Сватбен календар 2022 - сватба православна

Сватбата е тайнство. Важен и благоговеен процес за всеки, който е решил да се ожени. Преди сватбата трябва внимателно да изберете датата, защото не всички номера са подходящи за този ритуал. Ако ще го проведете, трябва да надграждате числата в църковния календар и да се съсредоточите върху важни църковни празници.

Основните принципи при избора на дати за сватба.

Ако решите да се ожените, тогава очевидно бракът за вас не е само печат във вашия паспорт. Ако смятате обединението на две сърца за сключване на брак, благословен от Господ в небето, тогава трябва да се придържате към някои канони. Много млади хора бързат да направят сватба, опитвайки се да заобиколят принципите на избор на дати. Подобна „хитрост“ е неподходяща. В крайна сметка едва ли можете да намерите свещеник, който да се съгласи да се ожени за вас, например, във Великия пост. Изборът на точната дата ще ви помогне да планирате всичко добре и да се ожените без проблеми.

За да изберете дата на сватба, използвайте църковния календар на сватбата за 2022 година. Той е представен на нашия уебсайт. Избрахме важни дати, които са подходящи за обреда на Църквата. Въпреки това, дори и да изберете оптималния ден за сватбата, все пак е по-добре да отидете на църква и да се консултирате със свещеника. Такъв разговор не само ще помогне за решаването на организационни проблеми, но и ще ви даде изчерпателни знания за подготовката за церемонията.

спрете сватбата Когато е невъзможно да се ожените категорично. Има определен списък с дати, на които определено няма да имате право да се ожените. По-добре е да ги познавате предварително и въз основа на тях да планирате събитие. По този начин не можете да се ожените в дните на постите. В православието основните пости са:

 • Велики пости
 • Коледен пост
 • Успение Бързо
 • Петровски пост
 • Освен това не можете да се ожените преди важни църковни празници.

Оптималното време за сватба. Най-лесният начин да изберете дата за сватбата е през есента или зимата. Например януари или февруари имат най-голям брой съвпадащи числа. Освен това е добре да се ожените през лятото, защото по това време практически няма пости и малко важни църковни празници.

Сред най-подходящите за сватба дни от седмицата е по-добре да изберете следното: понеделник, сряда, петък, неделя - в други дни не е обичайно да се жени. Както при другите ритуали, неделята е най-подходящият ден за празника.

Сватбен календар за 2022г


Когато е забранено да се жени през 2022г. Както бе споменато по-горе, има определен списък с дати, когато е строго забранено да се жени. Тези дати могат да бъдат повлияни от следните фактори:

 • Календар за всяка конкретна година
 • Общоцърковни дати, които не се променят от година на година, както и дни от седмицата
 • Дни в зависимост от тялото на булката

Така, според календара, през 2022 г., според Великия пост, няма да е възможно да се ожени през периода:

 • Коледна публикация
 • Велики пости
 • Петров пост
 • Успение Бързо

Според църковните празници е по-добре да избягвате тези дати на сватбата:

 • Коледа
 • Седмият от Матир и фарисей
 • Масленица
 • Великденска седмица

Красная Горка, на този ден можете да се ожените

Също така, не можете да се ожените в дни, свързани с живота на Христос и Божията майка. Тези дати включват Коледа, Богоявление, Благовещение, Възнесение и др. Освен това има дни, които не зависят от църквата. Така че, не можете да се ожените в дните, когато булката има менструация.

Какви проблеми могат да възникнат при организиране на сватбена дата? Преди да започнете подготовката за сватбата, трябва да знаете две общи правила в това отношение:
За църковна сватба и булката и младоженецът трябва да бъдат членове на църквата. Ако те са представители на различни религии, тогава църквата ще откаже да се ожени.Освен това трябва да се кръстите и да бъдете с кръстове около врата.

Преди сватбата трябва да завършите рисуването в службата по вписванията. Свещеникът може да изисква свидетелство за брак. Това се обяснява по следния начин: ако службата по вписванията е регистрирала младоженците, това означава, че никой от тях не е планиран с някой друг. Освен това службата по вписванията отказва да изброи лудите и близките роднини, което също е много важно за църквата.

Защо църквата може да откаже сватба.

В Църквата има редица фактори, които могат да попречат на сватбата. Най-вероятно ще ви бъде отказана сватба, ако:

 • във вторник, четвъртък (в навечерието на постните дни - сряда и петък) и в събота (в навечерието на Великден - неделя);
 • на Великден, в навечерието на дванадесетте и големи празника. Сватбите през дванадесетте дни не са забранени, но нежелани. Стремим се да изживеем деня на общия църковен голям празник заедно с Църквата, не засенчвайки църковната радост с нашата малка лична радост, нашите малки лични нужди. Ако е необходимо да се ожените в тези дни, е необходимо споразумение със свещеника;
 • в навечерието на покровителските храмови празници (всеки храм има свои покровителски празници);
 • в Сирене седмица, по време на Коледа и Великден (Ярка) седмица. Сватбите през седмиците преди Великия пост и други непрекъснати седмици не са забранени, но нежелани.
 • по време на Големия, Петров, Успенски и Коледен пост;
 • в дните (и в навечерието) на строг еднодневен пост: Обезглавяването на Йоан Кръстител - 11 септември и Въздвижението на Господния кръст - 27 септември;
 • през нощта.

Изключения от тези правила може да прави само управляващият епископ. Ако сватбата се е състояла в ден, когато е забранена от църковната харта, това не прави невалидно тайнството.

За значението и реда на Тайнството Брак на портала ABC OF FAITH.

Според съвременната практика на Руската православна църква тайнството на брака трябва да бъде предшествано от гражданска регистрация на брака, като допълнително доказателство за отговорността на встъпващите в брак и сериозността на техните намерения.

Интересни статии...