Краят на света 2022: ще бъде ли отложен

През 2022 г. и по-късно през 2025, 2032 и 2039 г. нашата планета е изложена на повишен риск от сблъсък с небесни тела с размер на астероид. Това е основният извод от работата на специалистите от Астрономическия институт на Чешката академия на науките.

Отломките от кометата Енке, известни на астрономите като тавриди, представляват опасност за нас. Два метеорни потока, записани за пръв път през миналия век, се наблюдават всяка година през есента, през октомври - началото на ноември. Тяхната активност е относително ниска - средно седем метеора на час. Потоците бяха идентифицирани с комета в средата на 20-ти век въз основа на натрупаните по това време данни.

Изследователи от Чешката република, използвайки данни от наблюдения от 2005-2015 г., откриха нов, неизвестен досега поток от отломки, чиято орбита пресича Земята. Днес основните му „герои“ са два астероида, наречени 2005 UR и 2015 TX24, открити, както се досещате, през 2005 и 2015 година. съответно. Размерите на всеки от тях са, очевидно, около 200-300 метра. За последно те се проведоха в непосредствена близост до Земята в края на октомври и декември 2015 г. Те могат да бъдат последвани от други находки от същия тип или по-големи.

Неприятността на ситуацията се крие и във факта, че кометата Енке - най-краткият период, известен в момента - се срива буквално пред очите ни, генерирайки потоци от космически отломки. От откриването си в началото на 19 век кометата е загубила около 85% от масата си под слънчевите лъчи и всеки нов полет покрай звездата (това се случва веднъж на три години и половина) може да е последният за нея . За нас това означава, че вероятността от поява на нови астероиди в небето, падането на който и да е от които може да причини сериозни проблеми на Земята, се увеличава, по астрономически стандарти, със светкавична скорост - по време на живота на едно или две поколения хора.

Сергей Сисоев
Пет години живот: Учените говорят за комета, която се втурва към Земята

Кометата Енке ще се сблъска със Земята през 2022 г., обявиха учени

Кометата на Енке се насочва към Земята, обявиха учени. След пет години, през 2022 г., това може да провокира края на света.

Астрономите са изчислили траекторията на тази комета, или по-скоро нейните отломки. Те са тези, които представляват опасност за Земята. Размерът им е не по-малък от метеорита в Челябинск, който падна на Земята през 2013 година. Тогава те успяха да избегнат тежки разрушения, но този път всичко можеше да завърши трагично.

Учените твърдят, че отломките от кометата Енке се втурват към Земята с твърде висока скорост. Те могат не само да се приближат твърде много, но дори да влязат в атмосферата. Последствията са непредсказуеми.

Съдейки по изчисленията, катастрофата може да настъпи през 2022, 2025 или 2032 г., според портала "Южна федерална".

Астрономи: Кометата Енке ще причини масови разрушения на Земята през 2022 година

Части от космически обект могат да достигнат до 200-300 метра

В допълнение към 2022 г. опасността от сблъсък с кометни отломки ще съществува през 2025, 2032 и 2039 година.

Учени от Астрономическия институт на Чешката академия на науките съобщиха, че отломките от кометата Енке могат да бъдат смъртоносни за жителите на Земята. Астрономите казаха, че през 2022 г. големи части от това космическо тяло ще бъдат опасно близо до нашата планета.

Ако отломките от кометата Encke се сблъскат с други астероиди, тогава гигантски космически тела могат да паднат на Земята, причинявайки огромни разрушения. В допълнение към 2022 г. опасността от сблъсък с кометни отломки ще съществува през 2025, 2032 и 2039 година.

Части от кометата Encke могат да достигнат до 200-300 метра, но учените не изключват, че други, много по-големи обекти са скрити в космоса, скрити от астрономите от слой космически отломки, пише

Учени: отломките от кометата Енке ще ударят Земята през 2022 година

Гигантските отломки на кометата Енке биха могли да поставят истински апокалипсис.Засега нищо не застрашава нашата планета, но след пет години ситуацията може да се промени.

Според изчисленията на учените през 2022 г. Земята ще бъде обезпокоена от фрагменти от комета Енке‍ с гигантски размери.

Апокалиптичен феномен може да доведе до неизбежна катастрофа, съобщава телевизионният канал "360".

Малките астероиди, които се откъснаха от голяма комета, не са ужасни за човечеството днес. До 2022 г. по-големи и по-опасни отломки ще се приближават към планетата.

Ако астероидът се сблъска с друго небесно тяло, той ще промени пътя на своя полет, в резултат на което ще попадне в гравитационното поле на Земята.

Диаметърът на астероидите ще достигне 200-300 метра в диаметър.

Интересни статии...