Цветница през 2022 г.: коя дата, православна

На тази страница можете да разберете кога Влизането на Господ в Йерусалим се празнува през 2022 г. или, както се нарича още, Цветница. Познаването на датата на Цветница е необходимо за тези, които искат да поздравят своите роднини, приятели или просто познати; с цел подготовка за Великден, който ще дойде след седмица. Ето информация за датата на честването на Цветница през 2022 г. в католицизма и православието.

Цветница е християнски празник, който се пада в последната неделя преди Великден. Празникът се чества в чест на триумфалното завръщане на Исус в Йерусалим, за което се говори във всяка версия на тълкуването на Евангелието.

Според епископската, католическата и етиопската православна църква на този ден е необходимо да се проведе не просто богослужение, а шествие от вярващи, които държат в ръцете си върбови клони, покрили пътя на Исус, стигнал до Йерусалим. Също така си струва да се отбележи, че в много страни няма върба, която да може да бъде заменена с клони от маслини, върба и други дървета. За този празник има голям брой имена, но в Русия се използва само терминът Цветница.

Дата на честване на Цветница неделя 2022

И така, през 2022 г. Влизането на Господ в Йерусалим (Цветница) се празнува сред православните християни 17 април, а за католиците Влизането на Господ в Йерусалим (Цветница) се празнува на 10 април. Датата на тържеството зависи от датата на Великден.

Влизането на Господа в Йерусалим (Цветница) в православието: 17.04.2022.
Влизането на Господ в Йерусалим (Цветница) в католицизма: 04/10/2022.

Какво е Цветница?

Влизането на Господ в Йерусалим или Цветница- християнски празник, празнуван в неделята („седмица“), предшестваща Великден, тоест в шестата неделя от Великия пост, точно една седмица преди Великден. Посветен на тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим, описано във всичките четири Евангелия. В православието това е един от дванадесетте празника. Въпреки това, в православния календар, Влизането на Господа в Йерусалим официално няма преден празник, за разлика от другите дванадесет празника, въпреки че съботата на Лазарев в навечерието може да се счита за предястие и изобщо няма отслабване е последван веднага от Страстната седмица.

Писанието казва, че Исус язди на магаре в Йерусалим, където хората го срещнаха, като сложиха дрехи и палмови клони на пътя с възклицания: „Осанна на Давидовия Син! Блажен онзи, който идва в името на Господа! Осана във висшето! " (Матей 21: 9).

Този празник има няколко имена - Вай седмица, Цветница, Цветница (гръцки Κυριακή των Βαΐων, църковнославянска седмица Vaiyi, латински Доминика в Palmis de passione Domini). В богослужебните книги той понякога се нарича и Седмица на цветята, а в обикновения език - Цветница. Също така този ден понякога се нарича Вербница, Квитни, Цвитни, Шутков и Бечков неделя. Това се дължи на факта, че палмовите клони в страни със студен климат са заменени с върби (срв. Българска Връбница, белоруска Вербница, украинска вербна неделя, лит. Verbų sekmadienis). Първото споменаване на използването на върба в богослужения се намира в Изборника Святослав.

В навечерието на празника на Господния вход в Йерусалим (Цветница), събота вечер, вярващите носят цветя и върбови клонки в църквата, за да ги освещават. Те вярват, че осветената върба има голяма защитна сила.

Тържествени традиции и знаци

Цветница не означава пищен празник - празникът винаги се пада на Великия пост. На Цветница, според хартата, рибата е разрешена.

Основната традиция на празника е освещаването на върбови клонки. По-рано, преди да донесат върби в църквата, те са били украсени с цветни конци, пера, цветя от хартия или плат. Осветени клони се поставят до иконите и се пазят до следващата година.

Навремето е имало обичай да се удрят леко с върба. В нощта от събота на неделя младежи обикаляха къщите с песни и, влизайки в хижата, леко биеха спящите с върбови клони. Тази традиция в различни форми е широко разпространена сред много славянски народи, например сред беларуси, поляци и чехи. „Побоят“ обикновено се извършва сутрин, след освещаването на върбата, в църквата или в къщата. Също така добитъкът беше изгонен с върбови клони.

Подобно на много други празници, времето на Цветница беше използвано за преценка на идващото лято: ако преди Цветница имаше много „обеци“ от върба на путката (цъфнаха пъпки), тогава цялата година ще бъде плодородна и богата на добри събития. Всяка работа през този ден се считаше за нежелана.

Върбовите клони се държали целогодишно - до следващата Цветница. В същото време осветената върба не можеше да бъде изхвърлена. В навечерието на новия празник върбата била изгорена или хвърлена в потока.

Празникът е свързан с интересен обред "Процесия на магаре", който се извършва в Руската църква на Цветница през 16-17 век. В памет на влизането на Исус в Йерусалим патриархът седна на магаре и придружен от царя, благородниците и хората влезе в Спаската порта на Московския Кремъл.

Прочетете също:

  • Благовещение през 2022г
  • Троица през 2022г
  • Никола Летни през 2022г

Интересни статии...