Как да изберем изкуствено коледно дърво: основни сортове, препоръки, рецензии и съвети

Невъзможно е да си представим новогодишен празник без пухкава елегантна елха. Ако по-рано мнозина предпочитаха да поставят жива красавица от гората у дома, сега изкуствените сортове все повече се купуват. Сред богатството на избора е трудно да се спрем на едно нещо: всички дървета са красиви по свой начин, така че трябва да знаете някои от нюансите, за да може продуктът да се показва в къщата повече от една година . Ще ви разкажем как да изберете неестествено дърво по-долу.

И в тази статия говорихме за това как да изберем живо дърво, както и кое дърво е по-добре да купим - живо или изкуствено, за плюсовете и минусите на двата варианта.

Плюсове на изкуствено коледно дърво

Сред предимствата на синтетичното дърво са следните:

 • Закупуването на изкуствени елхи ще спаси живота на иглолистните гори. Живо дърво ще остане в къщата две седмици и след това ще отиде на сметището. За иглолистен аромат е достатъчно да подредите смърчови крака във вази и да поставите изкуствено елегантно коледно дърво на видно място.
 • Коледно дърво се купува веднъж, сега не е нужно да ходите всяка година на пазарите за коледни елхи или в горското стопанство за живо дърво.

 • Ако в къщата живеят страдащи от алергии или малки деца, висококачественият изкуствен смърч е единственото правилно решение, защото иглолистното дърво може да предизвика силна алергична реакция.
 • Конструкцията е лесна за сглобяване и разглобяване, а след новогодишните и коледните празници няма да има проблеми с изхвърлянето на живо дърво.
 • Изкуственото коледно дърво не се рони, така че домакинята няма нужда да почиства килимите и да мете пода няколко пъти на ден.
 • Висококачественият продукт на външен вид не отстъпва на живия смърч и често надминава по красота.
 • Силната, надеждна конструкция няма да позволи на дървото да падне, както често се случва с живите дървета, ако те не са достатъчно здрави.
 • Изкуствената рибена кост не изисква сложна поддръжка: преди да я поставите, е достатъчно да избършете лапите с влажна кърпа.
 • Празничното дърво може да бъде закупено по всяко време на годината, за това не е нужно да чакате отварянето на пазарите за коледни елхи.

Очевидно изкуствените смърчове имат много предимства, с изключение на отсъствието на иглолистен аромат. Така че новогодишната миризма на борови игли се извисява в къщата, можете да използвате специален аромат или да подредите композиции от живи клонки на коледно дърво. Краката изглеждат красиви, когато са разположени върху плоска чиния, поднос или плато. Като декорация за домашни композиции е допустимо да се използват коледни топки, мишура, мандарини, ядки и шишарки, покрити със златна боя.

Основни сортове

Първите изкуствени коледни елхи са направени от гъши пера и животински косми, а след това са боядисани в зелено. С течение на времето производствената технология се е променила много, модерните висококачествени изкуствени смърчове почти не се различават от живите дървета. В производството се използват различни материали: от евтини, съответно, продуктите не се произвеждат с най-високо качество.

Какви са сортовете изкуствен смърч:

 • отлита конструкция;
 • оптично влакно;
 • от PVC филм;
 • от въдицата.

Когато купувате изкуствена елха, обърнете внимание не само на външния вид, но и на качеството на материала. Нискокачественият продукт може да навреди на здравето, така че е по-добре да избягвате да купувате твърде евтини копия.

Актьорска конструкция

За производството на формовани изкуствени елхи се използва мека пластмаса. Новогодишните дървета, направени от този материал, се считат за най-скъпите, но външно е трудно да ги различим от живите дървета. Иглите на лятите коледни елхи са с дължина не повече от 3 см.Пластмасовите крака са тежки, така че дългите игли могат просто да се счупят.

Продават се комбинирани модели от PVC и пластмаса. Клоните на такива дървета не са еднакви; такива екземпляри изглеждат много оригинални.

Оптичен дизайн

При производството на оптични коледни елхи се използва LED лента, а опрашването под формата на сняг може да се приложи на краката като декорация. Такъв екземпляр изглежда невероятно: просто трябва да свържете коледното дърво към мрежата и то ще свети с цветни светлини. Сред предимствата на оптичните дървета си струва да се отбележи икономично потребление на енергия, пожарна безопасност и дългосрочна експлоатация.

PVC филм

Преди да изберете изкуствена рибена кост за дома си, трябва да определите бюджета за покупката. PVC филмът е евтин материал, но въпреки това продуктите от него изглеждат много подобни на живите дървета. Иглите на дърво от PVC филм са меки, с плоска форма. Трябва внимателно да боравите с клоните: те са лесни за смачкване, но не винаги е възможно да върнете предишния вид.

Производителите се опитват да отговорят на търсенето на купувачите преди новогодишните празници и пускат различни модификации. Някои PVC-филмови дървета имат дълги игли, като бор и те винаги са в търсенето.

От въдицата

Въдицата е по-скъп материал от PVC фолиото, но продуктите, направени от нея, малко приличат на живите иглолистни дървета. Появата на коледни елхи от въдица обаче е доста ефектна и хипнотизираща. За производството на клонки се използва въдица с диаметър 0,1-0,3 mm. Иглите настръхват в различни посоки, наподобяващи четка. По правило моделите на въдиците се изработват сглобяеми.

Съвети за избор при покупка

Има основни критерии за избор на изкуствени дървета, ако знаете как да го направите правилно, дървото ще донесе радост на къщата за повече от една година. Какво да търсите:

 • Пухкавост. Всяко семейство иска буйната красавица да се превърне в новогодишна украса, а не в продукт с редки клони и пролуки между иглите. Разгледайте добре всеки клон - те трябва да бъдат покрити с игли равномерно. Обърнете внимание и на издръжливостта на изкуствените игли. Плъзнете ръката си срещу „растежа“ на иглите: меките ще се върнат на първоначалното си място, а твърдите няма да започнат да падат.

Твърдите игли могат да се придърпват леко - те няма да се ронят в продукт с добро качество.

 • Размерът. Много семейства биха искали да представят разкошна красавица в навечерието на Нова година, точно както в американските коледни филми. Но все пак трябва да подходите рационално към избора и наистина да оцените параметрите на стаята, в която ще стои коледното дърво. Горната част не трябва да се опира на тавана и твърде буйните крака могат да затрупат стаята. Трябва да се има предвид, че празнично украсено дърво ще стои няколко седмици, така че не трябва да създава неудобства. Друг нюанс е последващото съхранение. След приключване на новогодишните и коледните празници дървото се разглобява и сгъва за цялата година. Прекалено големи копия, дори когато са разглобени, могат да заемат много място.

 • Материал. Най-важното при избора на изкуствено дърво е качественият материал, от който е направена рибената кост. Неадекватно качественият продукт може да навреди на здравето и да ви накара да се почувствате зле. Производителят трябва да посочи информацията за безопасност на кутията и цялата необходима информация може да бъде прочетена в сертификатите за качество, които продавачът е длъжен да предостави при поискване.
 • Производител. Висококачествени, евтини продукти могат да бъдат намерени от руски производители. Китайските коледни елхи често се правят от токсични материали, но европейските по правило отговарят на всички стандарти за качество. Но цената на дърветата от Европа е много по-висока.
 • Цвят. Предлага се широка гама изкуствени коледни елхи от различни цветове: зелено, бяло, синьо, златисто, сребърно, розово.Оригинални цветове, вградени LED светлини, покрити със сняг крака ще помогнат да се създаде истинска новогодишна атмосфера в къщата. Преди да закупите коледно дърво, представете си как ще изглежда дървото във вашия дом. Може би в интериора ще се впише класическа зелена красавица, украсена с традиционни стъклени топки. Или необичайно златно коледно дърво с осветление ще се превърне в украшение в продължение на няколко години.
 • Гаранция на производителя. Изберете изкуствено коледно дърво с дълъг експлоатационен живот, така че след няколко години да не се налага да тръгвате в търсене на нова красота. Надеждните производители дават гаранция за PVC коледни елхи - около 10 години, лети конструкции - 50 години или повече.

Изкуствените борове са много търсени и това е разбираемо. Дървета с дълги, пухкави игли изглеждат луксозно и наистина празнично. Обикновено изкуствените борови дървета се предлагат в три основни цвята:

 • зелено;
 • снежно;
 • бял.

На дървото често има декоративни елементи: конуси, фенери, електрически крушки, изкуствен сняг, светещи игли.

Още по темата: Как да украсим коледно дърво красиво и стилно?

Съвети как да изберем синтетичен бор:

 1. На първо място, трябва да обърнете внимание на страната на произход. Най-сигурният вариант са европейските коледни елхи, тъй като те отговарят на приетите стандарти за качество, което се потвърждава от необходимата документация.
 2. Издърпайте иглите леко - те трябва да прилепнат здраво към клоните и да не се ронят. Клонове при огъване / огъване - връщане в първоначалното им положение.
 3. Качественият бор няма неприятна химическа миризма.

Пластмасовата стойка с кръстовидна форма е подходяща само за малки дървета със светли декорации. В други случаи е по-добре да закупите надеждна дървена или метална конструкция.

Отзиви

Алена, Черкаси

Преди Нова година решихме да си купим изкуствена елха за първи път. Всеки път поставят живо дърво, но това е постоянно почистване на игли, особено когато дойде време да извадите дървото от къщата. Прочетох съветите на тези, които вече са закупили изкуствени смърчове и са закупили продукт с размери 120 см, с 13 нива и експлоатационен живот от 6-7 години. Много хора отказват да купуват изкуствени коледни елхи заради неприятната пластмасова миризма. Нашата красавица няма това. Радваме се, че спасихме поне едно живо дърво.

Кристина, Москва

Подкрепям изкуствените коледни елхи и всяка година слагам по няколко неща в къщата. За хола си купих голямо, пухкаво дърво с вградени крушки. Изглежда красиво, а децата просто са във възторг от дървото. В коридора обикновено поставяме малък бор с изкуствен сняг. Не виждам смисъл да купувам живи дървета, за да могат да се изфукат в къщата за две седмици. Друг положителен момент при закупуването на изкуствени коледни елхи е икономията на разходи и време. Не е необходимо да ходите на пазара преди Нова година, изберете подходящо дърво, след което го вземете вкъщи, а след празниците на пода не са останали игли и мека мебел. За аромата украсявам стаите със смърчови клонки със сърма и играчки. Понякога използвам етерично масло - само няколко капки помагат да се създаде празнична атмосфера. За тези, които ще закупят изкуствено коледно дърво за първи път, ви съветвам да прочетете препоръките на професионалисти, които ще ви кажат как да изберете добро дърво.

Олга, Сочи

От детството има спомени, когато баща ми и сестра ми отидоха да вземат живо коледно дърво в навечерието на Нова година. Когато имах деца, тази традиция беше запазена: всяка година дъщерите ми и съпругът ми ходеха на базара за коледна елха. Но един ден преди тържеството цялото семейство се разболя, тогава беше решено да поръчате изкуствено коледно дърво в онлайн магазин, за да създадете илюзия за празник. Избрахме дърво с височина 1,5 м - исках да не е твърде голямо, но и да не е миниатюрно. Отне няколко минути, за да сглоби дървото.Производителят посочи, че иглите са изработени от PVC - безопасен материал, до който не е страшно да запалите свещи и бенгалски огньове. Ще поставим тази елха за седмата година. От време на време е леко набръчкана, но все още има доста красив вид.

Изкуствените коледни елхи набират популярност поради дългия си живот и способността да запазват иглолистните гори. Но е по-добре да изберете качествено дърво, за да сте сигурни в неговата безопасност. Тъй като дървото е закупено за дълго време, по-добре е да изберете отговорно, така че синтетичната красота да украсява къщата за повече от една година.

Още по темата: Как да украсим къща или апартамент за Нова година, за да създадем празнично настроение за всеки член на семейството?

Интересни статии...