Пасха (еврейска Пасха) през 2022 г. - каква дата

Еврейската Пасха често се нарича еврейска Пасха, но всъщност тези два празника практически не са свързани помежду си, така че днес бих искал да ви кажа кога този празник ще се състои през 2022 г., както и за основните традиции на неговата празник, както и за това какво е. различно от традиционния Великден.

Песах започва да се празнува на 14-ия ден от пролетния месец Нисан. Това е първият месец от библейската година в еврейския календар, съответстващ приблизително на март-април в григорианското изчисление. Празникът продължава 7 дни в Израел (докато първият и последният ден са официални почивни дни), а в други страни, където живеят диаспорите, той се увеличава с още един ден.

През 2022 г. празниците на Пасхата падат от вечерта 14 април (Четвъртък) до нощта23 април (Събота).

История за изхода

Пасха е пролетен празник на прераждането и свободата. Една от интерпретациите на думата „песах“ е „да прескочиш“ - тоест да преминеш от робство към свобода. Събитията от празника датират от традицията на 400-годишния престой на евреите в египетско робство и края му благодарение на най-великия пророк на еврейския народМойсей (Моше)… Тези събития са описани в основната книга на юдаизма, Тората: частта, посветена на края на египетското робство, се нарича Книга на Изхода.

Книгата Изход казва, че евреите, под ръководството на Моисей, който бил ръководен от Господ, решили да хвърлят Египет, където в продължение на няколко века били роби на фараоните. Обаче фараонът, който управлявал по това време, отказал да освободи своите роби, за което Господ изпратил „10 язви” на египтяните - ужасни бедствия, всяко от които било по-страшно от предишното. След най-страшната екзекуция - убийството на всички египетски първородни - фараонът се предаде и се съгласи да освободи евреите. Те се събраха толкова бързо, че вместо хляб взеха със себе си вани с тесто, което не успя да втаса, което дори не започна да ферментира.

Скоро обаче фараонът промени решението си и след като събра огромна армия, се втурна в преследване на бегълците. Но Господ спаси евреите: водите на Червено море се разделиха, евреите успяха да преминат и тогава вълните отново се затвориха, поглъщайки армията на фараона.

Скоро бившите роби достигнали подножието на планината Синай, където Мойсей получил 10-те заповеди от Бога - набор от закони, които евреите трябвало да следват оттук насетне. След дълги скитания евреите стигнали до Обетованата земя, където основали своята държава. В юдаизма Изход е най-важното основно събитие в еврейската история, а Пасха е не само празник на освобождението, но и рожден ден на евреите като нация.

Същността на празника: по какво се различава от Великден

Нека започнем със заглавието. „Пасха“ се превежда от иврит като „премина“. Това се отнася до епизода, описан в Библията по време на десетата египетска екзекуция. Заради факта, че фараонът отказа да освободи евреите от робство, ужасно наказание падна върху него и всички жители на страната му. Последното от тях беше смъртта на първородния във всяко семейство. Но това наказание не засяга евреите, нещастието не засяга домовете им - тоест Бог „отминава“.

Ужасен от случилото се с първородния (и дори собственият му син не е избегнал смъртта), фараонът все пак реши да пусне евреите. Всъщност това събитие се празнува на Пасха - Изходът от Египет и освобождението на еврейския народ от робство. Ясно е, че има малко общо с християнския Великден, който е възкресението на Спасителя от мъртвите. Все пак някои паралели все още могат да бъдат проследени. Например датата 14 нисан - според Новия завет именно на този ден се е състояла Тайната вечеря, последната среща на Христос с неговите ученици преди екзекуцията му. В евангелското описание на Тайната вечеря има и пряка препратка към Стария завет - Исус върху него се оприличава на пасхалното агне, което според легендата е било жертвано от евреите по време на бягството от Египет.

Ритуални ястия, откъде идва забраната за квасна храна?

Великденвино, от които е обичайно да се пият четири чаши, е напитка, символизираща радостта от освобождението от робството.

Едно от основните правила на Pesach е забраната за храни, приготвени с квас или чрез ферментация. На първо място, това е хляб, но не можете и бира и останалата част от алкохола на основата на малц и т.н. Закваската (chametz) е строго забранена не само да се яде, но и да се държи вкъщи в дните на празника, следователно, в навечерието на 14 нисан, всичко това се изгаря или символично се продава на неевреи. След това правят цялостно почистване - в жилището не трябва да остане и трохи от хамеца. Дори ястията, които ще бъдат поставени на масата по време на седера, се опитват да използват нови.

Такова тежко ограничение беше установено отново в памет на изхода на еврейския народ от Египет. В стремежа си да напуснат страната, където са роби, възможно най-бързо, евреите дори не можеха да чакат тестото за хляб да узрее най-накрая. Затова през цялото време в пустинята трябваше да ядат безквасни мацо.

Мацо - това е самият „хляб на свободата“, изпечен много бързо и без мая, който древните евреи са яли по време на полета си от Египет. В памет на лишенията от Изхода, през всички дни на Пасха евреите отказват квас (на иврит „chametz“), който включва не само квасен хляб, но и всички продукти, при приготвянето на които се използва ферментация. Преди празника chametz е напълно изгонен от еврейските домове. Този ритуал символизира избавянето от греховните неща заради подчинението на Божията воля. След специално почистване остатъците от хамеца се изгарят ритуално (обикновено това са трохи от хляб) или се продават ритуално по време на празника.

В първия и последния ден на Пасха също е забранена всякаква работа.

Също на Пасха на масата в първия седер лежи специално ястиеmaror (горчиви зелени в памет на горчивината на египетското робство),нула (пържено месо върху костта),петно (твърдо сварено яйце е символ на божествено съвършенство),карпас (зелени) същохаросет (сладка смес, символизираща глината, от която са издигнати египетските пирамиди от робите). Всички ястия естествено имат символично значение.

Пандемията е оказала влияние върху традицията на обществените седери, но тази година, например, в Израел вече са премахнати строги карантинни забрани, така че празникът там ще бъде почти същият, какъвто е бил от много векове.

Прочетете също:

  • Държавни празници през 2022 г. в Русия
  • Производствен календар 2022

При използване на материали от сайта https://www.kp.ru/putevoditel/kalendar-prazdnikov/evrejskaya-paskha-pesakh/

Интересни статии...