Петров пост (Петровски пост) през 2022 г .: каква дата

През 2022 г. Петров пост започва на 20 юни и завършва на 11 юли. От понеделник на седмицата на всички светии започва постът на светите апостоли, установен преди празника на апостолите Петър и Павел. Тази публикация се нарича лятна публикация. Продължаването на поста е различно, в зависимост от това колко рано или късно се случва Великден.

Непрекъснато започва в понеделник на Вси светии и завършва на 12 юли. Най-дългият Петров пост включва шест седмици, а най-краткият седмично с ден. Този пост е установен в чест на светите апостоли, които с пост и молитва се подготвят за световното проповядване на Евангелието и подготвят своите наследници в делото за спасително служение.

Строг пост (сухо хранене) в сряда и петък. В понеделник можете да ядете топла храна без масло. В други дни - риба, гъби, зърнени храни с растително масло.

Започва в понеделник 57-ия ден след Великден (една седмица след Троица) и винаги завършва на 11 юли (включително). През 2022 г. тя продължава 22 дни.

На Петров пост във вторник, четвъртък, събота и неделя е разрешена риба, в понеделник - топла храна без масло, а в сряда и петък - суха храна.

На празника Рождество на Йоан Кръстител (7 юли) можете да ядете риба (без значение в кой ден тя пада).

Появата на поста на Петров

7 дни след празника на Троица (Петдесетница) започва Апостолският, или Петров пост, в памет на двамата най-почитани апостоли Петър и Павел.

Установяването на Петров пост - наричано преди това Петдесетница - датира от най-ранните времена на православната църква. Той е особено утвърден, когато в Константинопол и Рим Св. еквалап. Константин Велики († 337; съб. 21 май) издига църкви в чест на Св. върховните апостоли Петър и Павел. Освещаването на Константинополската църква се състоя в деня на възпоменанието на апостолите на 29 юни (по стар стил; тоест на 12 юли според новия) и оттогава този ден стана особено тържествен както в на изток и на запад. Това е денят на края на поста. Първоначалната му граница е подвижна: зависи от деня на честването на Великден; следователно продължителността на гладуването варира от 6 седмици до една седмица и един ден.

Хората наричаха Петров пост просто „Петровка“ или „Петровка-гладна стачка“: в началото на лятото малко остана от последната реколта, а новата беше още далеч. Но защо постът все още е Петровски? Защо Апостолският е разбираем: апостолите винаги са се подготвяли за службата чрез пост и молитва (не забравяйте, когато учениците питаха защо не могат да изгонват демони, Господ им обясни, че този вид излиза само чрез молитва и пост (вж. Марк 9, 29) и затова Църквата ни призовава за този летен пост, следвайки примера на онези, които, като са получили Светия Дух в деня на Света Троица (Петдесетница), „в труд и изтощение, често в бдение, в глад и жажда, често в пост ”(2 Кор. 11, 27) се подготвяха за световната проповед на Евангелието и наричането на пост„ Петър и Павел “е просто неудобно - твърде тромаво; просто се случва, когато назовавайки имената на апостолите, първо произнасяме името на Петър.

Народни традиции на Петровка

Православните християни в Русия постили според църковната харта, поради което много традиции на Петров пост били свързани с готвенето. Хората на Петров пост бяха наречени „петровка-гладна стачка“: в началото на лятото от последната реколта остана малко, а новата все още е далеч.

В сряда и петък се приготвяха летни постни ястия: окрошка, постна зелева супа, гъбен хайвер, ботвиния от млади зелени и много други ястия.

По празниците на Петров пост домакините често печеха специални пайове - риболовци. Цялата риба се печеше в тестото, питата беше отворена.

Как да наблюдаваме бързо Петров

„Задачата на трезвото ограничаване, поддържането на контрол над собственото съзнание и молитвения живот, както и запомнянето, че дори на плажа или в градината на хасиендата, вие сте християнин, е от значение за Великия пост на Петър“, отбелязва ръководителят на образователния комитет на Руската православна църква, протойерей Максим Козлов.

По думите му основното за вярващия е „да не се превръща в петно“. Тоест, не позволявайте на страстите да ви завладеят.

„През лятото интензивността на литургичния живот намалява и човек просто иска да се отпусне и да си почине - което е нормално само по себе си.Но за да не забравят вярващите, че е необходимо да се молим, че има храм и че при всяко забавление трябва да има разумно самообладание “, казва отец Максим.

Какво можете да ядете и пиете

Вярващите често се питат дали постът на Петър е строг или не. Според духовниците той принадлежи към категорията на белите дробове. Хартата му е приблизително същата като тази на Рождественски.

„По време на този пост можете да ядете риба“, обръща внимание отец Максим Козлов.

На православните християни се препоръчва да се въздържат от храна от животински произход - месо, мляко и яйца. Те могат да бъдат заменени с плодове и зеленчуци. А също и за морски дарове.

В събота, неделя, на празника Рождество на Йоан Кръстител, както и на празника на църквата, е позволено да се пие вино (разбира се, умерено). И в менюто на много манастири, включително за поклонници, през това лятно време има квас, често от собствената си подготовка.

Какво да не се прави

Някои вярващи не са свикнали със сравнителната лекота на Петров пост. Затова те, според свещениците, се опитват да наложат допълнителни ограничения върху себе си.

„Една от грешките на хората, дошли в Църквата през последните 20-30 години, беше опитът да се настроят психологически за този летен пост, както и за Великия. Няма да работи и няма такава задача ”, казва отец Максим.

От друга страна, това не означава, че човек може например да „се наслаждава до безсъзнание“. Основното нещо, което не трябва да се прави по време на пост, както и всеки друг ден, е да не се забравя за християнския начин на живот.

През летния период, през който постът пада, в Русия е обичайно да се играят сватби. Затова мнозина задават въпроса - възможно ли е да се оженим преди деня на Петър?

Според духовниците е възможно - само ако говорим за пътуване до службата по вписванията. Но от църковна гледна точка не може да се сключи брак на пост на Свети Петър. В постните дни, съгласно устава, тайнството на сватбата не се извършва.

Прочетете също:

  • Лазарев събота през 2021 година
  • Троица през 2021г
  • Благовещение през 2021г

Интересни статии...