Лазарев събота през 2022 г. - коя дата, дата

В деня на Лазаровата събота християните си спомнят чудото на Христовото възкресение на праведния Лазар, което е извършено, за да удостовери бъдещото възкресение на всички мъртви. През 2022 г. ще се проведе Лазарева събота 16 април.

Лазарева събота (Възкресение на праведния Лазар) е тържествен празник, честван в събота от шестата седмица на Великия пост. Празникът е мобилен, т.е. зависи от датата на Великден. На този ден Църквата отбелязва чудото на Христовото възкресение на праведния Лазар четири дни след смъртта (Йоан 11: 1-45). Лазарева събота предшества празника на Господния вход в Йерусалим. В църковния календар Лазаревата събота и Господният вход в Йерусалим (Цветница) се празнуват в съседни дни: събота и неделя. Интересно е, че времето на божествената служба не съвпада с историческото: възкресението на Лазар се е случило месец-два преди влизането на Господ в Йерусалим.

Сега тези два празника са неразривно свързани. Те предшестват събитията от Страстната седмица: предателството на Христос от Юда, страданието, разпятието и Възкресението на Спасителя.

Историческо съдържание

От La-za-re-howl sub-bo-you църковни песни-no-sing-na-chi-na-yut ve-sti ve-ru-yu-shih на сто-паметта на държавата Да. Времето на земния Му живот беше по-малко от седмица. Часът на ve-li-to-go Is-ho-yes мига. "Общото пресъздаване на вашите предишни страсти, вярвайки, от мъртвите движения вие сте Ла-заря, Христос Бог …", - ние шием пеенето на празника-nich-no-go tro-pa-rya .

„Възкресението на Ла-заря - до-ве-дали-нещо-чу-до Христа-сто, последното от блясъка на Неговата Слава преди-преди-чиято държава-да остане. Евангелистът изброява Джон изо-бража-ет и това събитие като око-виж, с страхотна, почти ос-за-моя-до-сто-но-яхния. Виждате ли, бек-вал-но всеки удар: ро-боитът на учениците, техният брой-ба-ния и накрая решението да се срещнем с чу опасност-но-сти. Исус с очи, пълни със сълзи, до гроба; сестрите, на които беше дадена скръб; смущение от Мар-фа, камък-от-вал-ния и властен зов, чут в други светове: "Излез, Ла-зора!" Мълчалива фигура в са-ван на по-ро-ге скле-па … Този, който скоро ще трябва да премине през портите на смъртта, ла-ет-се-бия я в-бъде-ди-те- лем. "

Christ-an-a-bo-go-word ras-smat-ri-va-e е chu-do като видим символ на силата на Христос над живота и смъртта, като успокоение на учениците при тяхното възкресение и бъдещото възкресение на мъртвите.

Пост в Лазарева събота

В събота на Лазарев са разрешени рибен хайвер, растително масло и вино.

В Русия, в събота на Лазарев, домакините приготвяха каша, печеха палачинки от елда, варени каши и рибено пиле. Всичко това се ядеше на Цветница, защото в чест на Господния вход в Йерусалим в строг Велики пост беше направено следродилно раждане - можеше да се яде риба.

Лазарски съботни традиции

Традициите за честване на съботата на Лазар и Господния вход в Йерусалим бяха тясно преплетени в Русия. Вечерта на този ден, в навечерието на Цветница, както и в самия ден на празника на Господния вход в Йерусалим, хората донесоха и сега носят върбови клонки в храма. Свещеникът извърши обред за освещаване на върбите на вечерната служба - целодневното бдение на празника на влизането на Господ в Йерусалим.

В славянските страни върбата се превръща в символ на празника по имитация на Христови съвременници, които покриват пътя му към Йерусалим с палмови клони: много хора следват Христос до столицата на Израел. Хората бяха поразени от чудото с Лазар и показаха невероятни почести към Спасителя. Когато яхна магаре в Йерусалимската порта, всички наоколо възкликнаха: „Осанна! Блажен онзи, който идва в Името на Господ, Израилевият цар! " И хвърлиха палмови клони в краката Му - кралски символ.

В Русия и в други славянски страни палмовите клони бяха заменени от върби като символ на празника. Върбата е едно от първите дървета, които цъфтят през пролетта.Пухкавите клонки символизираха пробуждането на природата след дълга зима, възкресението на всичко живо за цъфтеж и плод. Първото споменаване на тази традиция може да се намери в Изборника Святослав от началото на XI век. Това е третата най-древна руска книга с ръкописи след Остромировото евангелие и Новгородския кодекс.

В селата на Лазарева събота счупиха путки върби. Гражданите също отидоха да счупят върбата - до бреговете на близките реки. В Москва например в Китай-град и на бреговете на Неглинка, гъсто обрасли с върби и върби.

Лазарева събота при други народи

В родината на праведния Лазар, в Кипър, в древността е имало традиция: в Лазарева събота шествие на деца с палмови клони в ръце обикаляло къщите на жителите на града. Шествието беше водено от момче, украсено с червени макове и жълти маргаритки. Момчето представляваше Лазар. В същото време децата изпяха песента на Лазорев. В храмовете по време на церемонията беше изобразено Възкресението на Лазар, духовници и деца участваха в акцията.

Прочетете също:

  • Благовещение през 2022г
  • Троица през 2022г
  • Никола Летни през 2022г

Интересни статии...