Тримесечия в училище 2021-2022 - Ваканция по срок

Без обучение е невъзможно да станеш пълноправен член на обществото и да облагодетелстваш държавата. Но процесът на придобиване на знания отнема много енергия, умствена и физическа, така че академичната година има периоди на почивка. Навсякъде по света тези „респети“ се наричат ваканции и момчетата ги очакват с нетърпение. Спомените от детството няма да бъдат пълни без свободно време за почивка от училище. Празниците дават възможност на родителите да прекарат семейна ваканция, да прекарват повече време с детето си.

Съдържание Училищни ваканции 2021-2022: Правила и разпоредби График на ваканциите по квартали Есенно-зимни екстри за първи клас График на пролетните ваканции по срок.

Структура на учебната година 2021-2022

Трябва да се отбележи, че първата покана през учебната година 2021-2022 се пада на 1 септември (сряда)

През първия триместър изследванията ще започнат на 1 септември и ще продължат до 1 и 2 октомври (съответно с петдневен и шестдневен период). Ваканциите започват на 4 октомври и приключват на 10 октомври, за да могат децата да ходят на училище на 11 октомври. След това до 12 и 13 ноември учат ученици, които излизат на почивка от 15 до 21 ноември.

Вторият триместър започва на 22 ноември, а до 24-25 декември децата ще получат знания, след което ще започнат новогодишните празници през 2022 г., които ще приключат на 9 януари. За учене училищата ще отворят на 10 януари, следващите празници започват от 14 до 20 февруари за първокласници и ученици в часовете за корекция. Пролетният период на почивка е от 4 до 10 април, след което децата ходят на училище в очакване на летните ваканции.

Триместър система

Учебната година 2021-2022 ще бъде малко по-различна за учениците, които учат в триместър, тъй като техните училища няма да обявяват ваканции на всеки 4-5 седмици на обучение.

Календарът за триместърната система ще бъде както следва:

I триместър
1 модул 01.09.21 - 03.10.21
1-ва ваканция (есен) 04.10.21 - 10.10.21
2 модул 11.10.21-14.11.21
II триместър

1 модул 22.11.21 - 26.12.21
3-ти (зимен) 27.12.21 - 09.01.22
2 модул 10.01.22 - 13.02.22III триместър
1 модул 02.21.22 - 04.03.22
5-ти (пролетен) 04.04.22 - 10.04.22
2 модул 11.04.22 - 15.05.22

Есен

Първият триместър ще се състои от два модула. Есенните празници 2021-2022 в училището с модулна система също ще се проведат 2 пъти:

  • от 4 до 10 октомври;
  • от 15 до 21 ноември

Традиционно ваканционните периоди се подреждат в тримесечния календар на всеки 5 седмици.

Струва си да се има предвид, че когато заминават за първата ваканция, учениците няма да завършат тримесечието, което означава, че след 7 дни почивка ще бъде важно за тях да не забравят всичко, което е изучавано през месец септември, тъй като последните раздели обхващащи целия материал се провеждат в края на тримесечието.

Зима

Независимо от образователната система, новогодишните училищни ваканции за учебната 2021-2022 г. ще се проведат от 27.12.21 до 09.09.22. Тъй като във всички региони на Русия от 1 януари до 9 януари има неработни празници, януарските празници в различните училища също съвпадат.

Втората зимна ваканция през 2021-2022 г. ще се проведе в училище с тримесечна образователна система от 14 до 20 февруари.

Пролет

Първият учебен модул от 3-ти семестър ще бъде по-дълъг от предишните и ще бъде 6 седмици. Но учениците няма да имат време да се уморяват, защото точно през този период има два големи празника - 23 февруари и 8 март, които ще дадат на децата допълнителни периоди на почивка.

Последните 5-ти училищни ваканции през учебната 2021-2022 г. (пролет) ще се проведат от 4 до 10 април. Въпреки че 2-ри модул от 3-ти семестър също ще се състои от 6 седмици, 2 от тях също ще бъдат непълни (само по 4 дни). Това са първите седмици на май, когато в Русия ще се празнуват Денят на труда и Денят на победата.

Лятна ваканция и практика

Учебната година 2021-2022 ще приключи във всички училища в Русия традиционно на 25 май, след което повечето ученици ще могат да се отпуснат и да се насладят пълноценно на летните си ваканции.

Ученето няма да приключи на 25 май само за завършилите 9 и 11 клас, които през последните дни на май и през целия юни тепърва трябва да се явяват на OGE и Единния държавен изпит.

Често учениците и родителите също питат дали учителите имат право да изискват посещение на училище през летните ваканции. Например в много лицеи и гимназии практиката се провежда през юни, което създава определени проблеми за семействата, които са планирали ваканция в началото на лятото поради съответния график на ваканцията с родителите си.

Мога ли да откажа да практикувам?

Всичко зависи от това какъв вид практика е планирана в училището. Ако това е класическо „отработване“ с метла и гребло - то трябва да бъде изключително доброволно, като задължение. Ако практиката е част от учебната програма (това често може да бъде намерено в специализирани училища и лицеи), тогава е невъзможно да не я посещавате, тъй като резултатът от работата на учениците се оценява и записва в списания, като влияе на резултата.

Също така си струва да се има предвид, че всички училищни кръгове и секции продължават работата си през всички периоди на ваканция (с изключение на Нова година и лятото), но посещаването на тези уроци не е задължително.

Предлагаме също да изтеглите празен календар за учебната 2021-2022 година и да отбележите в него датите на празниците, определени във вашето образователно заведение.

Възможни корекции на времето

Кварталните граници много често принуждават училищата да трансформират работните графици и графици, което е по-рядко при тримесечните подразделения. Следователно датите, показани по-горе, ще останат приблизителни и подлежат на промяна. Естествено остава рискът от затваряне на образователната институция през 2021-2022 г. за карантина или спиране на учебния процес по други причини. Но промяната в условията не е разрешена за повече от 2 седмици.

Нова тенденция в образователната сфера е тримесечната система, която преди беше чужда на руснаците. Но опитвайки се да установи индивидуална рамка, Министерството на образованието на Руската федерация разчита на задграничен опит и в резултат на това те издават вътрешен продукт.

Училищни празници 2021-2022: правила и разпоредби

Въпреки общите разпоредби относно ваканциите, залегнали в закона, всяка образователна институция има право да има последната дума. Въпросите за отпуските винаги се решават с участието на училищната администрация, но въз основа на постановлението на Министерството на образованието. За да разпределите правилно периодите на работа и почивка за учениците, е необходимо да се ръководите от ключови норми.

Общи правила

Независимо от формата на собственост и системата, по която функционира образователната институция, администрацията трябва да се придържа към редица основни норми при съставяне на работен график.

Основните правила, общи за всички училища, гимназии и лицеи, са:

  • всяка училищна ваканция трябва да започне в понеделник и 2021-2022 няма да бъде изключение;
  • продължителността на периода на почивка не може да бъде по-малка от 7 дни (включително почивните дни);
  • всички празници през учебната година (с изключение на лятото) трябва да осигурят на учениците поне 30 дни почивка;
  • през лятото учениците трябва да почиват поне 2 месеца (практики или изпити могат да бъдат насрочени за юни);
  • Отлагането на датите е разрешено за не повече от 2 седмици (в двете посоки от датите, първоначално определени в графика на училището) със задължително уведомяване на всички участници в образователния процес (учители, деца, родители).

Важно! Училищата са снабдени с известна автономия в организирането на образователния процес, поради което в различните образователни институции в Русия ваканциите за ученици през 2021-2022 г. могат да започнат на различни дати.

Как се формира графикът на ваканциите? Графикът на ваканциите за всяка академична година се разработва от Министерството на образованието и науката на Руската федерация, но по-скоро има консултативен характер. Агенцията си запазва правото на окончателно решение в съответствие с членове 28 и 34 от Федералния закон № 273-FZ "За образованието в Руската федерация" на общообразователните институции - именно те, в навечерието на учебната година, с вътрешни актове утвърждавате точния период на ваканция за учебната година, естествено въз основа на препоръчаната рамка, а не на вашите собствени предпочитания и удобство. Условията и продължителността на времето за обучение и почивка се определят от училищните администрации самостоятелно, но при редица условия: продължителността на ваканциите не може да бъде по-малка от 7 дни, а летните ваканции не могат да бъдат по-малко от два месеца;

  • неприемливо е периодът на ваканция да се измести с повече от две седмици;
  • общият брой дни на почивка през учебната година не трябва да бъде по-малък от 30 (без лятната почивка);
  • празниците трябва да започват в понеделник.

През учебната година администрациите на образователните институции имат право да правят малки корекции по време на ваканционния период. За това се съставя специална комисия, която освен педагогическия персонал на училището включва представители на родителските комисии. В тях могат да участват и специалисти от образователните отдели, работещи при градските, областните или регионалните отдели на образованието. Промени са позволени, например, в случаите, когато училищата са принудени да не планират спиране на образователните дейности поради силни студове или обостряне на епидемиологичната ситуация.

Интересни статии...