Поставете цветно яйце и малка поздравителна картичка вътре в кошницата;
 4. Занаяти за Великден със собствените си ръце от импровизирани средства, например картина с изображение на многоцветни яйца от бобови растения или зърнени култури;
 5. Занаяти за Великден от плат: например, венец от цветни яйца от филц;
 6. Великденските занаяти могат да бъдат годни за консумация. Опитайте да направите яйца от бял шоколад, като ги украсите с цветни захарни пръски.

Великденските занаяти могат да бъдат прости, важно е душата да е вложена в тях. Когато близките дават домашни сувенири, това винаги е много трогателно.

Направи си сам великденско яйце

Много семейства имат тази традиция: да дават на близки козунаци, украсени под формата на занаяти. Има много опции за това как да направите великденско яйце, например занаят под формата на пиле или яйце от конци или мъниста. Бъдете креативни с подръчните инструменти, за да създадете своя великденски шедьовър. Със сигурност във всяка къща има пластилин, парчета плат, мъниста, мъниста, панделки, флумастери, бои, четки. Дори тестени изделия или различни зърнени храни ще свършат работа. Можете да използвате железни стикери, но само с тези изображения, които нямат изображенията на светци.

Като правило празна черупка се използва при производството на занаяти.За да получите детайл, трябва да направите два отвора с голяма игла отгоре и отдолу. Когато съдържанието на черупката се излее, остава да се изплакне и изсуши обилно. Можете също да използвате пластмасови калъфи от Kinder Surprises.

Великденски яйца от мъниста

Направи си сам изработка за Великден, изработена от мъниста, се отличава с изисканост и грация. Ако никога преди не сте правили мъниста, ще трябва да работите усилено, за да овладеете основите, но резултатът ще надмине всички очаквания. На подготвената черупка от яйца предварително се нанася термо стикер с шарка, а отгоре е залепен шаблон, изтъкан от мъниста.

Великденски тестени яйца

Занаятите за Великден могат да бъдат необичайни, например, направени от тестени изделия под формата на великденски яйца. Как се прави оригиналният занаят:

 1. В дълбок съд смесете PVA лепило със суха паста.
 2. Надуйте балона до желания размер на бъдещото великденско яйце.
 3. Внимателно залепете пастата върху топката, оставяйки малко пространство, през което след това можете да извадите топката.
 4. След като лепилото изсъхне напълно, топката се пука и се изтегля през отвора вляво.
 5. Остава да украсите яйцето с къдрава паста (например паста под формата на лъкове) и да боядисате готовия занаят със спрей боя.

Великденски яйца от филц и руно

Интересни самоделни занаяти за Великден се получават от руно и филц, например яйце от плат.

Направете заготовки от филц, украсете ги с бродерия или апликация. Зашийте заготовките заедно с декоративен шев, оставяйки малка дупка отгоре, през която запълнете плавателния съд с памучна вата или подплатен полиестер. Прикрепете низа и зашийте дупката. Подарете на всички близки и скъпи на този великденски занаят, който дори може да се превърне в индивидуален талисман.

След като изрежете цветни заготовки от яйца от филц, те могат да бъдат свързани под формата на празничен венец и окачени в залата или над камината.

Друг вариант от руно:

 • Изрежете две заготовки от тъканта;
 • Зашийте многоцветни копчета на една от заготовките;
 • Зашийте заготовките с декоративен шев, натъпкайте през отвора с мек материал или вата;
 • Шийте на връв или панделка.

Плетени великденски яйца

Ако знаете как да плетете, плетените занаяти, направени сами, могат да се превърнат в подарък за Великден за любимите хора. За начинаещи е подходящ вариант: плетени великденски яйца. Поставете ги в малка кошница и вашият празничен занаят ще бъде готов.

По-уверените плетачи могат да опитат да прикачат плетено цвете към готовия занаят. Залепете копче в центъра и завържете самото яйце със сатенена панделка.

Яйцата, "облечени" в ажурна плетена тъкан, плетени на една кука от тънки конци, изглеждат много деликатно.

Великденско яйце оригами

Доста често самоделните занаяти за Великден се правят от хартия. Интересни и забавни занаяти за Великден се получават в стил оригами. Как да си направим яйце за рожден ден в стил оригами:

 1. Първо, модулите се сгъват от цветна хартия. Има няколко начина за изработване на модули. Подробни майсторски класове за изработване на модули могат да бъдат намерени в Интернет.
 2. Един ред модули се натиска върху друг. Просто трябва да изберете правилните цветове, които ще създадат модела, съчетавайки се помежду си.
 3. Резултатът е хартиено яйце в стил оригами. Тъй като е доста трудно да се направи такъв занаят, по-добре е да следвате поетапните препоръки от Интернет.

Яйчени кошници и стойки

Яйцата ще изглеждат наистина празнично, ако ги сложите в домашни подложки за чаши или великденски кошници. Такива занаяти ще създадат празнична атмосфера и могат да служат като подарък за близките.

За да направите подложки за яйца, ще ви трябва:

 • Бяла и жълта гофрирана хартия;
 • Картонени макари (подходящи са тези, използвани за хранително фолио);
 • Дантела, плитка, декоративни въжета, панделки;
 • Ножици, пистолет за лепило.

Последователност:

 1. С помощта на канцеларски нож внимателно отделете останалата хартия от макарата, нарежете я на равни части;
 2. Изрежете лента от бяла и жълта хартия, така че жълтата лента да е по-тясна от бялата.
 3. Разтегнете и двете ивици, след това стиснете, за да създадете фалшива волан от двете страни.
 4. Първо залепете бялата извивка върху картонената заготовка, а жълтата в средата.
 5. Украсете подложките с въжета, панделки, плитка.

Занаятите с великденска тематика могат да бъдат украсени с изкуствени цветя, пеперуди, зелена трева, защото този празник символизира настъпването на слънчева топла пролет.

Празничните кошници за яйца могат да бъдат направени от хартия, плат, конци, клонки и други материали. Плетена кошница, украсена с цветя и панделки, ще изглежда красиво.

Великденски заек

За католиците един от символите на Светия Великден е великденският заек. Децата вярват, че именно той носи подаръци в деня на Възкресението на Христос. Разбира се, играчка във формата на заек може да се купи в магазин, но е много по-ценно, ако правите занаяти със собствените си ръце за Великден. От какво може да се направи заек:

 • Полимерна глина;
 • Пластелин от солено тесто;
 • Хартия, картон;
 • Дрехата;
 • Козина;
 • Шоколад;
 • Пясъчно тесто и др.

Можете да прикрепите уши към черупката на яйцата, да нарисувате муцуна с помощта на акрилни бои. Поставете яйцето върху стойка със зелена гофрирана хартия, имитираща трева.

Меденките често се използват за направата на великденския заек. Фигури с меденки във формата на зайци се пекат и отгоре се покриват с многоцветна глазура.

Децата ще обичат зайците, ушити от козина, филц, плетени от пухкави бели конци. Майстори, които са способни на усърдна работа, могат да създадат истински шедьовър от малки части. Всяка от частите се пълни поотделно с пълнител и след това всички части се зашиват заедно. Можете да облечете заека си в красиви дрехи и да завържете сатенен лък около врата.

Видео как се прави великденско зайче

Великденски картички

Простите занаяти за Великден също ще зарадват близките. Опитайте да направите свои собствени пощенски картички, които можете да поставите в кошницата си с цветни яйца. Можете да нарисувате рисунка върху самоделна пощенска картичка или да оставите отпечатъци от ръцете на всички членове на семейството. Обикновено на празничните картички се изобразяват боядисани яйца, козунаци, пилета, зайци. Не забравяйте да напишете поздравления и най-искрени пожелания на човека, на когото представяте своя занаят.

На бележка! Пощенските картички, направени от малки деца, изглеждат особено трогателни и сладки. Родители, баби и дядовци, лели и чичовци, братя и сестри от години съхраняват представени им детски занаяти за Великден.

Пощенска картичка може да бъде направена от материали, които се продават в специализирани магазини за творчество. Ако не е възможно да посетите такъв магазин, във всеки дом има подръчни инструменти, които ще направят прекрасен занаят за великденски картички: парчета от различен плат, копчета, бои, плитка, дантела, хартия и т.н.

Какви изображения могат да бъдат на пощенска картичка:

 1. Храмове;
 2. Великденски принадлежности: козунаци, козунак, яйца, свещи и др.
 3. Животни и птици: кокошка с пилета, заек, пойни птици;
 4. Цветя.

Можете да измислите своя собствена версия на чертежа, правейки занаята уникален и неподражаем.

Великденски апликационни картички

Великденските картички могат да бъдат най-простите:

 • Залепете ленти от дантела върху заготовка от дебел картон;
 • Изрежете апликации под формата на пилета от цветна хартия;
 • Залепете ги на картичката между дантелата.

Можете да изрежете пощенска картичка с форма на яйце от дебела хартия, да залепите многоцветна хартия отгоре, да украсите занаята с декоративна граница, изкуствено цвете и мъниста.

Апликацията може да бъде под формата на кошница с великденски яйца. Или можете да изрежете малки картони под формата на яйца от картон и да залепите малки цветя, изрязани от цветна хартия на всяка пощенска картичка. Тези пощенски картички ще допълнят основните подаръци.

Великденски картички в стил скрапбукинг

Занаятите в модерния стил на скрапбукинг са доста лесни за изпълнение. Просто трябва да посетите специализиран магазин и да закупите материалите, необходими за творчество. Например, опитайте този прекрасен занаят:

 1. Залепете специална хартия за скрапбукинг върху картонената основа.
 2. Отгоре залепете кошницата, а отвътре - многоцветни великденски яйца, изрязани от скрап хартия.
 3. Украсете картината с клонки, дантели, мъниста.

Можете да направите пощенска картичка в стила на скрапбукинг и домашно приготвени материали. Ще имаш нужда:

 1. Хартиена дантелена салфетка;
 2. Цветна лента;
 3. Многоцветен картон;
 4. Мъниста;
 5. Бутони.

Залепете дантелена салфетка и всички декоративни елементи върху картонената основа.

Видео Великденски картички

Великденски венец

Венец от клонки и цветя, украсен с ярка панделка, ще се превърне в истинска декорация на входната врата. Красиви великденски занаяти под формата на венци могат да бъдат представени и на роднини. Как да направите истински великденски венец със собствените си ръце?

Ще ви трябват тънки върбови клонки или бреза. Те трябва да бъдат предварително накиснати в гореща вода, така че да станат меки и гъвкави. Клонките се тъкат заедно, за да образуват кръг. Около целия кръг венецът е фиксиран с канап, така че клоните да не се разпадат. Остава да го украсите с цветя, панделка, зелена трева. Можете да поставите фигурка на изкуствена птица отгоре.

На бележка! Според традицията на Великата неделя венците трябва да съчетават такива цветове като червено, бяло, нежно зелено.

Венец от филц изглежда необичайно и красиво. За да го направите, зашийте пръстен от светлозелен плат, обработвайки ръбовете с декоративен шев. Изрежете зигзагове от жълт филц и зашийте отгоре на венеца. Като декорация могат да се използват цветя, зайци или пилета, ушити от жълт плат.

Някои домакини пекат празничен венец от сладко тесто, като за пълнеж използват захаросани плодове, сушени плодове, марципанова маса и др. Отгоре поставете сладък венец, поръсен с нарязани ядки.

Великденски салфетки

Направи си сам салфетки се считат за много стилен елемент от празничния декор. Освен това козунакът може да бъде представен като подарък на празнична салфетка. Как да шиете салфетка за Великден:

 1. Изберете плат с тематичен модел: козунак, яйца, пилета, зайци, цветя, слънце и др.
 2. Изрежете 2 еднакви кръга.
 3. Зашийте кръговете заедно.
 4. Залепете краищата с лента, за да съответстват на основния цвят на плата.

Ако знаете как и обичате да бродирате, можете да направите красива бродерия върху бяла ленена салфетка. Не е необходимо да бродирате великденски мотиви, може да бъде например кошница с цветя.

Децата със сигурност ще харесат салфетки, на които ще бъдат бродирани малки зайци или кокошки и пилета.

Салфетки с апликации и декор под формата на копчета, мъниста, дантели ще изглеждат оригинални.

Какво друго можете да направите за Великден със собствените си ръце?

Занаятите „направи си сам“ за Великден са не само възможност да покажете въображението и креативността си, но и да прекарате време с деца в семейния кръг. Занаят "козунак" може да бъде поверен на предучилищна възраст, те с удоволствие ще се включат в творческия процес. От хартиени кърпи, вестници, памучна вата, бели гваш и сладкиши, децата могат да създадат торта, която да изглежда като тази, която мама пече.

Можете да направите дървени занаяти за Великден със собствените си ръце. Много красиви великденски яйца се правят от дърво. Дървени заготовки за бъдещи яйца се продават в магазините. Остава да го нарисувате и да го лакирате отгоре. Такива дървени занаяти могат да бъдат добър подарък за празник.

Сладки великденски сувенири - плетени шапки за яйца или животни. На първо място, децата ще бъдат доволни от тези подаръци.

Какви други занаяти могат да бъдат:

 • Хартиени гирлянди във формата на зайци;
 • Възглавници с апликация или бродерия;
 • Декориране на дървета;
 • Кокошка с пилета, ушита от филц;
 • Великденско яйце с бонбони вътре.

Има невероятно разнообразие от възможности за занаяти за светла почивка. Изберете това, което ви харесва най-много и създайте, включително въображението си. Членовете на семейството, приятелите и близките хора ще се радват да получат ръчно изработен подарък за Великден.

Още видеоклипове за Великденски занаяти

Интересни статии...