Троица през 2022 г. - коя дата, православна, дата

За да отпразнуват Светата православна Троица през 2022 г. или както се нарича още Петдесетница, руските православни християни ще го направят 12 юниточно както всички останали по света. Датата на честването на Света Православна Троица според църковния календар, 12 юни 2022 г., не е била напразно установена, но съответства на Петдесетница, тоест назначаването на този празник за християните - на петдесетия ден след Великден (трябва да се проведе в неделя).

Той е посветен на слизането на Светия Дух върху апостолите на петдесетия ден след Възкресението на Христос, откъдето идва и друго име - Петдесетница. Но празникът се нарича Света Троица, защото Господ разкри Своята Троица на нас, хората, чрез слизането на Светия Дух в нашия свят. Първо, само учениците на Христос, апостолите, а след това цялото човечество, всички ние, научихме голямата тайна на Божията природа, която е трудно да бъде разбрана от умовете ни. Че Бог е един в три лица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух.

Какво правят вярващите на Троица

Православните църкви на този ден са изпълнени с лятна зеленина. Подовете са покрити с прясно окосена трева, съчетана с аромат на тамян за незабравим аромат. Енориашите идват на служба с диви цветя, брезови клони. Дори цветът на дрехите на духовенството е зелен.

Защо празникът Троица е изпълнен с растително-зелена тема, което означава бреза като негов символ?

 1. Брезата е напомняне за дъбовата гора на Мамвре, където е имало дъб (дърво от различен вид, но въпреки това), под който Бог се явил на Авраам под прикритието на 3 ангела.
 2. Има и еврейската, старозаветна Петдесетница, посветена на шествието на евреите от Египет. На 50-ия ден те дойдоха на планината Синай, потъвайки в цъфтящи растения (беше през пролетта), където прочутите 10 заповеди бяха дадени на Мойсей. Ето как се пусна обичая да се украсяват църкви и къщи със зеленина, сякаш се пренасяха на планината Синай в съдбоносен момент. И нежната зеленина на брезовите клони е идеална за това.
 3. Брезовите клони с млади листа символизират човешката душа, цъфтяща от докосването на благодатта на Светия Дух - по аналогия с това как природата се събужда след зимен сън.

В края на Литургията (сутрешната служба), по време на която мнозина се причастяват, Троицата вечерня се отслужва с коленичащи молитви. Всяка от тях е молба, отправена към Господ за общение с благодатта на Светия Дух и предупреждение - по същия начин, по който апостолите са били просветлени. Всъщност това е основната молитва за Троицата.

Независимо кога тази година е Троицата, в деня след нея Денят на духовете винаги се чества - в чест на прославянето на Светия Дух.

Празник на Троицата в Русия и света

В Русия Денят на Светата Троица винаги е бил не само обичан, но и считан за някак си скъп и радостен. Може би заради установената традиция да се украсяват църкви на този празник: подът на Троица в църквите е покрит с прясно окосена трева, между иконите се поставят цветя и дори самите икони на Троица са облечени в рамки от брезови клони. И вярващите се застъпват за цялата служба на празника на Света Троица с брезови клони в ръце - те са подготвени предния ден и донесени със себе си в църквата. И свещеници до Троица в зелени одежди. Цялата тази ликуваща, процъфтяваща украса в църквите не е случайна: в края на краищата, в Деня на Света Троица си спомняме евангелското събитие за слизането на Светия Дух върху апостолите. Светият Дух е Третата ипостас на Единния и Неделим Бог. Светият Дух се нарича „Дарител на живота“, което означава, че е много символично, че Денят на Троица довежда биенето на пролетта и младото лято до църковната строгост.

Думата "триединство" се появява в християнството с леката ръка на св. Теофил Антиохийски през далечния II век.Това е ключов термин в богословието, отразяващ учението, че Бог е един и в същото време тройно в Личностите (ипостаси):

 1. Бог Отец: няма начало (не е създаден от никого, не е създаден, не е роден от никого).
 2. Бог Син: роден от Бог Отец.
 3. Бог Свети Дух: идва от Бог Отец.

Всяка от трите Личности има цялата пълнота на битието и сама по себе си е Бог, а не 1/3 от него. Нещо повече, и трите Личности са един Бог. Това е толкова трудна теологична математика!

Църковното учение изключва представянето на Бог като триглав. 3 божествени личности се обединяват, не съществуват една извън друга, но не се сливат.

Православието позволява символично представяне на тази неразбираема богословска категория, общопризнатата икона на Троицата е образ, създаден от иконописеца Андрей Рубльов. Тук акцентът е върху равенството на 3 фигури, различаващи се само по лица и дрехи.

Християнска Петдесетница: Събития и тържество

Преди почти две хиляди години, в деня на еврейската Петдесетница, светът получи тайната на Триединния Бог: Старият Завет познаваше Единния Бог, който положи основите на Старозаветната църква; Синът, въплътен на земята, създаде Църквата на Новия Завет; Светият Дух отвори своето историческо време и действа в него „до края на века“. Затова празникът на нейното раждане се нарича Ден на Светата Троица.

Богословската доктрина за връзката между Лицата на Светата Троица е окончателно формулирана още през 4 век, по време на ожесточените тринитарни спорове, породени от фалшивото учение на Арий Александрийски, и е залегнала в Никео-Константинополския Символ на вярата. Но не всеки знае, че първите църкви в името на Светата Троица се появяват в християнския свят много по-късно, не по-рано от 12-ти век, и отначало на Запад (този въпрос изисква специални изследвания). Скоро, през 1335 г., смиреният монах Сергий построява първата дървена Троицка църква в Русия в средата на отдалечената борова гора Радонеж, която става основата на бъдещата Троице-Сергиева лавра, център на духовния живот на Русия.

Празникът Петдесетница е предшестван от събота на родителите на Троица - денят на паметта на мъртвите.

В самия ден на празника, след Литургията се отслужва вечерня, по време на която се четат три молитви към Триединния Бог. По това време за първи път след Великден всички коленичат.

На Деня на Троица нашите църкви и къщи са украсени с дървета, трева и цветя. Обичаят е свързан с историческото припомняне на обредите на Старозаветната Петдесетница, - донасянето при Бога на позеленяването на първите плодове от реколтата, както и с руската народна традиция да се провеждат пролетта и да се посрещне лятото.

Първият понеделник след Петдесетница се нарича Ден на Светия Дух. Това е, като че ли, продължение на празника на Светата Троица и е посветено на специален празник на Третото й лице. Първата седмица след Петдесетница започва в същия ден; нарича се „твърдо“, защото постът в сряда и петък е отменен. И от понеделник на втората седмица започва Петров пост.

Появата на Тримата скитници при патриарх Авраам при дъба на Мамри (близо до Хеврон), обикновено изобразявана под формата на ангели, се разбира от християнските богослови като скрито явление в старозаветния свят на Светата Троица. Този значителен епизод в библейската история, който се е състоял преди почти четири хилядолетия, е дал началото на забележителния иконографски тип на старозаветната Троица, кулминацията на който е Троишката икона от монаха Андрей Рубльов.

Католическа Троица

Католиците подхождат по различен начин към въпроса „кога ще бъде Троицата“. Честването на Петдесетница и самия ден на Света Троица са разделени между тях, второто събитие се празнува на следващата неделя след първото (на 57-ия ден след Великден).

Какво да не правим на Троица

Темата за забраните е актуална, какъвто е случаят с други големи църковни празници. Свещениците отбелязват, че много от тях имат народни корени, подобни на езическите. Това няма нищо общо с православието.

 1. Мнозина се притесняват от въпроса дали е възможно да се работи в Троица.Църквата отговаря: ако случаят е такъв, допустимо е, работният график често се формира от работодателя.

  Ако има възможност за избор, струва си да отложите бизнеса и да дойдете на църква, да бъдете на служба, да се причастите - така вярващите се опитват да действат.

  На този ден е по-добре да се въздържате от работа, която не „изгаря“ (например да отделите време за градинарство, ръкоделие). По този начин ние показваме своето неуважение към Бог и такава работа често не работи.

 2. Работещите по графика "5 до 2" често се интересуват дали е възможно да почистите Троицата у дома, защото тя пада в неделя - денят, в който обикновено се планира почистване.

  Спешните домакински задължения няма да навредят на християнина, ако той помни Бог. Когато е възможно, вярващите се подготвят за светъл празник предварително - подреждат го, украсяват къщата и завършват домакинските задължения. Но ритъмът на живота днес е такъв, че не винаги е възможно.

 3. Друга тема за съмнения: възможно ли е да отидете на гробището на Троица?
  Мнението на духовенството не си заслужава. Този ден е изпълнен с радостно събитие и паметта на мъртвите не е напълно подходяща тук. По-добре е да посетите гробището в навечерието на Троица - в родителската събота на Троица.
 4. Общоприето е, че не можете да плувате 3 дни на Петдесетница. Твърди се, че това е времето на веселието на русалките и другите зли духове, което се стреми да привлече бъдещата къпеща се на дъното. Особено „предпазливо“ разширява забраната за душове и басейни: очевидно активността на русалките в Троица е извън мащаба. От гледна точка на църквата (и здравия разум) тази забрана е неоснователна. Не е логично вярващият да замени пътуването до храма за плажен пикник, но можете да отидете до резервоара след службата.

Прочетете също:

 • Държавни празници през 2022 г. в Русия
 • Масленица през 2022г

Интересни статии...