Състезания и игри за деца за Нова година 2022 (година на Тигъра)

Колко прекрасна е Нова година! Колко нетърпеливо очакват децата този приказен празник! За да отпразнувате и прекарате Нова година 2022 (година на Тигъра) магически, незабравимо и забавно, можете и дори трябва да използвате материалите, предложени в нашата статия! Необичайни и уникални игри и състезания за деца ще пренесат вашите момичета и момчета в истинска приказка с интересни задачи! Статията предлага и специални игри, чиято основна тема и главен герой е символът на Новата година - Тигърът! И на този линк ще намерите сценарий за деца за годината на тигъра.

Честита Нова година на вас, приятели! Прекарайте го с децата и го оставете за дълго в паметта ви!

Състезателна игра №1. "Мишка и котка"

За състезанието се изисква 1 предмет - дълга еластична лента от 3-4 метра. Трябва да се завърже в краищата.

Всички деца, които искат да играят, стоят в кръг. Ластикът трябва да върви зад всеки участник в областта на глезена на краката на децата. Участниците застават в кръг, разпъвайки еластичната лента, но не прекалено, за да не наранят децата. 1 дете влиза в центъра на кръга, то ще играе ролята на вълк.

Когато музиката свири, децата танцуват, а котката „спи“. Веднага след като музиката рязко се изключи, котката се „събужда“ и хваща зейналите мишки и те трябва да скочат от кръга възможно най-бързо. Този, който не е успял навреме, се превръща в котка и в следващия кръг той лови мишки.

Състезателната игра може да бъде разпределена от 2 до 5 минути.

Игра номер 2. "Изгубена волска опашка!"

За да играете играта, ви е необходима голяма снимка или плакат на бика, но без опашка. Трябва ви и саундтрак - музика и аплодисменти.

Задачата на децата: със затворени очи прикрепете опашката на бика. Всеки участник има 3 опита подред. След всеки грешен опит се чува стилизирано квичене и ако е правилно, ръкопляскания. Така детето ще разбере кога опашката удря правилно картината.

Всеки може да играе до около 5 минути.

Викторина №3. "Какво знаем за Тигъра?"

 • Какво прави тигърът за успешен лов? (Имитира гласовете на други животни, атакува врата, ловува от засада).
  Какво не могат тигри (Purr)
 • Какво липсва на новородените тигърчета? (Изглед)
 • Какво ще правят мъжките, ако няколко тигъра претендират за една уловена плячка наведнъж? (Те ще оставят женските и малките да продължат напред)
 • Защо тигрите ръмжат? (За комуникация)
 • Колко пъти зрението на тигъра е по-добро от човешкото? (Шест пъти)
 • Как се превежда думата „тигър“ от гръцки? (Бърз)
 • Колко ивици има тигър? (Около 100)
 • Кое е най-доброто време за тигър да види? (През нощта)
 • Колко зъби има тигърът? (36)
 • В коя книга е тигърът? (към червено)
 • Кое е най-правилното име за тигъра, който живее и къде живее?
 • (Амурски, той живее в Приморските и Хабаровските територии)
 • Кое от дивите животни се счита за най-близкия роднина на тигъра: гепард или рис, лъв или снежен леопард? (Лъв - те принадлежат към един и същи род - Големи котки)
 • Колко малки е една тигрица обикновено? (4-5 котенца)
 • Колко време бебето тигър остава с майка си, като се учи от нея? (Три години)
 • Каква скорост може да развие тигър при атака на плячка? (20 м / сек.)
 • Коя столица в Азия се намира на река Тигър? (Багдад)
 • Как наричат хората декоративен камък с красив златистокафяв цвят? (Тигрово око)
 • За какво са надлъжните и напречните ивици върху кожата на животното? (Надлъжно - предупреждение за други хищници; напречно - маскиране)
 • Лъвът се смята за цар на звярите - по-голям ли е или по-малък от Тигъра? (По-малък и по-слаб)
 • Кое животно може да лови Тигъра? (Никой)
 • Как ловуват тигрите, един по един или на групи? (Тигърът е самотник в лова)
 • Как момичето Ели и нейните приятели от приказката „Магьосникът от изумрудения град“ Волков успяха да избегнат нападението на тигрите? (Те вървяха много тихо и животните не ги чуваха)
 • От какво цвете много се страхува Тигърът в приказката на Киплинг „Маугли“? (Огънят)

На тази връзка ще намерите други новогодишни тестове за деца.

Състезание номер 4. "Плетете пигтейлите на снежната мома"

За състезанието ще ви трябва перука с дълга коса или лента за глава с 6 панделки. Децата са разделени на 2 отбора от по 3 човека. Всеки отбор получава 3 ленти, ако е лента за глава, или половината от обема на косата, ако е перука.

Задача: да сплетете плитките на Снежанката за бързина и точност! Който се справи най-добре - този отбор ще спечели. Но е желателно да насърчавате всички деца, това е вълшебна Нова година!

Състезание номер 5. "Нека украсим коледната елха със снежинки"

По пода има разпръснати много снежинки от 2 цвята: ярко синьо и светло синьо. Броят на разновидностите на снежинките трябва да бъде еднакъв. Децата са разделени на 2 отбора (от 4 до 6 души).

Задача: по-бързо от другия екип да събира и окачва снежинки на елхата. Всеки екип събира снежинки със собствен цвят. Времето е дадено от 30 секунди до минута.

Печели екипът с най-много снежинки на дървото. Съвет: Ще бъде по-лесно да преброите останалите снежинки на пода или в ръцете на членове на екипа. Който има най-малко останали снежинки, ще спечели този отбор.

Състезание номер 6. „Събиране на подаръци“

Голяма кошница или кутия съдържа играчки за момчета и момичета. Всичко е разпръснато: коли, кукли, меки играчки, конструктори, въжета за скачане и т.н.

Децата са разделени на 2 отбора: „Момчета“ - в него има само момчета, дава им се синя чанта, а „Момичета“ - се състои само от момичета, те получават червена чанта.

Задание: Екипът "Момчета" трябва да събира играчките на момчетата, а "Момичетата" играчките на момичетата. Състезание за бързина и коректност. Екипът, който е по-бърз и по-правилен, в рамките на определеното време (около 1 - 1,5 минути), ще разглоби играчките и ще спечели.

Но и двата отбора трябва да получат награди, те могат да споделят всички събрани играчки помежду си.

Игра номер 7. "Нашата новогодишна приказка"

Това не е състезание, а просто игра, която ще ви помогне да си починете от бягането, да покажете въображението си и да се посмеете от сърце

Същността на играта: всички: майки, бащи, деца, учители или гости измислят приказка.

Всеки от своя страна произнася по едно изречение. Можете да разкажете вече позната приказка, или да комбинирате герои от различни приказки, или да измислите своя собствена сюжетна линия с напълно нови герои. Колективното творчество едновременно ще обедини и ще забавлява всички присъстващи.

Детско състезание №8. „Начертайте отговора!“

Децата са разделени на 2 отбора и са настанени на различни маси. На всеки се дава албум и флумастери.

Водещият задава гатанки и за двата отбора, а децата не казват отговорите. И скицират. Който изтегли отговора по-бързо, по-правилно и точно, получава 1 точка. Когато пъзелите са завършени, се изчисляват точки и се определя отборът победител.

Всички без изключение участници могат да бъдат представени с албум и флумастери.

Пъзели:

Красива, нежна и красива!
Но не е безопасно да я обичаш!
Тя е студена и уязвима!
Кажи ми как се казва?
(Отговор: снежинка)

Той е като пазач!
Той не спи през нощта.
От снежни топки
Сляп …
(Отговор: Снежен човек.)Живее в гората,
Храни се с шишарки.
Той е много силен!
Неговото име е …
(Отговор: Мечка!)Цялата ледена пързалка блести с лед,
Децата се събудиха рано
Втурнаха се към планината за разходка
Вземане с мен …
(отговор: шейна!)Те са обичани от възрастни и деца,
Има много от тях в новогодишния подарък!
Благодарни сме на Дядо Коледа за това!
Те са много сладки, тези …
(отговор: бонбони!)През Нова година, както в имен ден на Дядо Коледа!
Обичаме да пием, миризлив, оранжев …
(Отговор: мандарини.)На новогодишния празник
Тя е единствената, която е гореща
Освен празничния венец,
Изгаряне на масата …
(отговор: свещ)

Състезание номер 9. "Blizzard"

Състезанието изисква участието на 4 възрастни и бродирано покривало с 2 спални или друг бял плат.Необходимо е да се украси със снежинки от 1 страна, да се залепи върху готови или да се пришие. Това е виелица.

Момчетата, които искат да играят, са в центъра на залата. Възрастните хващат ъглите на завивката и покриват децата с завивката. Можете да играете на воля от 3 до 5 минути.

Задачата на децата е да избягат от тази виелица, преди да ги покрие. Деца, които са хванати в тази буря, тоест под завивка, отпадат.

Състезание номер 10. "Хвърляне на снежни топки"

За състезанието е необходим възрастен, облечен като снежен човек. Той периодично ще пречи на децата да се състезават. Необходимо е също така да се направят много снежни топки от подплатен полиестер, памучна вата и плат, в краен случай, смачкана хартия или малки леки топки, увити във фолио.

Децата са разделени на 2 отбора. На 3-4 метра от тях се поставят върху широк леген или кофа.

Задача: хвърлете колкото се може повече снежни топки във вашата купа или кофа.

Но не всичко е толкова просто, колкото може да изглежда на пръв поглед. В разгара на състезанието внезапно се появява снежен човек, който може да покрие кофите със себе си или да се опита да открадне вече събрани снежни топки. След това децата трябва да изгонят снежния човек със същите снежни топки. Ако го ударите, той изчезва за известно време, след което може да се появи отново. Той може да пречи на всеки отбор на свой ред. Можете да отделите 5 минути за играта.

Състезание номер 11. "Най-дългият коледен венец"

Необходими: цветна хартия (2 комплекта), ножици (4 бр.), Канцеларска лепилна пръчка (4 бр.).

Децата са разделени на отбори от 4-6 души. На всеки отбор се дава комплект цветна хартия, 2 чифта ножици и 2 лепила.

Задача: да се направи венец в определеното време. Който го получи по-дълго - спечели.

За да направите това, изрежете цветна хартия на тънки ивици приблизително 5-6 см, свържете краищата с лепило. Това ще бъде 1-вото звено от верижния венец. Вкарайте следващата лента в тази връзка, залепете я и така нататък.

Ако децата не са запознати с тази техника на създаване на гирлянди, на възрастните трябва да се покаже как се прави това преди състезанието. Можете да отделите 5-10 минути за играта.

ВАЖНО: по време на играта възрастните наблюдават отблизо работата на децата с ножици.

Състезание номер 12. „Съберете същия подарък“

За състезанието е необходимо предварително да съберете подаръчен комплект за деца с бонбони, играчки, шоколади и да го подредите в прозрачна новогодишна чанта и лък.

На децата се предлага време (около 30 секунди), за да запомнят всички компоненти и дизайн на подаръка. След това подаръкът се отстранява от очите на децата.

На масата са подредени различни предмети, играчки и сладкиши, опаковъчна хартия, лъкове. В допълнение към същите компоненти на подаръка е необходимо да се разширят „допълнителните“ елементи. Децата трябва да съберат същия подарък, който са видели в началото.

Състезание номер 13. "Новогодишни дартси"

Има много топки, прикрепени към стената. На някои трябва да нарисувате снежинка, да поставите играчки или бонбони в тях, преди да надуете. близалки. В останалото сложете забавни детски форфети, например „Покажете на зайчето кой е пълен и му е трудно да скочи“. Децата се редуват да хвърлят дартс, ако ударят топка със снежинка, вземат изненада и се отдалечават, а ако имат задача, трябва да я изпълнят.

Тези детски новогодишни състезания могат да се провеждат както в училища, детски градини, студия за развитие, така и у дома със семейството и приятелите! Ако ви е харесало, не забравяйте да споделите статията в социалните мрежи! Весели празници!

Интересни статии...