Рождество Бързо през 2022-2023: коя дата, храна

Рождество Бързо е последният от дългите пости през годината. За католиците тя започва 13 дни по-рано, отколкото за православните християни, тоест върви според стария стил.
Постът трябва да приключи на Бъдни вечер, което причинява разлика в датите. Но всички християни възприемат еднакво същността му - това е подготовка за Коледа, духовно и физическо очистване преди големия църковен празник.

Коя дата започва Рождество Бързо 2022 г. за православните християни?


Рождественският пост трае 40 дни. Започва на 28 ноември според григорианския календар или на 15 ноември, ако е според стария стил. Последният ден се пада на 6 януари (24 декември). Рождество Бързо не се променя във времето и се провежда ежегодно между тези дати.

Тъй като православните започват да постят веднага след деня на апостол Филип, постът се нарича още Филипов или Филиповка. В църковната харта тя е обозначена с друго име - Четиридесет дни, което показва нейната продължителност.

Рождественският пост е установен отдавна, дори папа Лъв I през 5 век го споменава, наричайки го „зима“. Първоначално постът продължи само седмица, след което започнаха да постит 10 дни. И накрая, през XII век църквата одобрила период от 40 дни за него, който е оцелял и до днес.

Интересно!
Постът символизира 40-те дни от поста на Мойсей, след което му се разкриха плочите с Божиите заповеди.

Същността на Рождество Бързо


Постните християни в Четиридесетия ден принасят благодарна жертва на Бог за реколтата, събрана през есента. Друга цел на поста е да бъде духовно очистен в подготовка за Рождество Христово. Почистването включва не само гладуване, това време трябва да бъде прекарано в молитва и покаяние.

Но въздържането от лакомия по време на пост, според църквата, е не по-малко важно. Такова самоограничаване насърчава молитвата, развива духовно чувство, самодисциплина и самоконтрол. Общото количество изядена храна трябва да бъде намалено наполовина спрямо обичайната норма. Също така трябва напълно да изоставите редица продукти. Някои от тях са забранени през целия период, а някои са само в определени дни.

Правилата на постенето не са еднакви през цялото време на Рождественския пост. Той е разделен на три етапа:

 1. Преди Николай. От 28 ноември до 19 декември. Забрана за месо, млечни продукти, яйца. В определени дни може да се яде риба и морски дарове.
 2. След Николай. От 20 декември до 1 януари. Забраната за рибни продукти във всеки ден се добавя към съществуващите ограничения.
 3. Строг пост преди Коледа. От 2 януари до 5 януари. По това време те започват да практикуват сухо хранене, отказвайки в някои дни от гореща храна.
 4. Бъдни вечер - 6 януари. В деня преди Коледа храната трябва да бъде изключена, докато първата звезда се появи на небето. След това кутя се сервира на масата.

Малките деца и бременните жени не трябва да постят. Децата се учат да постят от 7-годишна възраст. По-малко строги изисквания за гладуване са допустими за възрастни хора, болни, ангажирани с тежък труд и пътуващи по това време. За да успокои душата на онези, които не постят или не се отклоняват от каноните поради тези причини, църквата съветва да се търсят благословии от техния изповедник.

Как да се храним по време на Рождество Бързо


Правилата за Постите на Филипов са почти същите като за поста в Петровка. През целия период месото, млечните продукти и яйцата трябва да се изхвърлят. Също така, не трябва да пиете тонизиращи напитки - кафе, чай (силен) и алкохол. Разрешено е малко количество вино в дните на великите светци, както и в събота и неделя.

В понеделник, сряда и петък рибата е забранена, дори ако тези дни са важни църковни дати.Празникът във вторник и четвъртък дава право на ядене на риба, а в неделя и събота продуктът е разрешен през цялата първа част на гладуването. От 20 декември риба не се яде до Коледа.

Също така в понеделник, сряда и петък към храната не могат да се добавят масло и топла храна, с изключение на ястия за вечеря, която се провежда след вечернята. В други дни няма такава забрана.

Допустими продукти:

 • хляб, бисквити;
 • зеленчуци, гъби;
 • плодове и сушени плодове;
 • ядки, семена;
 • бобови растения;
 • зърнени храни;
 • мед, захар.

Православен календар за 2022г


Независимо от познаването на всички празници, православният календар е необходим на вярващите, дори ако те са дошли вяра отдавна. Например ще бъде особено важно за младите хора, които наскоро са дошли в православната църква, да знаят всички предстоящи празници и датите на поста, дните на своите небесни покровители за 2022 година. Православният календар се характеризира с изменчивостта на много дати, които се наричат преходни.
Този календар е важен за спазване на гладуване, не само многодневно, но и еднодневно. А също и за почитането на православните празници. Постите имат свои собствени характеристики и ограничения, например в някои дни можете да ядете риба, а в специални дни трябва напълно да откажете храна.

Многодневно гладуване

Страхотен пост

7 март - 23 април 2022 г.
Общата продължителност на гладуването е 48 дни. Започва в понеделник, седем седмици преди Великден и завършва в събота, преди Великден.

Първата седмица на гладно се провежда с особена тежест. През първия ден се приема пълно въздържане от храна. След това от вторник до петък е разрешено сухо хранене (ядат хляб, сол, сурови плодове и зеленчуци, сушени плодове, ядки, мед, пият вода), а в събота и неделя - топла храна с масло.

През втората до шестата седмица на Великия пост се установява сухо ядене в понеделник, сряда и петък, топла храна без масло е разрешена във вторник и четвъртък, а топла храна с масло в събота и неделя.

По време на Страстната седмица (последната седмица на гладно) се предписва сухо ядене, а в петък не можете да ядете, докато плащаницата не бъде извадена.

На празника Благовещение на Пресвета Богородица (7 април) (ако не е паднал на Страстната седмица) и на Цветница (седмица преди Великден) е позволено да се яде риба. В събота на Лазарев (преди Цветница) можете да ядете рибен хайвер.

Петров пост

20 юни - 11 юли 2022 г.
Започва в понеделник 57-ия ден след Великден (една седмица след Троица) и винаги завършва на 11 юли (включително). През 2022 г. тя продължава 22 дни.

На Петров пост във вторник, четвъртък, събота и неделя е разрешена риба, в понеделник - топла храна без масло, а в сряда и петък - суха храна.

На празника Рождество на Йоан Кръстител (7 юли) можете да ядете риба (без значение в кой ден тя пада).

Успение Бързо

14 - 27 август 2022
Започва на 14 август и завършва на 27 август. Продължителността му е 14 дни.

По време на Успенския пост в понеделник, сряда и петък е разрешено сухо хранене, във вторник и четвъртък - топла храна без масло, в събота и неделя - топла храна с масло.

На празника Преображение Господне (19 август) можете да ядете риба (без значение в кой ден тя пада).

Коледна публикация

28 ноември 2022 г. - 6 януари 2023 г.
Започва на 28 ноември и завършва на 6 януари. Продължителността му е 40 дни.

От 28 ноември до празника Свети Никола (19 декември включително), в понеделник се разрешава топла храна без масло, във вторник, четвъртък, събота и неделя - риба, а в сряда и петък - сухо хранене.

От 20 декември до 1 януари, във вторник и четвъртък, вече е забранено да се яде риба; вместо това се допуска гореща храна с масло. Останалите дни остават непроменени.

От 2 януари до 6 януари сухо хранене се предписва в понеделник, сряда и петък, топла храна без масло във вторник и четвъртък, топла храна с масло в събота и неделя.

На Бъдни вечер (6 януари) не можете да ядете, докато на небето не се появи първата звезда, след което е обичайно да се ядат успокояващи пшенични зърна, сварени в мед или варен ориз със стафиди.

В празниците на Влизането на Богородица в храма (4 декември) и Свети Никола (19 декември) риба може да се яде в понеделник, сряда и петък.

Еднодневни пости

Богоявление навечерието

18 януари 2022 г.
Инсталиран на 18 януари - в навечерието на празника Богоявление Господне.

На този пост е позволено да се яде само гореща храна с масло (без значение в кой ден от седмицата попада).

Обезглавяване на Йоан Кръстител

11 септември 2022 г.
Инсталиран на 11 септември - деня на мъченическата смърт на Йоан Кръстител (баптистът на Исус Христос).

По време на този пост не се допускат месо, яйца, млечни продукти и риба. Позволено е да се яде топла храна с масло през всички дни от седмицата, с изключение на сряда и петък, когато е разрешено само сухо хранене.

Въздвижение на Кръста Господен

27 септември 2022 г.
Инсталиран на 27 септември - деня на намирането на Животворящия кръст.

По време на този пост не трябва да се консумират яйца, месо и млечни продукти и риба. Допуска се гореща храна с масло (с изключение на сряда и петък - в тези дни от седмицата е разрешена само суха храна).

Пост сряда и петък


Сряда и петък са дните на строг пост.

В тези дни от седмицата, през периода на зимния месоядец (между Коледа и Великия пост) и пролетта (между Великия и Петров пост), е забранено да се ядат месо и млечни продукти. По време на летния месоядец (между Петров и Успенски пост) и есента (между Успение и Коледен пост) се предписва сухо хранене.

В Сирената седмица се допуска храна без месо, а в останалата част от непрекъснатите седмици (Коледа, Митар и Фарисей, Великден, Троица) няма пост в сряда и петък.

В сряда и петък на първата седмица след седмицата на митаря и фарисея те приемат топла храна без масло.

Почивни дни:

 1. Срещи Господни (15 февруари),
 2. Благовещение на Пресвета Богородица (7 април) - ако не се пада на Страстната седмица,
 3. Апостол Йоан Богослов (21 май и 9 октомври),
 4. Рождество на Йоан Кръстител (7 юли),
 5. апостолите Петър и Павел (12 юли),
 6. Преображение Господне (19 август),
 7. Успение Богородично (28 август),
 8. Рождество Богородично (21 септември),
 9. Покров на Пресвета Богородица (14 октомври),
 10. Влизане на Богородица в храма (4 декември),
 11. Свети Никола (19 декември),

в сряда или петък е разрешена риба.

На Рождество Христово (7 януари) и Богоявление (19 януари) постът в сряда и петък се отменя.

Непрекъснати седмици

Коледа

7 - 17 януари 2022 г.
Периодът от Коледа до Богоявление. Започва на 7 януари, завършва на 17 януари (включително). Продължителността на тази седмица е 11 дни. По време на Коледа няма пост в сряда и петък, можете да ядете месо всеки ден.

Митар и фарисей

14 - 19 февруари 2022 г.
Започва 21 дни преди Великия пост (понеделник) и завършва в събота. Продължава 6 дни. През тази седмица няма пост в сряда и петък, можете да ядете месо всеки ден.

Сирене (Масленица)

28 февруари - 6 март 2022 г.
Седмицата преди Великия пост. Продължава 7 дни, от понеделник до неделя. През всички тези дни е разрешена храна без месо (яйца, риба, млечни продукти).

Великден (светлина)

25 - 30 април 2022 г.
Седмица след Великден. Продължава 6 дни, от понеделник до събота. През тази седмица няма пост в сряда и петък, можете да ядете месо всеки ден.

Троицкая

13 - 19 юни 2022 г.
Седмицата след деня на Светата Троица. Продължава 7 дни, от понеделник до неделя. През тази непрекъсната седмица няма пост в сряда и петък, разрешено е да се яде месо всеки ден.

Месоядни

Зимен месояден

7 януари - 6 март 2022 г.
Периодът между Коледа и Велики пости. През 2022 г. започва на 7 януари и завършва на 6 март (Прощаващата неделя). През зимния месояд няма пост в понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя. В тези дни можете да ядете месна храна. Разрешена е риба в сряда и петък.

Пролетно месоядно животно

24 април - 19 юни 2022 г.
Периодът между Великия и Петров пост. През 2022 г. започва на 24 април и завършва на 19 юни. По време на пролетния месояд няма пост в понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя. В тези дни е разрешено месо.Риба може да се яде в сряда и петък.

Лятно месоядно животно

12 юли - 13 август 2022 г.
Периодът между Петров и Успенски пост. През 2022 г. започва на 12 юли и завършва на 13 август. През лятото месояд няма пост в понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя. В тези дни можете да ядете месо. Сухата храна се предписва за сряда и петък.

Есенно месоядно

28 август - 27 ноември 2022 г.
Периодът между Успение Богородично и Рождественски пост. През 2022 г. започва на 28 август и завършва на 27 ноември. През есенния месоядец няма пост в понеделник, вторник, четвъртък, събота и неделя. В тези дни е разрешено месо. В сряда и петък е предписано да се яде суха храна.

Интересни статии...