Евро 2024 Жребий по футбол: Квалификационен турнир, резултати и резултати

Резултатите от селекцията и жребия за Евро 2024 по футбол са известни от октомври 2022 г. Във всяка група пет национални отбора ще играят помежду си за правото да участват в основната фаза. Въпреки факта, че много хора след отлагането на последните турнири с ковид питаха кога е жребият, той мина добре и все още няма информация датите да бъдат преместени.

Жребие и кой с кого ще играе

Жребият за квалификациите за Европа 2024 се проведе през октомври 2022 г. 53 отбора бяха разпределени според рейтинга на Лигата на нациите. Първоначално те бяха разпределени в 7 пота, поради което трябваше да се оформят относително равностойни по сила - с явни фаворити и аутсайдери.

Резултатите от жребия за квалификационния турнир за Евро 2024 бяха обявени в 15:00 часа на 9 октомври във Франкфурт. Всички отбори вече познават съперниците си и могат да се подготвят за мачовете.

Победителите и подгласниците автоматично преминават към финалния етап. Те ще участват в битката за главния европейски трофей. Последните три места ще бъдат определени в плейофите - те отиват за трети места.

Група А

Испания, Шотландия, Норвегия, Кипър, Грузия. Сред фаворитите почти всички изтъкват Испания. Силен отбор, който се представя добре на международни турнири. С такива съперници тя трябва да се покаже възможно най-добре.

Трябва да има сериозна битка за второто място - Шотландия и Норвегия са следващите в класацията на ФИФА. Силни отбори, които могат да покажат добри резултати. Останалите се възприемат като екстри - практически нямат възможности за преминаване към финалния етап.

Група B

Франция, Гърция, Холандия, Ирландия, Гибралтар. Безспорен фаворит е отборът на Франция. Трябва да излезе без шанс. Звездният състав и силен треньор ще им позволят да победят почти всеки противник в класа.

Ако французите решат основните проблеми и спрат да играят на конзоли през нощта, те имат всички шансове да преминат през пързалката срещу почти всеки един от съперниците си. Не трябва да среща сериозна съпротива.

Холандия е втора. Само Гърция може да се мери с тях, но вероятността за това е твърде малка. Страната преминава през трудни времена, особено по отношение на футбола.

Група C

Англия, Украйна, Италия, Македония, Малта. Подреждането е неравностойно, с двама явни фаворити, но тук е възможна борба. Англия и Италия се борят за първото място в зависимост от формата на играчите до началото на квалификациите.

Украйна може да покаже прилична битка, но по-скоро заради подкрепата на трибуните и общата мотивация на играчите. Не се счита за един от фаворитите дори на този етап, но украинците може да извадят късмет, ако един от двата по-силни отбора пристигне в много лоша форма.

Група D

Хърватия, Уелс, Турция, Латвия, Армения. Най-непредсказуем. На хартия - лесен изход за хърватите, но те могат да бъдат съпротивени от двама съперници наведнъж: Турция и Уелс. В ранглистата на ФИФА те са на много далечни позиции, но гледайки последните мачове на отборите в големи първенства, вече не знаете какво да очаквате.

Много вероятно е Хърватия да заеме 1-2 място, а за останалите ще има сериозна борба. Най-вероятно отборът на Уелс ще се нуждае от Гарет Бейл в най-добрата му форма и далеч от голф клуб.

Група E

Чехия, Полша, Албания, Молдова, Фарьорски острови. Много противоречива култура. Полша е основен фаворит заради качеството на играчите, но Чехия не им отстъпва много. Черният кон - Албания, е в средата на ранглистата на ФИФА, но не показва много резултати на световната сцена.

Двама очевидни аутсайдери - Фарьорските острови и Молдова. Те ще станат преминаващи съперници на останалите трима. Всичко ще се реши в директни срещи и ако албанците успеят да вземат точки от един от двата отбора, може да е много интересно.

Група F

Белгия, Швеция, Австрия, Естония, Азербайджан. На хартия белгийците изглеждат категорични фаворити, особено срещу такива съперници, но дори класирането може да се окаже твърде трудно. Старите играчи отдавна са престанали да се надяват, че един с друг могат да постигнат нещо. Скандалите в Катар са поредното потвърждение за това.

Австрия и Швеция са силни силни средни селяни, които наистина могат да се конкурират със звездния отбор. Най-вероятно един от тях дори ще успее да вземе точки, което трябва да реши изхода от конфронтацията.

Група G

Сърбия, Черна гора, Унгария, България, Литва. Може да се счита за най-слабата група от отбори без ясен силен лидер. Сърбия е на 29-то място в класацията на ФИФА - това е най-високата цифра сред всички.

Сърбия, Унгария и Черна гора ще продължат да се борят за билет. От сърбите се изисква да преминат към следващия етап, поне от второ място.

Група H

Дания, Словения, Финландия, Ирландия, Сан Майно, Казахстан. Абсолютен фаворит са датчаните. С такива съперници те изглеждат на недостижимо ниво. Основната битка ще бъде за второто място - финландците и словенците ще решат кой гарантирано ще премине в следващия етап.

Ирландия може да се опита да изненада. Особено предвид представянето им на всички международни турнири, но много малко се вярва във второто чудо.

Група I

Швейцария, Израел, Румъния, Косово, Беларус, Андора. Швейцарецът също може да се счита за най-силен и с голяма разлика. Следват ги румънците и чак след това Израел. Тук не можете да очаквате голяма конкуренция - отборите са твърде неравностойни. Най-вероятно представителите на Източна Европа трябва да преминат от второ място.

Беларус може да се опита да се противопостави на някого, но нищо повече. Дори не се смята за средно. Представителите на Косово и Израел са длъжни да ги победят без шанс, а единственият пропуск е Андора.

Група J

Португалия, Босна, Исландия, Словакия, Люксембург и Лихтенщайн. Друга семена, където имаше един много силен играч и голяма конкуренция за второто място. За възможността за директно преминаване ще се борят Босна, Словакия и Исландия. Те вярват повече на босненците, въпреки че словаците могат да се покажат добре.

Представителите на Исландия имат всички шансове да покажат прилична игра, но Люксембург и Лихтенщайн са категорични аутсайдери и то с голяма разлика. Те могат само да се опитат да щракнат и да вземат точки от някого, но нищо повече.

Какво ще кажете за националните отбори и Германия

Германците се считат за домакини на турнира, така че според регламента те отиват направо във финалната фаза. Те няма да се състезават с други отбори. Като се има предвид представянето на последното световно първенство, Германия направи добър подарък.

Всички отбори, включително националния отбор, са официално изключени от всички състезания на УЕФА. Решението е взето на 28 февруари 2022 г. и е потвърдено на 15 юли. Спортистите нямаха право да използват дори неутрален флаг - което само потвърждава сериозността на спортната асоциация.

Жребият за Евро 2024 по футбол премина без много инциденти. Почти всички отбори събраха относително равностойни съперници – категорични фаворити и аутсайдери. Основната борба за следващия етап ще бъде за второто място. Малко вероятно е да се случи някаква сензация на този етап.

Интересни статии...