Ден на космонавтиката за деца: Сценарии за детската градина и училище

Деца на всяка възраст попиват знанията като гъба. Задачата на учителя е да заинтересува малко „защо“, да развие съществуващите им творчески способности, да представи информация по интересен и вълнуващ начин. На 12 април страната и много други страни ще празнуват Деня на космонавтиката. Това е прекрасен повод да се запознаят децата с понятието „космос“, очарователно е да се разкаже за постиженията на науката в тази област, да се представят нови знания по игрив начин.

Ден на космонавтиката в детската градина

Денят на космонавтиката за малки деца може да бъде отбелязан по много различни начини. Основното е, че децата се интересуват и те не се отегчават в началото на тържественото събитие. Можете да организирате тематични игри и състезания, празничен концерт, изложба на занаяти на тема "космос".

Прочетете също: Избор на занаяти за деца за Деня на космонавтиката със снимки, видеоклипове, майсторски класове

Педагозите могат да измислят цяла седмица, посветена на първия полет около земната орбита:

 • Понеделник… Космически игри с деца. Учителят по игрив начин представя информация за големи и малки планети, обогатява речника на децата с нови термини. В същото време децата се научават да правят разлика между „голям“ и „малък“, да сравняват параметрите на обектите.
 • Вторник… Децата трябва да съберат голям космически кораб от детайлите на конструктора.
 • Сряда… Учителят подготвя разказ за космоса. Препоръчително е историите да се придружават с куклено представление или театрално представление, за да бъде интересно децата да получат нови знания.
 • Четвъртък… Учениците на детската градина ще могат да се чувстват като истински космонавти. Скафандрите ще бъдат направени от картон за тях. Летейки на батут, можете да почувствате състоянието на безтегловност. На улицата учителят провежда тематични игри. Например, заедно с деца, можете да изградите земята и планетите на Слънчевата система от пясък.
 • Петък… Изграждане на космически град от конструктор. Гледане на карикатура на космическа тема. Децата с учител правят „космически“ занаяти.

На Деня на космонавтиката задължително се провежда тематичен концерт, посветен на празника.

Ваканционен сценарий, вариант номер 1

Предлагаме на вашето внимание сценарий на почивка в детска градина, посветена на Деня на космонавтиката. Подходящ за средни и по-големи възрастови групи.

Под тържествената музика децата влизат в залата, застават в полукръг до централната стена, върху която висят изображения на планетите на Слънчевата система. Водещият и децата четат стихове.

Водещ:

Беше обикновен ден през април
Изпълнен с познат списък със задачи.
Само този ден е толкова познат
Гагарин го взе и полетя в космоса.

Дете:

Усмивката му веднага бе разпозната
Такава усмивка не може да се повтори.
Целият свят е във възторг, хората ликуваха!
В крайна сметка човекът успя да завладее космоса.

Второ дете:

Оттогава минаха много години и корабите
Те изследват космическите разстояния.
Но всички ние помним това по земята
Юрий Гагарин летеше наоколо за първи път.

Децата изпълняват „Песента на космонавтите“, след което сядат в аудиторията.

Водещ:

Момчета и момичета, днес е 12 април - празник, посветен на деня, когато Юрий Гагарин за първи път обикаля земното кълбо на кораба "Восток". Полетът продължи 1 час и 48 минути.

След това на децата се показва кратък филм за Юрий Гагарин. Водещият разказва интересни факти от биографията си, чете стихотворението „Юрий Гагарин“. Например можете да покажете този детски филм.

Видео: "Гагарин - първият космонавт - карикатура за Гагарин за деца"

Поема "Юрий Гагарин"

В космическа ракета
Наречен "Изток"
Той е първият на планетата
Успях да се издигна до звездите.

Пее песни за това
Пролетни капки:
Ще бъдем заедно завинаги
Гагарин и април.

(В. Степанов)

Водещ:

И сега каня момчетата да преминат през най-истинските космически тестове. Съгласен ли си? Тогава да започнем!

Състезание номер 1. „Изграждане на космическа ракета“

Играта включва две двойки деца: момчета и момичета. Момчетата се изправят изправени с вдигнати ръце. По команда на водещия момичетата трябва да увият хартиени кърпи около торса на момчето, за да направят „ракета“. Двойката, която първа изпълни задачата, ще бъде наградена с медали за най-добър дизайнер на космически кораб.

Състезание номер 2. "Космическа закуска"

Водещ:

Със сигурност всички знаят, че храната на астронавтите е в туби. При нулева гравитация е много трудно да се яде обичайната храна, но е удобно да се яде от туби. Но как астронавтите искаха пресни плодове! Нека се опитаме да нахраним нашите астронавти с ябълки!

Двама учители държат здраво въже, на което са окачени 5 ябълки. Водещият кани пет деца да участват в състезанието. Те трябва да хапят ябълката си, без да я докосват с ръце. Детето, което успява, получава статуетка с надпис: „Най-пъргавият космонавт“.

Водещ:

Предлагам най-добрите авиационни и астронавтични инженери да се съберат, за да построят истинска ракета.

Децата трябва да сглобят ракетен модел от големи части на конструктора.

Водещ:

Свършихте се отлично с всички задачи. За това всеки малък космонавт има право на медал (на децата се дават шоколадови медали).

На финала децата с учители пеят песен за космоса.

Например, тези песни са много подходящи (видео):

Сценарий за детската градина, вариант номер 2

Друг вариант на сценария е спортно-развлекателно събитие за деца от средна, старша и подготвителна групи „Пътуване в пространството“.

Звучи весела музика, а в залата се втурва учител в чуждестранен костюм. Той държи тенджера и балони.

Извънземно:

Къде съм? Какво правите всички тук?

Педагог:

Здравей извънземно! Озовахте се в детската градина. С децата дойдохме на урок по спорт. Къде отиваше?

Извънземно:

Изпаднах зад чинията си. Затова реших да я настигна с балони.

Педагог:

Е, не можете да летите никъде на балони. И защо тенджера?

Извънземно:

Ами ако искам да ям? Ще си сготвя вкусна супа или каша.

Педагог:

Кажете ми, деца, какво ядат астронавтите при нулева гравитация? (Децата отговарят)

Извънземно:

Предлагам да организираме космическо пътуване точно тук! (Поставя разноцветни обръчи около залата)

Децата се разхождат из залата под музиката. Веднага щом музиката спре да свири, децата по двойки трябва да вземат обръчите и да ги вдигнат над главите си.

Извънземно:

Те летяха на ракети, сега можете да направите космическо зареждане.

Учителят показва движенията на музиката, децата ги повтарят.

Извънземно:

Сега е моментът да се състезавате помежду си. В раницата си имам топки от три цвята. Каква топка сте извадили, влизате в такъв отбор.

Момчетата разглобяват топките и формират три отбора. Всеки отбор е подреден близо до конуса. Имената на командите могат да бъдат: "Звезда", "Слънце", "Комета", "Юпитер" и т.н.

Децата сядат едно след друго и играят полет под музиката.

Извънземно:

Така че кацнахме на планетата Меркурий. Известен е с многото си пещери, така че трябва да бъдете много внимателни, когато се придвижвате из планетата.

Провежда се щафетно състезание, при което всеки член на отбора трябва да пълзи през тъканен тунел. Печели екипът, който се справи със задачата по-рано.

В паузите между състезанията, за да не се уморяват децата, можете да покажете детски видеоклипове за планетите на големия екран:

Извънземно:

Е, да отидем по-нататък?

Децата отново сядат едно след друго и "полетът" продължава. На планетата Венера децата събират цветни камъни (топки), всеки цвят в отделна кошница.

Извънземно:

И така пристигнахме на Луната. Има не само луноходи, но и лунни джъмпери.Искате ли да видите какво е това?

Всеки член на отбора трябва да скочи до стената и обратно на фитбол и след това да подаде топката на друг участник. Победител е отборът, изпълнил задачата най-бързо.

Провежда се щафетното състезание „Марсианецът“. Всеки член на отбора трябва да изтича до статива и да нарисува част от марсианеца: нос, уши, очи, ръце, крака. Печели отборът, който изтегли марсианеца по-бързо от останалите.

Извънземно:

Момчета, беше толкова интересно да направим космическо пътуване с вас. Но трябва да отида, приятелите ми вече ме чакат. На раздяла искам да ви дам космически деликатеси (на децата се дават туби със сладко).

Извънземно:

Всички вие сте се постарали много,
Тичахме, скачахме, дори салтирахме.
И съм сигурен, че ако наистина искате,
Полети в космоса след няколко години.

Момчетата придружават извънземното до музиката.

На бележка! Можете да използвате всякакви игри и състезания на открито, но се уверете, че програмата не е претоварена. Децата бързо ще се уморят и отегчат.

Ето още няколко примера за спортни и образователни дейности за детската градина:

Празник за учениците

Целите на празника, посветен на Деня на космонавтиката:

 1. Разкажете на учениците за Деня на космонавтиката, научете ги да формулират своите мисли;
 2. Обяснете какво представляват добротата, храбростта, смелостта, смелостта, кои са герои и за какви заслуги заслужават уважение;
 3. Дайте представа как се наричат планетите от Слънчевата система, къде се намират, каква е тяхната особеност;
 4. Развийте интелектуални и творчески способности, научете логическо мислене.

Учениците влизат в музикалната зала под песента „Марш на младите космонавти“.

Водещ:

Скъпи момчета, оставаме на космодрома. След няколко минути нашият кораб ще излезе в космоса. Колко знаят какъв празник се празнува в много страни на 12 април? (Децата отговарят)

Водещ:

На 12 април 1961 г. човекът за първи път започва своето космическо изследване. И това беше нашият сънародник Юрий Гагарин. Със сигурност това име е известно на всеки от вас. За Деня на космонавтиката сме ви подготвили вълнуващо пътешествие. Първо ще се върнем назад във времето, за да разберем как е живял Гагарин. Със сигурност всяко от момчетата, присъстващи тук, е мечтало в детството как да лети в космоса. Вдигнете ръцете си, кой искаше да бъде космонавт? Преди това само малцина биха могли да станат астронавти, но сега, ако желаят, много от тях ще могат да летят в космоса. На 12 април 1961 г. съветският космонавт Юрий Алексеевич Гагарин извършва първия си полет около Земята.

Следва гледане на филм за Ю.А. Гагарин.

Можете да вземете детски филм, който вече предложихме по-горе в сценария за детска градина, за по-големи ученици (които не се уморяват бързо), можете да покажете този филм или друг:

Водещ:

Сега да отидем с вас в космоса. Със сигурност всеки иска да разгледа загадъчните и загадъчни космически явления?

Ако наистина искате да станете астронавт,
Трябва да се подготвите и да знаете много, много.
Всеки космически маршрут
Отворена за тези, които обичат работата.
Само приятелски екип ще лети в космоса,
Тъжен и мрачен, не сте на път.

Водещ:

Това е първата планета, на която ще спрем. Нека разкажем стихове за космоса, може би планетата ще ги хареса и тя ще ни приеме гостоприемно.

Децата рецитират поезия. Например такива:

Всички планети в ред
(Аркадий Хайт)

Всички планети в ред
Всеки от нас ще се обади:
Единият е Меркурий,
Две е Венера,
Три е Земята,
Четири е Марс.
Пет е Юпитер
Шест - Сатурн,
Седем - Уран,
Зад него е Нептун.
Той е осми поред.
И след него вече, тогава,
И девета планета
Наречен Плутон.

***
(Андрей Усачев)

На Луната живеел астролог
Той следи планетите:
МЕРКУРИЙ - време,
ВЕНЕРА - две,
Три е ЗЕМЯ,
Четири - MARS,
Пет е JUPITER,
Шести - САТУРН,
Седем - Уран,
Осем - NEPTUNE,
Девет е най-далечният ПЛЮТО,
Който не вижда - махай се!

***
Сатурн
(Рима Алдонина)

Всяка планета има нещо свое
Какво го отличава най-много.
Със сигурност ще познаете Сатурн от поглед -
Заобиколен е от голям пръстен.
Не е твърдо, от различни ивици.
Ето как учените решиха въпроса:
Едно време водата замръзваше там,
И пръстените на Сатурн от сняг и лед.

Водещ:

Сега нека играем интересна игра. Ще направя гатанка, отговорът на която се крие в моята мистериозна кутия.

 1. В небето има ярко жълт кръг
  А лъчите са като нишки.
  Земята се върти наоколо
  Като магнит.

Водещият вади слънцето от кутията, след като децата отгатват загадката.

 1. Човек седи в ракета,
  Излита, не се страхува
  И във вашия голям скафандър
  Той е почти като птица. (Космонавт).
 2. Синята топка е в ръката ми
  В далечината има планини, реки, вулкани.
  Имаме и ти, и аз на него,
  Коя планета е? (Земя).

Можете да покажете това видео:

Водещ:

Браво, момчета, познаха всички гатанки. Сега нека играем играта "Лети, не лети" (подходящо за предучилищна възраст и ученици от началното училище)… Ако посоча обект или живо същество, което може да лети, вдигнете ръцете си нагоре. Ако това, което ще нарека, не може да лети, не вдигайте ръцете си.

 • Може ли самолетът да лети?
 • Може ли хипопотам да лети?
 • Лети ли ракетата?
 • Масата лети ли?
 • Хеликоптерът лети ли?
 • Квадрокоптерът лети ли?
 • Кравата лети ли?

Водещ:

Какви добри хора сте, всеки знае кой лети и кой не. И сигурно знаете кои планети са в съседство с нашата Земя.

Учители или ученици в гимназията в планетарни костюми излизат под музиката. Водещият говори накратко за всяка планета.

Водещ:

Всички планети са красиви, но най-удивителната и красива е нашата планета Земя.

Провежда се майсторски клас, където учениците правят модели на Земята от солено тесто.

Водещ:

Е, нашите екскурзии до планети и космос приключиха. Летяхме с удоволствие, но с още по-голяма радост се връщаме в дома си - любимата ни планета Земя.

Първи ученик:

Тук небето е синьо и слънцето грее ярко
Тук са щастливи както възрастни, така и малки деца.

Втори ученик:

Не можем да изброим всички чудеса, все още има едно име,
Планини, пустини и морета, всичко това е обичана Земя!

Водещ:

Скъпи приятели, върнахме се на нашата родна планета. Пътуването ни приключи и се надяваме да ви хареса. До следващия път!

В края на събитието всеки може заедно да изпее песен за космоса „Междупланетен крайцер“.

Текстове на песни:

Удивително наблизо
В галактическия прозорец
Ние разширяваме погледа си
Разтриване на окото към тръбата.
Очакваме урок като затъмнение
Нека направим набег в космоса
До непознато усърдие
Човек търси от детството.

Междупланетен крайцер,
Астронавт и мечтател.
Нашият учител е астроном
Нашето училище е космодром.
Междупланетен крайцер,
Астронавт и мечтател.
Нашият учител е астроном
Нашето училище е космодром.

Любопитно навсякъде
Ние не крием апетита си
Среща с нова, ние знаем, че ще бъде,
Някой ще отлети до звездите.
Междувременно искаме затъмнение
От звезда до звезда урок
Междупланетно сближаване,
Само ако един шанс би ни помогнал.

Междупланетен крайцер,
Астронавт и мечтател.
Нашият учител е астроном
Нашето училище е космодром.
Междупланетен крайцер
Астронавт и мечтател.
Нашият учител е астроном
Нашето училище е космодром.

Форматът на празника може да бъде всеки, най-важното е децата да се интересуват и да не им е скучно. Можете да добавяте различни спортни и творчески състезания, да провеждате образователни лекции по игрив начин и да присъждате символични награди.

Предлагаме на вашето внимание селекция от видеоклипове от детските празници за Деня на космонавтиката (сигурен съм, че и вие ще получите много идеи от тях):

Интересни статии...