Великденски кошници „направи си сам“: за детска градина и училище, плетени, изработени от хартия, плат, филц, фоамиран, туби за вестници

Една от основните традиции за Великден е да се освещава храната в църквата - сладкиши, яйца, пушени меса. По-рядко в комплекта можете да намерите сол, горчица, сирене, вино от Каор. Слагат всичко това в специална великденска кошница. За декорация често се използва мирта, която подобно на вечнозелено растение се свързва с вечния живот. Духовната светлина се символизира от свещ, която се поставя до или се залепва в тортата. Можете да направите великденска кошница със собствените си ръце. Използвайте семинарите по-долу и направете занаят за дете в детска градина, училище или истинска кошница, за да посетите църква или да украсите празнична маса.

Занаяти за детска градина и училище

Можете да направите великденски атрибут с детето си. За детската градина и училище се правят великденски кошници за изложби и състезания. Поради тази причина не се изискват големи и вместителни занаяти, защото това е само модел на истинска кошница. Яйца, козунаци и бонбони също могат да бъдат направени от импровизирани средства. Това ще допълни композицията и ще направи работата завършена.

Какви занаяти са направени за детска градина и училище:

 • хартия - цветна, гофрирана, холографска, картонена;
 • пластилин, полимерна глина;
 • фоамиран;
 • чувствах;
 • чул, плат;
 • канап, вълнени конци;
 • отпадъчен материал;
 • естествени материали.

Сложността на работата зависи от възрастта на детето и наличните материали. Няма ясно разделение между занаятите за детска градина и училище. Можете да използвате всяка идея и просто да изберете подходящата сложност на работата.

В същото време не е необходимо занаятът да се прави изключително под формата на традиционна кошница. Символиката на празника ви позволява да правите занаяти под формата на пиле, пиле, яйце, зайче. Свържете въображението си и вашата кошница ще бъде най-необичайната сред всички изложбени експонати в предучилищна или училищна стая.

Прости хартиени занаяти

Малките деца, посещаващи детска градина, могат да направят козуначка за Великден под формата на апликация или проста обемна техника за моделиране. Учениците могат да усложнят задачата, като попълнят великденската кошница с техники оригами, квилинг, скрапбукинг, техники с папие-маше.

Нека разгледаме как да създадем великденска кошница, използвайки оригами за начинаещи.

Можете да направите занаят под формата на зайче, като използвате схемата по-долу. Просто вземете квадратно парче хартия и го сгънете последователно, както е показано на снимката. Тази кошница е подходяща за един тестис:

По същия принцип можете да направите стойка за яйца под формата на истинска кошница:

Друг начин е да изрежете части по схемата, да боядисате стените на детайла. След това просто трябва да залепите получените части:

Кош от пластилин

Най-лесният начин да направите детска великденска кошница е да използвате пластилин. Учениците могат вместо това да използват полимерна глина и след това да изпекат занаята във фурната.

За примери за изваяна композиция за Великден вижте снимката:

Великденска кошница Foamiran

Няма да е възможно да се направи истинска кошница от този материал, тъй като няма да издържи теглото на продуктите. Но занаятът за детска градина или училище ще бъде прекрасен - светъл, красив, спретнат.

За работа ще ви трябва:

 • фоамиран от няколко цвята;
 • хартия;
 • клечка за зъби;
 • ножици;
 • топлинен пистолет за лепило;
 • компас;
 • владетел;
 • обикновен молив.

Как се прави великденска кошница:

 1. Първо трябва да подготвите хартиен шаблон. За да направите това, с компас на хартия, трябва да нарисувате кръг с необходимия диаметър, да го разделите на 8 еднакви сегмента и да закръглите венчелистчетата.
 2. По същия начин направете по-малко цвете. Въпреки че този детайл има изключително декоративна стойност, следователно е допустимо да се направи без него.
 3. Прехвърлете шаблоните във фоамиран, изрежете по контура, направете малки разфасовки и придайте формата на цвете на водна лилия:
 4. За декорация изрежете и залепете лък от фоамиран. Диаграмата показва подробности, както и какво да правим с тях:
 5. Залепете дръжка към кошницата - правоъгълно парче фоамиран, прикрепете лък към него, добавете други декоративни елементи, ако желаете.

Великденски кошници от отпадъци и естествени материали

В повечето случаи занаятите за детска градина и училище се правят от скрап материали. Това спестява както финанси, така и време за пазаруване. Освен това такива продукти често се оказват необичайни и интересни.

Основата и декорациите за великденска кошница могат да бъдат направени от следните материали:

 • пластмасови шишета;
 • дървени пръчки за сладолед;
 • клонки;
 • слама;
 • вестници;
 • тави за яйца;
 • пластмасови буркани с майонеза или заквасена сметана.

Помислете за направата на великденска кошница за яйца, направени от картонена тава за яйца. Ще направим декорацията от филц. В резултат на това получаваме не просто занаят за детска градина или училище, а истинска стойка на масата за боядисани великденски яйца.

Последователност на работата:

 1. Нарежете тавата така, че под яйцата да остане само долната част. Останалите части - капакът, страничният перваз - премахнете.
 2. Боядисвайте отвътре с акрилна боя.
 3. От филц изрежете 4 ленти до размера на заготовката, така че всяка да има малка издатина за залепване една към друга. В този случай ширината на ивиците трябва да бъде приблизително два пъти по-висока от височината на тавата. От едната дълга страна на правоъгълниците изрежете триъгълна ресни под формата на трева.
 4. С помощта на пистолет за горещо лепило залепете стените на тавата.
 5. Залепете малките триъгълници, останали след изрязването на ресни, към вътрешните клетки, също имитирайки трева.
 6. Ако желаете, добавете цветя, пилета и друг декор към композицията.

Видео за създаване на великденска кошница от нишки

Разбира се, кошницата може да бъде плетена, но за занаятите в детска градина или училище можете да направите различно. Достатъчно е да вземете балон, да го надуете до желания размер и след това да използвате лепило и конци, за да създадете истински шедьовър. Погледнете видеото ясно и подробно за това:

Великденска кошница от канап се прави по същия начин:

Великденска кошница с елементи за квилинг - подробен майсторски клас

Като декорация на стая или сувенир за близки и роднини, можете да направите интересен занаят от различни материали.

За работа ще ви трябва:

 • пластмасов буркан;
 • плътна велпапе;
 • Бяла хартия;
 • ивици от цветна хартия за квилинг;
 • шиш;
 • ножици;
 • топлинен пистолет за лепило;
 • декор - мъниста, цветя от плат, цветна хартия, сатенени панделки.

Как да направите великденска кошница със собствените си ръце:

 1. Залепете външната страна на пластмасовата чаша с велпапе.
 2. Покрийте вътрешността с бяла хартия, след като изрежете кръг и правоъгълник от него до размера на буркана.
 3. Залепете дръжката от велпапе.
 4. Декорирайте, както желаете. В примера на снимката занаятът е украсен с квилинг елементи, хартиени и сатенени цветя, мъниста.
 5. Напълнете кухината с подплатен полиестер, поставете домашно тестени от хартия отгоре. Те могат да бъдат направени от папие-маше или също с помощта на техниката на квилинг.

Подробен майсторски клас за начинаещи ясно ще покаже как да се направят основните елементи за квилинг:

Великденска кошница от филц

За домашен интериор можете да направите козуначна кошница от филц с твърдо, твърдо дъно. Можете също така да вземете по-голяма основа и да направите продукт от този материал, за да украсите празничната трапеза. Вече е допустимо да поставите истинска торта и боядисани яйца в такава кошница.Само не забравяйте да облицовате дъното и стените на готовата дреха първо с чиста памучна кърпа.

И така, за работа ни трябват:

 • филц в зелено, сиво, червено, бяло, жълто, розово и оранжево (не е необходимо да се придържате към предложената цветова схема, изберете дизайна по свое усмотрение);
 • конци;
 • многоцветни и различни по размер мъниста;
 • дебел картон;
 • основа от сито за брашно без решетка;
 • красив шаблон за изображение за декориране на кошница;
 • ножици;
 • пистолет за лепило.

Поетапно изпълнение на работата:

 1. Измерете основата от ситото по обиколката и височината на стените. Рамката на кошницата ще бъде направена от нея, така че ще са необходими измервания, за да се изчисли необходимото количество филц.
 2. Поставете рамката върху много дебел картон, проследете около контура и изрежете дъното. На снимката е ясно показано:
 3. Изрежете части от филц според картонената заготовка и измервания на страничната стена - 2 странични части и 2 дъна.
 4. Изрежете орнамент от филц според избрания шаблон за апликацията. Залепете към една от страничните стени:
 5. Залепете дъното към основата, направена от старо сито.
 6. Зашийте детайли от филц, както е показано на снимката:
 7. Сглобете кошницата в едно цяло.
 8. Направете филцова дръжка:
 9. Зашийте страничните парчета, като прикрепите здраво дръжката:

Плетени великденски кошници

За да създадете такава кошница, изобщо не е необходимо да се запасите с върбови клонки или гъвкави клонки. Достатъчно е да подготвите много хартиени или вестникарски туби и да изплетете от тях великденска кошница.

Възможно е да се направи занаят дори за определен брой тестиси. За подробен майсторски клас вижте видеото:

Изработването на кръгла великденска кошница от хартиени туби е показано подробно във видеото:

Ако искате да тъчете дълбока и просторна кошница за Великден, гледайте следния майсторски клас:

Великденска кошница от плат

Най-лесният начин е да вземете пластмасова основа от под майонеза или заквасена сметана и просто да я покриете с кърпа. По-труден вариант, който може да се сложи на празнична трапеза, е да шиете козуначна кошница според шарките. В този случай формата на продукта не трябва да бъде точно като кошница. Можете да шиете пиле, зайче или цял състав с празна кухина вътре.

Изработване на цветна великденска кошница във формата на пиле, вижте видеото:

Популярна великденска кошница със зайци от плат. За подробен майсторски клас по изработката му гледайте видеоклипа в 2 части:

Плетена великденска кошница

Майсторите, които знаят как да плетат на една кука, могат лесно да създадат отлична стойка за козунак и тестиси със собствените си ръце. Може да бъде и традиционна кошница, пилешко или зайче. Основното нещо е да изберете правилната схема.

За подробен майсторски клас по плетене на великденска кошница вижте видеото:

Майсторски клас по плетене на малка декоративна кошница за Великден:

Направете голяма кръгла кошница, вижте видеото:

Плетене или плетене на една кука в японската техника amigurumi стана широко разпространено. В повечето случаи по този начин се правят малки играчки с височина 5-7 см. Или можете да направите кошница за Великден по същия принцип, защото повечето от тези продукти започват с пръстен амигуруми.

Няколко интересни идеи за плетене на една кука с шарки:

Колекция от снимки на полезни материали

За да улесните работата, можете да използвате полезни фотографски материали. Шаблони, шаблони и диаграми ще са необходими при производството на всякакви видове занаяти. Изберете подходящи снимки и ги изтеглете с десния бутон на мишката и функцията "Запазване на изображението като".

Модели и шарки за създаване на великденска кошница от филц:

Изтъкаването на великденска кошница от хартиени или вестникарски тръби може да се види на снимката:

Модели за плетене на една кука великденски кошници:

За светлия празник Великден можете да направите великденска кошница със собствените си ръце от всякакви материали. Децата могат да направят обикновен занаят за детска градина или училище.Възрастни - създайте истински шедьовър за декориране на интериор или декориране на празнична маса. Изберете най-интересния майсторски клас и се захващайте за работа. Имате светъл и радостен празник!

Интересни статии...