Никола Летни през 2022 г.: коя дата

22 май 2022 г. в Русия празнуват деня на Свети Николай Чудотворец. Той бил смятан за мил и състрадателен помощник на всички болни, бедни и бездомни. Затова те се обръщат към него с всичките си неприятности. Нашите предци са почитали Свети Никола като покровител на полета и морета. Смятало се, че Свети Никола примирява враждуващите страни и укрепва всякакви съюзи.

Народни поличби

Ако по време на предполетния период - от 22 май до 10 юни - е имало влажно и ветровито време с превалявания и гръмотевични бури, това означава, че Николай Летний подкрепя, а в края на лятото ще бъде възможно да се събере богата реколта. Такова време беше особено благоприятно за реколтата от пшеница.

Ако крякането на жабите се е чуло на Никола Вешни, това означава, че майката Земя ще донесе щедри дарове на хората. Зърнени култури и зеленчуци, плодове и плодове ще растат добре.

Дъждът на Никола обеща щастлив живот тази година.

Вярваше се, че стригането на овце, засаждането на картофи и елда в деня на Свети Николай Летни ще донесе късмет по всички въпроси, богата реколта и ще се отърве от неприятностите.

Според един от старите знаци молитвите, отправени към Господ и светиите на 22 май, имат голяма сила. Хората могат да поискат изцеление от заболявания, добавяне към семейството, среща със сродна душа, прошка на греховете. Свети Никола, който беше близо до Бога, със сигурност ще помогне!

За да не се разболяват през цялата година, сутринта на Никола Летни, хората с всичките си семейства излязоха на полето и се измиха с роса. Тогава здравето ще бъде силно и няма да остане никакво заболяване. Някои се съблякоха до бельото си и се търкаляха по росната трева. Така цялото тяло беше измито с плодородна влага.

Ако елшата започне да цъфти на 22 май, тогава очаквайте бързо финансово благополучие. Вярвало се е, че семейството, в чийто двор са цъфнали пъпките на това дърво, няма да осъзнава трудности в материално отношение през цялата година. Известни са случаи, когато хората са намирали съкровища след това, неочаквано са получавали наследство и са печелили голяма сума пари.

Традиции

Тъй като Николай Чудотворец е покровител и закрилник на влюбените двойки, млади момичета на разсъмване на 22 май се молеха на светеца да им даде среща с половинката им. Неомъжените момичета помолили Николай да им изпрати добър съпруг, щедър, красив, трудолюбив, смел, мил.

Свети Никола също покровителства животни, включително овце и коне. Към деня на Свети Николай Лято свежа трева в полетата вече е пораснала достатъчно. Затова през нощта на 22 май всички собственици на коне и овце изгониха добитъка си в полетата. Животните се развихриха цяла нощ, тичаха, гризаха тревата. В Русия тази церемония беше превърната в истинско грандиозно шоу. Да, дори и днес в някои села може да се наблюдава подобно действие. За да не се разпръснат конете и овцете, им били назначени овчари - млади и физически силни мъже.

Вечерта, преди началото на паша на животните, за овчарите беше приготвена специална вечеря, състояща се от каша и пайове. След това по периметъра на голямото поле бяха запалени огньове. Малко от селяните си лягаха рано, защото всички искаха да наблюдават пасището на животните. Родителите позволиха дори малки деца да се разхождат този ден до полунощ. Малко по-късно, когато селяните се разпръснаха по колибите си, момичета се присъединиха към овчарите - неженени жители на селото. След това започна истинска разходка с танци, песни и забавни игри. Смятало се, че през тази нощ млади мъже и жени са навлезли в зряла възраст, така че по-възрастните роднини не контролират особено „горещите млади сърца“.

За да бъде реколтата богата и земята плодородна, на разсъмване хората излизаха в полетата и градините, заставаха с лице към изгряващото слънце и извършваха специална церемония. Те четат молитви на Николай Чудотворец, молейки го да защити земите им, за щедри дарове, за сито съществуване.

Прочетете също:

  • Празници и почивни дни през 2022г
  • Ден на семейството, любовта и вярността през 2022г
  • Великден през 2022г

Интересни статии...