Мюсюлмански празници през 2022 г .: Календар

През 2022 г. мюсюлманският календар е официален в много страни по света, но още повече мюсюлмани, живеещи в различни страни, го използват, за да определят датите на традиционните празници и важните религиозни дати.

Характеристики на мюсюлманския календар

Повечето държави по света днес използват григорианския слънчев календар, който се брои от раждането на Исус Христос (Пророк Иса, Р.А.) и включва 12 месеца (365 или 366 дни). В исляма за основа се взема лунният календар, като се броят дните от момента на Хегира - преселването на пророка Мохамед (с.Г.В.) и първите мюсюлмани от Мека в Медина, което се е случило през 622 г. според григорианската хронология.

Ключовата разлика е, че мюсюлманският календар е по-кратък от григорианския с 11-12 дни, така че настъпването на определени религиозно значими събития се случва на различни дати от григорианския календар.

В същото време мюсюлманите нямат универсален единен ислямски календар, тъй като използват различни методи за определяне на новия месец.

 • Някои богослови твърдят, че този момент идва, когато на небето се вижда новолуние.
 • Други смятат, че в този случай трябва да се прибегне до най-новите технологии и да се определи началото на месеца по спътник.

Именно наличието на тези разногласия води до факта, че едно и също събитие (например настъпването на месец Рамадан, честването на Курбан Байрам и т.н.) в различни държави и дори региони на една и съща държава се среща по различно време.

Мюсюлманският календар, подобно на григорианския, е с продължителност 12 месеца. Последното Откровение на Бог казва: „Всъщност броят на месеците с Аллах е 12. Това беше писано в писанията в деня, когато Аллах създаде Небесата и Земята. Четири месеца от тях са забранени. (9:36) "

Хиджри календар

Годините се броят от Хиджра - преселването на Мохамед в Медина през 622 г. сл. Н. Е. На 16 юли тази година (според юлианския календар) започна AH 1 (AH = Anno Hegirae = година на Хиджри). Мюсюлманската година е значително по-кратка (с около 11 дни) от тропическата година, използвана в християнския календар, така че хронологията не е същата. Когато настъпи 2023 г. според григорианския календар, според Хиджри 1443 г. ще приключи и 1444 г. ще настъпи (промяната ще стане през юли според хронологията, позната на руснаците). Ще минат много години, преди тези два календара да станат равни.

Интересен факт! Първият ден от 5-ия месец на 20874 г. от григорианския календар също ще бъде (приблизително) първият ден от 5-ия месец на 20874 г. по хил. Календар в мюсюлманския календар.

В мюсюлманския календар месеците имат следните имена:

 1. Мухарам
 2. Сафар
 3. Раби ал-Аввал (Раби I)
 4. Раби ал-Тани (Раби II)
 5. Джумада ал-аввал (Джумада I)
 6. Джумада ал-Тани (Джумада II)
 7. Раджаб
 8. Шаабан
 9. Рамадан
 10. Шовал
 11. Дху-л-Каада
 12. Dhu-l-Hijja

Моля, обърнете внимание, че поради разликата в транслитерацията на арабската азбука в различни източници можете да намерите други изписвания на имената на месеците.

Повечето мюсюлмани вярват, че всеки месец започва, когато човек може да види със собствените си очи полумесеца след новолунието. Докато новолунията могат да бъдат изчислени много точно, действителната видимост на полумесец е много по-трудно да се предскаже. Това зависи от фактори като времето, оптичните свойства на атмосферата и местоположението на наблюдателя. Ето защо е много трудно да се предвиди предварително кога ще започне нов месец.

Както беше посочено по-рано, някои мюсюлмани вземат предвид местната видимост на Луната, докато други разчитат на свидетелството на властите в мюсюлманския свят. Ислямът позволява и двете възможности, но това може да доведе до различни начални часове на месеците.

Въпреки това мюсюлманските календари за 2022 г. все още се отпечатват за целите на планирането, но те се основават на оценки на видимостта на лунния полумесец и в действителност месецът може да започне ден по-късно или по-рано от предвиденото в печатания мюсюлмански календар 2022 г., който можете да изтеглите от нашия уебсайт.

Забележка! Тъй като смяната на месеците в календарите не съвпада, те са маркирани в различни цветове. На сив фон - номерът на григорианския календар, на зелен или кафяв - датите на мюсюлманския календар.

Мюсюлмански празници 2022

През 2022 г. в календара са планирани следните мюсюлмански празници:

 • 1 март (вторник) - Лайлат ал-Мирадж;
 • 17 март (четвъртък) - Laylat al-Baraat;
 • от събота 2 април до неделя 1 май - Рамадан;
 • от понеделник 2 май до вторник 3 май - Курбан-байрам;
 • 9 юли (събота) - Курбан Байрам;
 • 10 юли (неделя) - 1-ви ден на Ат-Ташрик;
 • 11 юли (понеделник) - 2-ри ден на Ат-Ташрик;
 • 12 юли (вторник) - 3-ти ден на Ат-Ташрик;
 • 23 юли (събота) - Курбан-байрам;
 • 30 юли (събота) - Мухарам (мюсюлманска Нова година);
 • от неделя 7 август до понеделник 8 август - Ашура;
 • 16 септември (петък) - Арбейн;
 • 23 септември (петък) - Хиджри нощ;
 • 24 септември (събота) - Ден на смъртта на пророка Мохамед;
 • 8 октомври (събота) - Mawlid (рожден ден на пророка Мохамед).

Рамадан е един от най-забележителните ислямски празници в света. Две седмици преди това да настъпи Нощта на Ал Кадр (на арабски: لَيْلَةُ الْقَدْر), нощта на прошката. Това е един от мюсюлманските празници, когато вярващите осъзнават един от петте стълба на исляма: те си прощават греховете и дават милостиня на бедните при подготовката за Рамадан. Започвайки от деветия месец от мюсюлманския календар, това е свещеният месец на поста от зори до здрач. Тя ви позволява да упражнявате самоконтрол, да прегръщате глада в отношенията с бедните и да изграждате общност. Ейд ал-Фитр или Ураза-байрам (от персийски روزه rūzeh - „пост“ и тур. Байрам - „празник“), отбелязва края на месеца на поста и е вторият от основните ислямски празници.

Сега знаете какви празници ще празнуват мюсюлманските семейства през 2022 г. и как мюсюлманският календар се различава от принципа на хронологията, познат на руснаците и европейците. Ако сред вашите приятели или колеги има привърженици на исляма, запазвайки на вашето устройство нашия календар на мюсюлманските празници за 2022 г., не можете да пропуснете важни дати.

Прочетете също:

 • Дължина на деня през януари 2022 г.
 • Как да планирате 2022 ваканции
 • Новогодишни празници през 2022: как да се отпуснете

Интересни статии...