Уикенди и празници през януари 2021 г.: как работим и играем?

Ако попитате обикновен гражданин на Русия (или който и да е друг жител на територията на бившия СССР) за това кой е най-важният празник през годината, отговорът, независимо от възрастта, пола и вида на дейността, ще бъде същият - Нова година.

Студентите и работниците го обичат за новогодишните празници, които дават възможност за прекарване на повече време със семейството, потапяне във вълшебна празнична атмосфера. Затова мнозинството, много преди Нова година, търси отговор на въпроса как ще работим и почиваме през януари 2021 година.

Уикенди и работни дни през януари 2021 г.

Януари може да се нарече скитник и рекордьор по брой уикенди и празници. 2021 г. няма да бъде изключение, в началото на което работещата половина от населението може странно да забрави пътя до работните си места за цели 10 дни.

И така, почивните дни и празниците през януари ще продължат от 1-ви до 10-ия ден от първия месец на годината. Това е с оглед на факта, че нито един от празниците не се пада през уикенд и няма да има трансфери.

Как се е случило ще отговори производственият календар. 1 януари е Нова година, 2-6 и 8 януари са традиционните новогодишни празници, 7 януари е Коледа, която има статут на държавен празник, а 9 и 10 падат през втората събота и неделя на този месец.

По този начин, в съответствие с член 112 от Кодекса на труда на Руската федерация "Неработни празници" през първия месец на 2021 г. ще има 15 работни дни и 16 - почивни и празнични дни. Няма да има съкратени работни дни през януари, а почасовата му продължителност за служителите ще бъде:

  • с денонощна работна седмица - 62,4 часа;
  • в 36 часа - 93,6 часа;
  • за наети 40 часа седмично - 104 часа.

Други държави не могат да се похвалят с толкова почивни дни през който и да е месец от годината. Например в САЩ само 25, 26 декември и 1 януари се считат за официални празници по време на Коледа и Нова година. Продължителността на новогодишните празници зависи само от работодателя, така че служителите предпочитат да трупат отпуск през цялата година, за да се отпуснат, като организират зимна ваканция.

Възможни ли са промени в производствения календар

Страните ще могат окончателно да планират ваканциите си само след одобрението от правителството на Руската федерация на Резолюция „За прехвърляне на уикендите към 2021 г.“, която ще направи свои корекции в производствения календар.

Промените в начина ни на работа и игра могат да бъдат направени по няколко причини. Първото нещо, което може да повлияе на продължителността на новогодишните празници, е 31 декември.

От няколко години Държавната дума внася за разглеждане законопроект, който прави последния ден от изходящата година почивен ден.

Това предложение е много разумно, защото независимо от сферата на дейност, повечето работещи хора на този ден мечтаят да се приберат по-бързо вкъщи, за да могат да се потопят в празничната атмосфера и да се подготвят за Нова година заедно със семейството си. През 2019 г. 31 декември не стана официален почивен ден, може би ще се случи през 2020 г. В противен случай ще трябва да се задоволите с един час по-кратък работен ден.

Втората точка е пандемията на COVID-19. Как този факт ще се отрази на работния процес през януари 2021 г. е трудно да се предвиди.

Може би, за да се избегне стагнацията в икономиката поради карантина и реалното прекратяване на работата на повечето предприятия и институции, страната ще отмени или съкрати новогодишните празници. И може би, както някои експерти прогнозират, втора вълна на заболеваемост ще избухне през зимата и повечето отново ще трябва да се поставят на карантина или да работят отдалечено.

Както и да е, страните могат само да се надяват на успешно развитие на събитията, което ще ни позволи да посрещнем Нова година 2021 в добро здраве в кръга на близките.

Интересни статии...