Стара Нова година 2022: Кога ще бъде, дата

Може би всеки жител на Русия знае коя дата се празнува старата Нова година през 2022 година. Това е нощта на 13 срещу 14 януари. И въпреки че празникът не е червен ден от календара, телевизионните канали активно повтарят новогодишните предавания и в много къщи отново се полага богата трапеза. Този исторически празник възникна от несъответствие между стария юлиански и новия григориански календари.

история на празника

До 1918 г. хронологията в Руската империя се извършва по юлианския календар. С настъпването на съветската власт беше решено да се премине към григорианската хронология.

Разликата между двата календара е 13 дни, с които началната дата на годината е изместена. Но беше невъзможно да се изкорени навикът, така че в Съветския съюз се появиха 2 празника: според новия и стария стил.

Между другото, Старата Нова година се празнува не само в Русия, тя е и в страните от бившия СССР, както и в Черна гора, Сърбия, Швейцария, Алжир, Мароко, Тунис и Япония.

Традиции и обичаи в Русия

В наши дни празнуването на Нова година по стар стил е чудесна възможност да се съберете допълнително със семейството и приятелите си, да отпразнувате празник без суетене и бързане. Датата пада в периода на Коледа (от Коледа до Богоявление), така че можете да комбинирате тържеството с улични тържества, гадаене.

През 2022 г. ограниченията, наложени от пандемията на коронавируса, са в сила във всички региони на страната. Разрешени са само някои дейности на открито със задължителното изпълнение на изискванията, предписани от Роспотребнадзор. Ето защо е по-добре да се срещнете с тържеството в семейния кръг, след като сте подредили масата с различни лакомства.

Според традицията вечерта в навечерието на Василев ден е щедра. Колкото повече ястия има на масата, толкова по-удовлетворяваща ще бъде следващата година. Те приготвиха прасенце, кутя, кулебяки с риба, ягодови пайове, желе, палачинки. Кнедлите се смятат за задължително ястие. Скриха монета в пълнежа, който получи такова кнедло, ще бъде богат и късметлия. Щедър (лекуван) от вечер до полунощ, с пожелание за добра реколта, здраве, просперитет и богатство. На празник е обичайно да пеете песни, да се забавлявате, защото ако посрещнете Нова година с радост и доброта, тогава семейството ще просперира и ще просперира.

Младежите коледуваха, ходеха на сбирки, ходеха в шумни компании. Момичетата се чудеха, защото именно в навечерието на деня на Василий гадаенето беше най-точно и правилно. Децата се прибраха у дома, прославиха стопаните, поръсиха ги с овес (за богатство), поискаха почерпка. Те се разхождаха като кукери, танцуваха и пееха песни, радваха се на празника.

Съвременните хостеси също не са скъперници, опитвайки се да направят празника богат и обилен. На старата Нова година можете да приготвяте любимите ястия на семейството си без шум и да зарадвате семейството си с вкусни сладкиши. Ако няма време за готвене, можете да направите поръчка в ресторант или кафене, за щастие много заведения предлагат такива услуги.

И дори ако не всички традиции ще бъдат спазени, но от друга страна, ще имате забавна вечер със семейството си, като отново ще срещнете предстоящата 2022 година, този път според стария стил. Очакваме вашите коментари по темата. Интересно е да знаете дали планирате да отпразнувате старата Нова година, какви традиции са възприети във вашето семейство.

Признаци

В старите дни, в навечерието на празника, те напускаха дома и се връщаха само сутринта. Хората погледнаха с надежда към вратата, чакайки първите да дойдат на гости. Ако това беше заможен мъж от проспериращо семейство с деца, то семейството очакваше успешна година и просперитет.

Ако дойде самотен мъж или жена, тогава няма нужда да разчитате на късмет.

Не се препоръчва да се брои дреболия на старата Нова година. Това води до липса на пари.

Има мнение за това как ще прекарате старата Нова година. Поради тази причина те се опитват да поставят най-вкусните, красиви и сърдечни ястия на новогодишната трапеза.Те също не забравят за красив новогодишен тоалет и добро настроение.

Прочетете също:

  • Медицински ден 2022
  • Червеният хълм през 2022 г.
  • Ден на майката 2022

Интересни статии...