Аватар 2 филм 2022 - дата на излизане, актьори, кога ще излезе

Премиера: Премиера в Русия - 15 декември 2022 г. (по света - 14 декември 2022 г.)

оригинално име: Аватар 2

Страна на произход: Съединени Американски щати

Жанр : фантазия, екшън, трилър, приключение

Продуцент: Джеймс Камерън

В ролите: Зоуи Салдана, Кейт Уинслет, Вин Дизел, Сигорни Уивър, Мишел Йо, Сам Уортингтън, Дейвид Теулис и др.

Рейтинг на очакванията: 90% за Kinopoisk

Първата част от „Аватар“ на Джеймс Камерън излезе през 2009 г. и веднага спечели цели 3 Оскара. След успеха на първата част, създателите веднага обявиха бъдещата продукция на продължения, които се очакваше да излязат през 2016 година. Но сега, 4 години след планираната дата, създателите обявиха точната дата на пускане на филма „Аватар 2“, след което преместиха от 2020 г. до 2022 г., трейлърът на руски език, за съжаление, все още не е достъпен за гледане.

Парцел

В предишната част бившият парализиран морски пехотинец Джейк Съли замени покойния си брат близнак в специална програма за изследване на планетата Пандора. За целите на изследванията учените са създали специални хибриди от местни хуманоиди и хора, наречени аватари. Просто се оказа, че хората нямат много добри намерения - те се опитаха да унищожат къщата на хората на Нави, но Джейк се притече на помощ на хуманоид, който реши да остане завинаги в тялото на На'ви. Хората бяха изгонени от Пандора.

Част 2 ще разкаже за Джейк Съли, станал лидер на племето и за борбата му с егоистични земляни, завърнали се на планетата с още по-голяма сила. Има и информация, че Нейтири и Джейк ще имат деца, а те вече са доста възрастни, които са успели да пораснат за 8 години.

На какъв етап на производство са и четирите филма сега?

Когато стана известно, че продължението на „Аватар“ получи зелена светлина, Камерън реши да не се отклонява от първоначалните си планове и започна да продуцира две продължения едновременно. Решиха да ги застрелят на същото място като първата част - в Нова Зеландия.

Тогава, през 2013 г., създателите дори не са знаели, че след няколко години това решение ще им спести толкова много време и пари: след избухването на пандемията Нова Зеландия твърдо се утвърди на върха в списъка на най-безопасните страни, и беше относително безопасно да се продължи производството в същия режим.

Заснемането в сравнително безопасна Нова Зеландия по време на пандемията не спаси продължението на Аватар от престой. Създателите на филма трябваше да отложат премиерата на филма, която трябваше да излезе през декември 2021 г., за една година. Джеймс Камерън разказа за причините за промяната в официалния Twitter на снимката.

Планирано е да бъдат пуснати още четири части. И ако всичко върви по план с втория и третия филм, тогава има проблеми с четвъртата и петата част. Това се потвърждава от самия Камерън, който още през 2017 г. каза в интервю, че ако касата не изплати стрелбата, тогава не може да се очаква да излязат.

Режисьор и заснемане

Още през 1994 г. Джейс Камерън прави първите си стъпки във филмопроизводството, черпейки вдъхновение от „всяка научнофантастична книга“, която е чел като дете, както и от приключенските романи на Едгар Райс Бъроуз. И сега, няколко години след поразителния успех на първата част на филма, Джеймс Камерън, който засне култовите филми: Терминатор (1984), Извънземни (1986), Титаник (1997), трикратен носител на Оскар, най-накрая започна за създаване на проект, чиято дата на пускане се отлагаше през цялото време. Прехвърлянето се дължи на факта, че Камерън старателно пише сценария за цели 3 части от продължението повече от 4 години. Директорът заяви, че закъсненията са от полза, защото дизайнерският екип има повече време за работа. Повечето актьори, изпълнителни директори - всички те са прочели четирите сценария, така че знаят точно каква е съдбата на техните герои: те знаят къде отиват, знаят как да действат в първите два филма сега.

Източник: Twitter

В подготовката си за проекта Камерън направи няколко пътувания с актьорите до тропическите гори, а също така се гмурна до дъното на самия Мариански улей, за да го вдъхнови да създаде своя документален филм, както и създаването на морския свят на Пандора. Камерън спомена и за нова анимационна техника, която използва в продукцията.

За снимките на продълженията, MBS Media Campus в Южна Калифорния е нает за 5 години. Самият режисьор искаше да инсталира слънчеви панели там, поради енергиите, на които щеше да заснеме филма.

Сравнявайки темите на продълженията с оригиналите, Камерън заяви, че „това ще бъде естествено продължение на всички теми, характери и духовни победи. По принцип, ако сте харесали първия филм, ще ви харесат тези филми и ако сте го мразели, вероятно ще мразите продължението. " По-късно той сравнява продълженията с франчайза „Кръстникът“, наричайки ги „сага за поколенията“.

На 23 ноември 2017 г. режисьорът заяви, че снимачният екип е провеждал тестове с актьори в подводното заснемане през последния месец и че групата е успяла да заснеме първата от сцените, включващи шест от седемте им основни деца актьори на 14 ноември . Смесването на подводно заснемане и заснемане на изображения е функция, която никога досега не е била там; отне на екипа година и половина да разработи нова система за улавяне на движение.

Камерън отбеляза, че има възможност филмът да бъде показан във формат "без очила", въпреки че това не е съвсем точно. Ако това се случи, това ще бъде първият път в историята на киното.

В ролите

Снимките от филма „Аватар 2“ за 2020 г. показаха, че актьорите и ролите не са се променили, а някои дори са добавени. Можете да говорите за целия актьорски състав дълго време, защото той е „изпълнен“ със световни звезди:

 • Главният герой, станал един от На'ви, е изигран от Сам Уортингтън ("По съвест", "Еверест", "На ръба");
 • Зоуи Солдана се изяви като негова любима (Звездни пътеки, Пазители на галактиката, Думи);
 • Сигорни Уивър също ще се върне към ролята си на д-р Грейс (Aliens, Ghostbusters);
 • Във филма ще участва и Кейт Уинслет, която ще играе ролята на Ронал („Титаник“, „Вечното слънце на безупречния ум“, „Читателят“);
 • Еди Фалко ще играе генерал Ардмор, командир, отговарящ за интересите на АРР („Сопраните“, „Другата страна на истината“);
 • Уна Чаплин ще играе ролята на Варанг („Дълъг път“, „Във въздуха“, „Игра на тронове“);
 • Мишел Йох (Ад, Мемоари на една гейша) като д-р Карина Мог;
 • Vin Diesel ("xXx 4", "Loner", "Fast and the Furious 9", "Bloodshot");
 • А също и Стивън Ленг, Джоел Мур, Клиф Къртис и други.

Интересни факти

Факти, които определено ще ви харесат:

 • Филмът трябваше да бъде композиран от Джеймс Хорнър (A Beautiful Mind, Titanic, Balto), но той загина трагично през 2015 г .;
 • Джеймс Камерън открито потвърди, че сериозно се занимава със заснемане на филм с по-висока честота на кадрите, която според него „изважда чашата от прозореца в реалност“. Възможната честота на кадрите е 48 кадъра в секунда или дори 60 кадъра в секунда. Това би означавало, че или версия с понижена версия ще бъде необходима за пускане в повечето кина по света, или филмът ще дебютира в опитите да получи HFR формат в кината по целия свят;
 • Между първия и втория филм имаше разлика от 11 години. Това е един от най-дългите периоди на развитие, обявен почти веднага след успеха на първия филм;
 • На 27 май 2017 г. Disney Studios Animal Kingdom Park в Орландо, Флорида отвори Pandora като една от тематичните зони. Той е вдъхновен от филма за Джеймс Камерън и включва плаващите планини Пандора, извънземна дива природа и биолуминесцентни растения.

Зрителите трябва да изчакат официалния трейлър на руския филм от 2022 г. „Аватар 2“ с точна дата на пускане през декември 2022 г. Надяваме се, че ще стане още по-успешен от първата част, защото Джеймс Камерън и останалата част от екипа на филма работят толкова много години по продълженията, за да изработят подробно всички сцени и да не оставят въпроси за публиката.

Интересни статии...