Световно първенство по волейбол 2022 - Русия, градове, новини

Международната федерация по волейбол (FIVB) обяви всички 10 града, които ще бъдат домакини на Световното първенство по волейбол за мъже през 2022 година. От пресслужбата на организацията заявиха пред ТАСС, че турнирът ще се проведе в Москва, Санкт Петербург, Калининград, Екатеринбург, Казан, Красноярск, Новосибирск и Уфа.

Турнирът ще се проведе от 26 август до 11 септември 2022 г. и в него ще участват 24 отбора, представляващи всички континентални зони на FIVB. Решението за провеждане на световното първенство по волейбол през 2022 г. в Русия е взето през ноември 2018 г. на конгреса на FIVB.

Първата групова фаза на турнира ще се проведе от 26 до 29 август, отборите ще бъдат разделени на шест групи от по четирима участници. Първите два отбора от всяка група, както и четирите най-добре представящи се отбори от трето място, ще преминат към следващия етап. Вторият етап ще се проведе от 2 септември до 4 септември, в който 16 отбора ще бъдат разделени в четири групи, според резултатите от този етап победителите в групите и двата най-добри отбора, които ще заемат вторите места, ще отидат на финала Шест.

Мачовете от Final Six ще се проведат от 7 септември до 9 септември, в които отборите ще бъдат разделени в две групи от по трима участници, според резултатите от етапа двата най-добри отбора от всяка група ще формират полуфинални двойки, които на 10 септември ще се състезават за билети за финала. Финалът на турнира и мачът за третото място ще се състоят на 11 септември.

Руският национален отбор е освободен от квалификационния турнир като организатор на състезанието, а полският отбор, който е действащ световен шампион, няма да участва в квалификацията.

Квалификацията на отборите за Мондиал 2022 ще се проведе по нова система. Двата най-добри отбора от всеки континентален шампионат (Европа; Азия, Австралия и Океания; Африка; Северна, Централна Америка и Карибите; Южна Америка), който ще се проведе през 2021 г., ще получат билети за световното първенство. Останалите 12 пакета ще бъдат изиграни в квалификационния турнир, на който ще присъстват 24 отбора според световната класация на FIVB.

Москва

Основните мачове от турнира ще се проведат в столицата. Москва ще бъде домакин на финалната шестица, която ще включва полуфиналите, мача за третото място и финала.

Имаше различни варианти за стадиона, но в крайна сметка VTB Arena стана потенциално място. Капацитетът му е 12 хиляди, но е възможно да се увеличи броят на зрителите за сметка на места на паркета до площадката.

Няма съмнение, че интересът дори към града, пренаситен с различни събития, ще бъде сериозен. През 2007 г. европейското първенство вече се проведе в Москва (на Олимпийския) и тогава максимално възможните 9200 места за игрите на руския национален отбор бяха запълнени без проблеми.

Надяваме се също да продължим тази приятна традиция - и двете предишни световни първенства у дома (1952 и 1962) завършиха с победа за националния ни отбор. Така би било през 2022 г.! В крайна сметка световното първенство е последният турнир, който мъжкият ни отбор не е печелил в най-новата история. Имаше Олимпиада, Световната купа - също, Лигата на нациите - да, Европейското първенство - разбира се. Липсва само едно нещо.

Санкт Петербург

Доскоро Питър бездействаше без голям волейбол, но през 2017 г. там беше създаден топ отбор. Наричан, разбира се, "Зенит". И точно на „Сибур Арена“ Русия избра за Олимпийските игри в Токио. Успешно.

И сега Санкт Петербург има голяма чест - мачът за откриване на Световното първенство ще се проведе в града. Разбира се, нашият отбор ще играе в него. С кого - тегленето ще реши. Засега всичко отива до факта, че петербургската сцена ще бъде домакин на Sibur Arena (капацитет - 7120), но е възможна и опцията с хокей на лед (12 000).

Казан

Нямаше сделки, при които световното първенство да не улови Татарстан. Казан е един от основните волейболни градове в Европа. Има много силен женски екип и заплашително озаглавен мъжки екип.И двамата спечелиха Шампионската лига. Зенит - Казан направи това шест пъти. Със сигурност редица негови играчи ще бъдат включени в националния ни отбор за първенството през 2022 година. И ако Русия играе част от игрите в този град, ще бъде абсолютно честно.

Обмисля се вариантът игрите да се провеждат не във волейболната арена "Санкт Петербург", построена за Универсиадата, а в "Баскет-зала". Въпросът е капацитетът, в "Баскет-Хол" той е по-висок - под 7000.

Уфа и Екатеринбург

За WWF беше важно Световното първенство да обхване възможно най-голяма част от Русия. Урал, разбира се, включително.

И ако Екатеринбург вече е запознат с големи спортни събития - там се проведоха мачове от Световната купа по футбол 2018 и ще се проведе Универсиада-2023 - то за Уфа световното първенство по волейбол ще бъде едно от основните събития в историята на града .

Столицата на Башкортостан спечели правото си с великолепно провеждане на сцената на Лигата на нациите. Планира се мачовете от световното първенство да се проведат в Уфа Арена, която беше домакин на руската фаза на Лигата на нациите.

Ярославъл и Калининград

Световното първенство в Ярославъл е до голяма степен заслугата на Сергей Шляпников. В този град той живее невероятен спортен живот: израства до капитан на отбора, след това става треньор, след това президент. И дори като кормчия на националния отбор, той редовно се консултира с родния си клуб. Именно той прокара основния турнир по волейбол чрез регионалните власти. Мечтаех за Световната купа в Ярославъл, за нова арена. И той си намери пътя.

Сега в града се изгражда модерен дворец с капацитет 6000. А през следващата година жителите на Ярославъл ще имат възможност да свършат добра работа с големия волейбол - в своя град на известните хокейни фенове "Арена 2000" ще се проведе руският етап от Лигата на нациите и той също се смята за място за световни шампионатни мачове.

В Калининград отдавна има добър дворец - „Янтарни“, чийто капацитет е 7200, а мачовете на руския национален отбор за града са много позната история. За това, въпреки липсата на мъжки отбор, той получи правото да бъде домакин на шампионата. Няма да има проблеми с продажбата на билети там, разпродадените в женския Локомотив, един от основните отбори в страната, са нещо обичайно. И предвид факта, че е много удобно европейските отбори да стигнат до Калининград, търсенето на места за зрители може значително да надхвърли предлагането.

Новосибирск

Вероятно за първи път Сибир получава толкова осезаемо парче от голям спортен пай. Почти една трета от първенството ще се проведе там. И това е тръпка.

Сибир не получи световното първенство по футбол, въпреки че много обича спорта. Освен това, феновете на този регион, поради разликата във времето, непрекъснато трябва да гледат предавания на живо дълбоко през нощта. Сега най-накрая хората на терена ще могат да видят най-важното спортно събитие на живо и да станат част от него. И вземете наследство.

Локомотив-Арена с капацитет 5000 зрители беше открита в Новосибирск през октомври. При проектирането му е използвана подобрена осветителна система, която осигурява висококачествена телевизионна картина, но не заслепява играчите по време на мача. В залите и фоайето е осигурена информационна телевизионна система: всичко, което се случва на сайта, се излъчва на специални екрани. Тоест, можете да отидете в кафене, без да се страхувате, че ще пропуснете важен момент.

Красноярск

В Красноярск цялата инфраструктура остана след зимната универсиада 2019 г. Най-вероятно мачовете ще се проведат в спортния дворец „Иван Яригин“, където играе Йенисей, бронзов медалист от руското първенство през 2017 г., двукратен сребърен медалист от Купата на Русия 2017, 2018), полуфиналист на Challenge Cup EKB (2017).

Кемерово

Но Кемерово буквално се изтегли към първенството. Първоначално шансовете му изглеждаха ниски, но Кузбас сензационно спечели Суперлигата през 2019 г. и в града започна бум на волейбол. Губернаторът на Кемеровската територия изрази интерес, намерени бяха спонсори - и сега се изгражда нова арена за 6000 зрители. Всичко това принуди FIVB да одобри Кемерово като един от десетте града - организаторите на предстоящия турнир.

Интересни статии...