Благовещение през 2022 г.: коя дата, дата, традиции

В четвъртък7 април 2022 г., Православните християни ще празнуватБлаговещение, църковният празник Благовещение на Пресвета Богородица, чиято дата никога не се променя нито в Русия, нито в други страни, които се придържат към това изчисление. Благовещение на Пресвета Богородица е християнски дванадесети празник, което е значимо събитие за всички християни - обявяването на Дева Мария от Архангел Гавраил за близкото й раждане на Исус Христос. Именно оттук името на този празник, значим за цялото вярващо население на нашата планета, е Благовещение (Блага вест) за близкото раждане на Месията или Благовещение на Пресвета Богородица.

За празника

Празникът Благовещение на Пресвета Богородица отдавна е един от любимите празници на руския народ. Дори „птица не свива гнездо на този ден“ - казваха нашите благочестиви предци. На този ден Дева Мария чу радостната вест на небесния пратеник, че е избрана да стане Майка на Спасителя на света.„Радвай се, блажена“ - Ангелът я поздрави и по същество тези думи бяха първата добра, „добра“ новина за човечеството, след като прекъсна връзката си с Бог в резултат на грехопадението. От момента, в който Ангелът се яви на Пречистата Дева, започва нова, светла страница в живота на човечеството.

Благовещението се счита за ден не само на добрите новини, но и на свободата и мира - именно в този светъл и благословен ден идва истинската благодат за хората. На този православен празник, 7 април, човек не може да направи нищо, което да отвлече вниманието от получаването на духовна благодат, хората обикновено спират всякаква работа около къщата и в градината, особено след като винаги се е смятало за неуспешен ден за започване на нов бизнес.

Един от дванадесетте основни (дванадесет) православни църковни празника е денят на Благовещение на Пресвета Богородица. Този значителен празник е посветен на събитието, което е описано подробно в Евангелието от Лука. На този априлски ден, 7-ми (по стария календар, 25 март), Архангел Гавраил дойде при Дева Мария, за да й разкаже за близкото раждане на Исус Христос.

Празникът Благовещение принадлежи към категорията на търкалящите се празници, тоест има постоянен брой (дата) на честване - 7 април (или според стария стил - 25 март).

Тази дата е окончателно установена в средата на седми век.

Благовещение на Пресвета Богородица отделя точно девет месеца от деня на честването на Рождество Христово, което, както знаем, също пада на постоянно число - 7 януари.

От което следва, че през настоящата 2022 г. Благовещение на Пресвета Богородица ще се чества от православните християни, вярващи на Русия - на 7 април на пролетта.

Символ за празнуване

Основната икона на празника може да се счита за шедьовър на Андрей Рубльов: ангел се спуска при Богородица, за да й съобщи Благата вест. Архангел Гавраил донесе на Дева Мария най-великата новина - Божият Син става Човешки Син. Пророчеството на Исая се изпълнява, Божията майка отговаря със съгласие на посланието на ангела:„Нека ми бъде според думата ти“… Без това безплатно съгласие Бог не би могъл да стане човек. Той не би могъл да се въплъти, тъй като Бог не действа насила, не ни принуждава към нищо. На човека е дадена пълна свобода да отговаря на Бог със съгласие и любов.

Църковната традиция казва, че в момента, когато Архангел Гавраил се явил на Дева Мария, тя четяла книгата на пророк Исая, точно тези думи за раждането на Месията."Готова съм да стана последната слугиня на онази, която ще бъде достойна да роди Месията."тя мислеше.

Някои древни обичаи са свързани с Благовещение сред хората. Те казват, че в Благовещение „птицата не свива гнездо, момата не плете плитки“, тоест всяка работа се счита за грях.

Традиции и обичаи за Благовещение

Традиции на Благовещението В Русия този празник се смяташе за празник на свободата и спокойствието. Не се празнуваше с пир, а напротив, хората се отдадоха на молитви и медитации. Понякога за празника се пекат фигурки на птици под формата на чучулиги.

Според легендата една от най-строгите забрани на този ден била плетенето, шиенето и тъкането. Тази традиция е свързана с факта, че нашите предци са вярвали, че нишките са съдбите на хората, които могат да бъдат объркани и привлечени от къщата на раздялата, кавгите и раздорите.

На Благовещение на птиците се придаваше особено значение. Ритуалът за освобождаване на птици, често гълъби, също е свързан с тях. За това имаше специални ловци, които след това продаваха птиците за ритуала. Имаше вяра, че гълъбите ще предадат посланието за добрите дела на човека на ангелите, които по-късно ще го възнаградят за това.

През нощта на 6 срещу 7 април преди беше обичайно „да се затопля пролетта“, затова по това време те организираха празник с огньове, където изгаряха боклуци, стари обувки, слама и парцали. За последно призоваваха за пролет, танцуваха и пееха песни.

Както вече споменахме, на този ден е невъзможно да се работи, но беше възможно да се осветят семена и разсад за реколтата. Всъщност според легендата самият Бог отваря небето, за да благослови земята за добра реколта.

Една от най-интересните традиции на този ден е приготвянето на Благовещенската сол. Това беше направено, за да се възползва от него в случай на заболяване. Всички членове на семейството взеха щипка сол и я поставиха в торба, която домакинята впоследствие калцинира над огъня.

Ако през цялата година тази сол не е била необходима, то на Благовещение тя е била изгаряна, вярвайки, че всички неволи и нещастия ще изчезнат с нея. Същото беше направено и с осветената вода и просфора, които домакинята пазеше през цялата година.

Отделно трябва да се отбележи, че много православни християни след службата са се опитвали да придобият колкото се може повече просфора, но ако не са успели, са я пекли сами. След това се проведе празнична вечеря, където домакините смилаха този осветен хляб и го даваха на всички членове на семейството, някои от жената спасиха, за да добавят трохи към фуража за добитъка.

Също така мнозина вярваха, че ако в този ден вдигате много шум, гърмите с тенджери, биете камбани, това ще изплаши хищните животни и ще спаси добитъка.

И за да запазят реколтата от болести и други нещастия, жените събирали Благовещенската пепел, когато някое растение в градината се разболяло, хостесите го поръсвали върху реколтата.

Прочетете също

  • Фестивал на Троица 2022
  • Пост през 2022г
  • Великден през 2022г

Интересни статии...