Червеният хълм през 2022 г. - коя дата, дата

Празникът на Червения хълм се празнува на седмия ден след Великден. Червеният хълм винаги се празнува на следващата неделя след празника. Също така този празник, освен Красная Горка, има и други имена: Антипасха, Фомино неделя.

През 2022 г. Великден пада на 24 април и съответно ще се празнува Червения хълм 1 май 2022 г.

Значението на празника

Неделя Фомино - празникът на уверението на апостол Тома - се празнува още през 4 век. Църквата припомня на този ден евангелските събития, които са се случили след възкресението на Исус.

Когато Исус се яви за първи път на апостолите, Тома не беше сред тях, следователно, след като чу радостната новина за възкресението, той не повярва в него. Седмица по-късно Тома се срещна с възкръсналия Исус, но отново се усъмни, след което му показа раните си и му предложи да ги почувства. Едва след това Тома повярва във възкресението.

Сред хората Красная Горка беше предимно празник, свързан с брака. От този ден нататък беше позволено да се венчаят в църквата (обредът не се извършва по време на пост и през първата седмица след Великден), традиционно се играеха много сватби.

Традиции и обичаи

В някои региони на Русия бяха организирани шоута на булки на Красная Горка: момичета, облечени в най-добрите си тоалети и се разхождаха по улиците, където живееха потенциални ухажори. Те също така извършват „конспирация“ и „ръчна работа“ - традиционните елементи на сватовството. Също на този ден беше обичайно да се почитат младоженци, които се ожениха малко преди Великия пост.

На Красная Горка момичетата носеха червени шалове и сарафани, а момчетата носеха ризи, бродирани с червени конци. Както на Великден, яйцата се търкаляха от канали и хълмове на Фомино неделя. Бърканите яйца бяха традиционно ястие в някои райони.

На много места жени и момичета призоваваха за пролет, събирайки се на обичайните места за младежки тържества, включително площада пред църквата. За да се предпазят от нещастия през цялата предстояща година, в южната част на Русия жените и момичетата са орали селото в първата неделя след Великден, докато самите те са теглили ралото.

Табели на Красная Горка

Считаше се за лоша поличба сред младите хора да пропускат игри и кръгли танци на Красная Горка. Ако момче или момиче седяха вкъщи през целия празник, те казваха, че поради това човекът ще се ожени за грозен или ще остане необвързан, а момичето ще се ожени за грозен младоженец или ще остане стара мома. Ако успеят да се оженят, то и двамата със сигурност ще умрат скоро след сватбата.

Могат ли православните християни да празнуват Красная Горка?

"Сега какво?" - ти питаш. „Да не празнуваме този празник, да го игнорираме?“ Въобще не. От препоръката да бъдете внимателни и избирателни (включително по отношение на това кой организира тържеството и в какъв дух) изобщо не следва, че самият празник е порочен, вреден и т.н.

Благодарни сме на Бог за дара на живота и няма нищо срамно да се радваме заедно, например влизането в неговите права на пролетта - този сезон толкова богат на своята символика, чийто основен смисъл е триумфът на живота над смърт: природата като че ли се издига, независимо от това как зимата й поправя препятствията, независимо как я оковава!

Целият ни живот е такъв, че трябва да му се радваме, като си спомним обаче думите на апостола: „Вижте, действайте внимателно, не като глупаци, а като мъдри, ценейки времето, защото дните са зли. Така че, не бъдете глупави, но научете каква е волята на Бог"(Еф. 5; 15 - 17).

Няма грях в самия празник, но, както всичко земно, той може да се смеси (особено предвид „лошата му наследственост“), което може да бъде напълно избегнато. Затова през 2022 г. не забравяйте да отбележите Червения хълм, който ще се празнува на 1 май 2022 година.

Освен това в края на краищата долинният свят е икона на планинския свят.По същия начин празниците, посветени на „куклата“, могат да бъдат насочени към небесното, ако повдигнете ума си от съзерцанието на земната красота - към небесното, ако видите отраженията на небесното в земното.

Прочетете също:

  • Никола Летни през 2022г
  • Ден на любовта, семейството и вярността през 2022г
  • Производствен календар 2022

Интересни статии...