Великден в Англия: традиции и символи, кога през 2020 г.?

Великден в Англия е любим празник, който се отбелязва с особена тържественост. Великобритания отдавна има свои собствени великденски традиции и обичаи. Някои от тях са много различни от руските традиции. Но значението на този празник за всички християни, независимо от държавата, в която живеят, е едно и също: вярващите се радват на възкресението на Господния син, Исус Христос.

Кога е Великден в Англия?

Великден е празник с променлива дата на празнуване и всяка година може да се променя в зависимост от лунния и слънчевия календар. Датата Великден се изчислява по формулата, приета на Първия вселенски събор в Никея.

На бележка! През 2020 г. Англия ще празнува Великден, както и целия католически и протестантски религиозен свят, на 12 април.

Историята на Великден в Англия се корени в древността. Великден се счита за един от най-древните религиозни празници. На английски Великден се нарича Великден. Преди приемането на християнството празникът е бил езически и дори сега има много традиции от онези времена.

В Англия се празнува Цветница, с която започва Страстната седмица - най-трудният и отговорен период преди големия празник. Библията казва, че в неделя Исус Христос дошъл в Йерусалим и там бил посрещнат, размахвайки клоните на палмово дърво.

Четвъртъкът от Страстната седмица в Англия се нарича Милостиня четвъртък. Кралската дама на Англия раздава милостиня под формата на златни монети. Монети се получават от толкова англичани, колкото е възрастта на кралицата в момента. Това е стара английска традиция, която е на повече от 500 години. Преди това вместо монети, дрехите се раздаваха на нуждаещите се.

Разпети петък е денят за спомен от мъчението на Исус Христос. В Англия на този ден се ядат печени изделия с изображение на кръст.

В неделя британците празнуват Великден. Празникът е ярък, забавен, в голям мащаб.

Характеристики на честването на Великден във Великобритания

Великден в Обединеното кралство по същество започва в петък преди празника. Разпети петък е името на деня на траур на английски. Разпети петък се нарича още Дълъг или Дълъг. Британците имат традиция да пият чай със специално приготвени сладкиши в сутринта на Разпети петък. Състои се от кръгли кифлички със стафиди, подправки и захаросани плодове, върху които отгоре е издълбано изображението на кръст. Английските сладкиши символизират изкачването на Исус Христос до Голгота. На Разпети петък британците си припомнят библейската история за това как Исус Христос е бил разпнат за греховете на хората.

Великден се празнува на Велика неделя във Великобритания, започвайки от сутринта. Британски вярващи ходят на църкви, като вземат със себе си кошница храна: цветни яйца, месни деликатеси, хляб, за да ги благословят. След службата британците се връщат у дома, защото във Великобритания това е истинска семейна почивка.

Както във всички католически страни, сутрин след празнична закуска децата отиват в градината да търсят великденски яйца. В навечерието родителите крият шоколад и цветни яйца, както и различни сладкиши в градината, така че на следващия ден децата да ги намерят. Малките англичани вярват, че великденският заек крие подаръци. Детето, което първо намери подарък, получава сувенир.

Прочетете също: Традиции и дата на католическия Великден

В светла неделя британците се посещават, като подаряват шоколадови яйца с ядки и карамел. Също така не забравяйте да размените заешки фигурки.

Символи и традиции на английския Великден

По това време децата имат Великденски празници и с удоволствие участват в празнични събития, посветени на големия празник. Английските за възрастни са затворени от Разпети петък до Светъл понеделник.

На Велика неделя, според традицията, британците носят нови дрехи, което е символ на прераждането и пробуждането на пролетта. Къщите в Англия са украсени за празника в розово, синьо, бяло и бледо зелено. В центъра на празничната трапеза винаги има кошница с бели лилии, а по краищата се поставят цветни яйца.

Основните символи на Великден са цветните яйца и великденското зайче. Яйцата обикновено се боядисват в два цвята: червен и зелен. Червеното означава кръвта на Христос, пролята за нашите грехове, а зеленото означава святост и безгрешие. Наскоро британците са разработили друга традиция: те си дават шоколадови яйца с пълнеж от карамел или ядки. В светлия понеделник на улицата на децата се раздават лакомства, великденски яйца и играчки.

Великденското зайче символизира изобилието в дома. Навсякъде може да се намери голямо разнообразие от заешки фигурки, а шоколадовите зайчета се появяват в продажба много преди празника.

Великденските традиции в Англия са забавни и цветни. Във всички градове на Англия се провеждат концерти за органи, оживени танци, всякакви паради и шествия.

Великденски яйца

Задължителен празничен символ в Англия са цветните яйца, които са символ на началото на нов живот. От старите дни традицията на роднините да обменят цветни яйца е слезла. Те са боядисани в ярки цветове, предимно червени и зелени. Великденските яйца се използват за украса на къщата, от тях се правят красиви венци и се поставят в стилизирани кошници. Друга традиция е, че в събота вечер великденските яйца са скрити около къщата и в градината, така че децата да могат да ги намерят в неделя сутрин.

Вижте още: Как да рисувате яйца за Великден

Великденски заек

Нито един великденски празник в кралство Англия не е завършен без заек. Заекът се смята за символ на успех, късмет и благополучие в семейството. Образът на великденския заек може да се намери навсякъде: на пощенски картички, салфетки, великденски декор, на снимки и т.н. Сладки заешки фигурки се продават във всички магазини: направени от шоколад, марципанова маса, блат, мармалад. Британците украсяват градините си с гипсови зайци и поставят плюшени зайчета във всички стаи в къщите си.

Децата най-много обичат този герой. Те с нетърпение очакват страхотна неделя, за да могат да тичат в търсене на сладките подаръци и цветни яйца, които великденският заек им донесе предния ден.

Какво се готви за Великден в Англия?

Основното великденско ястие, разбира се, са цветните яйца. Те трябва да присъстват на празничната трапеза. Друго важно ястие е кифлата от марципан. По традиция великденското меню трябва да бъде такова:

 • Кюфтета в медено-чеснов сос;
 • Пушена шунка, печена в сос;
 • Пролетна салата от пресни зеленчуци и билки;
 • Наденички;
 • Бекон;
 • Печено агне, пълнено с билки;
 • Картофи в масло с розмарин и чесън;
 • Различни заешки ястия.

Също така, британците обичат да пекат всякакви продукти от тесто: пайове, кифлички, бисквитки, меденки.

Вижте също: Какво да готвя за великденската трапеза?

Великденски сувенири в Англия

Основният сувенир за английския Великден, както и в много други страни, са яйцата. Преди това си даваха цветни яйца, сега шоколадовите яйца със сладка изненада се представят като сувенири. Също така, британците обичат да подаряват сувенири под формата на великденски яйца от дърво, гипс, пластмаса, керамика и т.н.

Какво още дават британците за Великден:

 1. Фигурки на великденски зайчета;
 2. Поздравителни картички;
 3. Великденски кошници.

За британските вярващи Великден е страхотен празник в религиозната година, за останалите е оправдание да се забавляват и да се отпуснат.Но великденските традиции се почитат от всяко английско семейство, независимо дали посещават църква или не.

Интересни статии...