Колко пари да дадете за сватба: като подарък и на състезания

Банкнотите отдавна са се превърнали в традиционен сватбен подарък, сега гостите не трябва да се озадачават какво да подарят на младоженците: хладилник, телевизор, набор от съдове, килим, спално бельо. Съпрузите ще харчат парите, дадени от роднини и приятели, за необходимите неща и няма да се замислят къде да сложат следващия комплект. Не забравяйте, че подготовката на тържеството ще изисква голяма сума и е напълно разбираемо, че младоженците очакват да покрият разходите или поне част от тях, за сметка на дарените средства. Но след като гостите са получили покана за празника, възниква сериозен въпрос: "Колко пари трябва да дадете за сватбата?"

От какво зависи сумата?

Защо банкнотите се считат за най-добрия сватбен подарък:

 1. Младите хора ще могат да изразходват дарената сума, както желаят.
 2. Гостите не трябва да губят време и усилия в търсене на оригинална изненада.
 3. Ако подарите на младоженците нещо, има шанс някой да направи подобен подарък.
 4. Може би младоженците в самото начало на семейния живот са ограничени във средствата и е трудно да се създаде живот от нулата.

Съществуват определени правила на етикет, според които пари за сватба не се дават. Така че е нежелателно да се предават банкноти в следните случаи:

 • отиваш на тържеството при шефа;
 • младоженците са много по-възрастни на възраст;
 • младоженците са финансово осигурени и не се нуждаят от нищо.

В паричния подарък има минус - той е без лице и след няколко минути пликът с банкноти ще бъде загубен сред подобни подаръци. За да направите една изненада запомняща се, предайте сметки по оригинален начин: направете сами плик за пари, прочетете забавно стихотворение от собствената си композиция, покажете забавна сцена или измислете някакво друго изключително поздравление.

И така, получихте покана за сватбата, решихте, че ще предадете сметките на младоженците и сега трябва да решите колко пари да дадете. Трябва да се има предвид, че всеки човек има индивидуални финансови възможности: някой може да сложи голяма сума в плик без сериозни загуби за бюджета, а някой ще трябва да го отложи за дълго време, за да събере добър подарък за младоженците. Също така размерът на презентацията ще зависи от степента на връзка: родителите и близките роднини със сигурност ще искат да направят луксозен подарък на булката и младоженеца, а едва познатите гости могат да се ограничат до стандартната сума.

Общи препоръки:

 • Близки познати, служители, роднини използват класическата схема за изчисляване на подходяща фигура: приблизителната цена на сватбен банкет се изчислява на човек и се умножава по две. Оказва се, че младоженците ще „възвърнат“ парите, похарчени за тържествената вечеря, а също така ще получат допълнителен бонус от гостите.
 • Колко пари да дадете на приятели за сватба? Приятелите по правило са на 20-30 години, току-що са завършили университет или постепенно изграждат кариера, самите те се женят или се женят и следователно често нямат прекалено големи доходи. Обикновено приятели слагат голяма сума в плик от един човек - 100 долара или 100 евро, понякога 5000 руски рубли, в зависимост от собствените им възможности. Ако най-добрите приятели са млада семейна двойка, те могат да дадат $ 200-300 за двама, а младите хора могат да дадат $ 50-70 на човек.
 • Свидетелите често приготвят общ плик за булката и младоженеца, където слагат една и съща сума, в зависимост от формата на празника. Със сигурност свидетелите знаят колко струва на младоженците да се подготвят за сватбата, така че няма да е трудно да се изчисли сумата на подаръка.

 • Бабите, дядовците, лелите, чичовците, като правило, не щадят нищо за децата.Колко да дадете на близки роднини? Минималната сума не трябва да бъде по-малка от $ 100, а колко големи сметки да се сложат, се решава индивидуално.
 • Братята и сестрите предпочитат да поднесат обща изненада с родителите си, но в случай, че братя / сестри се женят или женят за най-малката, те могат да дадат голяма сума: от 100 до 500 долара. Ако има такава възможност, моля вашата малка сестра или брат, които създават ново семейство и искрено ще се радват на всеки подарък от любим човек.
 • Родителите могат да дадат както голяма сума пари, така и скъп подарък: ваучери за романтично пътуване, ключове за нова кола или апартамент, селска къща.

Майките и татковците от двете страни могат предварително да се договорят какъв подарък ще приготвят за децата. Можете да сгънете и да представите един плик с голяма сума от две семейства.

 • Кумата и кумът дават на младоженците приблизително същата сума като роднините. Всичко зависи от вашите собствени възможности, но не е нужно да теглите банков заем или да вземате назаем, за да изненадате кръщелниците си с луксозна изненада. По традиция кумовете подаряват икони на булката и младоженеца като символ на бъдещ щастлив семеен живот под Божията закрила. В крайна сметка съдбата на кумовете не е в скъпите подаръци за кръщелници, а в наставленията по духовния път, а за вторите родители е важно децата да развият съвместен живот, независимо от финансовото благосъстояние.

Когато изчислявате размера на подаръка, който ще подарите на младоженците, вземете предвид формата на сватбата: ако е планиран шикозен прием, се присъжда голяма сума, а ако това е скромна вечеря в ресторант, тогава подаръци се дават много по-лесно.

Митници на различни страни

В Руската федерация минималната сума, представена от гостите за сватба, е 2-3 хиляди рубли. И как младоженците са поздравени в други страни:

 • В Беларус стартът започва от $ 50-70, но близките приятели могат да получат подарък от $ 100-150 на човек.
 • В Германия, Италия и Испания в плик се поставят минимум 150 евро, а роднини и приятели могат да дарят 300 евро.
 • Французите обикновено даряват 150-200 евро на човек.
 • Китайците, според традицията, дават на младите 99 евро, тъй като числото "9" има специално, магическо значение за тях.
 • В Япония е прието да се дават $ 250-280 за сватба, във Великобритания, САЩ - от $ 100.
 • В Мексико, Бразилия, сумата на сватбен подарък може да бъде 70-90 долара.

Ако тържеството в чест на сватбата ще се състои в Москва, имайте предвид, че организирането на мащабно тържество в столицата е скъпо удоволствие. Следователно дарените суми трябва да съответстват на мащаба на сватбата, но като правило стартът започва от 5 хиляди рубли.

Колко да вземете със себе си за сватбени състезания

Когато обсъждат празничната програма, бъдещите съпрузи обикновено са категорично против всякакви парични състезания. Гости и така обикновено дават големи суми и никой не иска да дава допълнителни пари. Изискването да харчите пари с елементи за демонстриране на собствено богатство не е най-добрата идея, затова много организатори на сватби постепенно се отдалечават от тази традиция.

В редки изключения има търг за продажба на торта за рожден ден или колекция за момче или момиче, но може да се намери алтернатива, така че гостите да не се счупят. Обикновено на такива състезания събирането на пари е символично. Колко давате сега за сватбени състезания? Обикновено това са банкноти от сто рубли, но за тези, които се интересуват от показване на собствената си платежоспособност, горните граници не са посочени.

През последните години публиката на сватбите се промени много: интелигентност, такт и искрена атмосфера сега излизат на преден план. Амбицията и демонстрацията на финансови възможности изглежда нелепо и нелепо на тържеството. Хората, постигнали много, се опитват да не го показват, държат се скромно, затова се опитват да провеждат дори национални сватби без парични състезания, в топла семейна атмосфера.

Как да дадете пари по оригинален начин?

Обикновено гостите предпочитат да поставят сметките в плик, декориран в съответствие със сватбената тема: чифт бели гълъби, пръстени, цветя, воал, смокинг. Но ако искате да поздравите младите по оригинален начин, използвайте следните идеи:

 • Пари в банката. Поставете банкнотите в стъклен съд, завържете сатенена панделка на капака, залепете забавен надпис, например: „Долари. Мариновани с любов от грижовна майка. "
 • Фото рамка за пари. Поставете сметки и монети вместо снимка, можете да използвате валута, за да получите ярка, пъстра картина. Подарете подарък с желание да посетите страни, където можете да платите с тези пари.
 • "Бабломет". Забавна изненада, която може да се направи много просто. Вземете нова метла, прикрепете към нея с лента монети и банкноти, украсете с панделки, лъкове. Кажете на младите хора, че това е символ на бъдещ богат, щастлив живот.
 • Парично дърво. Можете да прикачите сметки към живо растение или да направите занаят от тел, мъниста, мъниста с парични листа.

 • Оригинална пощенска картичка. Стандартен плик няма да се запомни от младите хора, но ръчно изработената пощенска картичка ще остане в паметта ви дълго време. Използвайте техниката на скрапбукинг, за да създадете много деликатен празничен сувенир. Между другото, използвайки същата техника, можете да направите албум, в който сметките се вмъкват вместо снимки. Отделете всяка страница за цел, за която младите хора могат да похарчат дарената банкнота: пътуване, нов дом, кола, разходи за дъщеря / син.
 • Торта с пари. Луксозната композиция от банкноти няма да остави безразлични млади хора и гости. Внимателно навийте банкнотите в епруветки, фиксирайте с тънки еластични ленти, поставете на няколко нива върху картонена основа. Украсете готовия продукт с панделка, изкуствени или естествени цветя.

Отзиви

Оксана, Киев

Струва ми се, че няма определена, фиксирана сума. Всеки сам решава, според възможностите и желанията си, колко да сложи в плика за сватбата. Когато с мъжа ми отидохме на сватбата на общи приятели, дадохме по 100 долара от всеки.

Виктория, Минск

Ако отидох на сватба при непознати хора, щях да дам 60-70 долара, на добри приятели - 100-150 долара. Тя сложи 300 долара в плик за собствената си сестра.

Олга, Калининград

Много зависи от това къде ще се състои сватбата. Ако в тесен кръг, у дома или в кафене / ресторант, бих дал 70-80 $ от себе си и ми се струва неприлично да отида на луксозно събитие с такава сума. Мисля, че определено бих сложил 150-200 долара в плик.

Сватбата е вълнуващо, трогателно събитие не само за булката и младоженеца, но и за гостите, които искат да зарадват булката и младоженеца с приятен подарък. Парите са универсална опция за презентация, която винаги ще ви бъде полезна, особено за младите хора.

Интересни статии...