Карта на метрото в Санкт Петербург през 2022 г.: нови станции, схема, разширение

Ще работи ли одобрената преди това концепция за развитието на транспортната система на Санкт Петербург през 2022 г. и кои нови станции ще разширят схемата на метрото в близко бъдеще? Предлагаме да разгледаме по-отблизо въпроса, който тревожи жителите и гостите на Санкт Петербург и да разберем какви промени са възможни в графика за изграждане на метрото и какво казват последните новини.

История на строителството

Метрото в Санкт Петербург е открито през ноември 1955 г. - 20 години след московското. На 15 ноември 1955 г. се състоя тържественото откриване на първата линия на метрото в Санкт Петербург и първите влакове на метрото с пътници тръгнаха от площад Восстания.

Линията Кировско-Виборгская включва седем станции:

 • Площад Восстания;
 • Владимирская;
 • Технологичен институт;
 • Балтийски;
 • Нарвская;
 • Завод Кировски;
 • Автово.

Скоро беше отворена гара Пушкинская, което направи възможно с метрото да се стигне до станциите Московски и Варшавски, Балтийски и Витебски.

На 1 юни 1958 г. първата линия на метрото е удължена на север и се отварят станциите Чернишевская и Площад Ленин, където се намира железопътната гара Финляндски. Повече от хиляда строители са получили държавни награди за безкористната си работа.

Изминаха повече от 65 години от пускането на първия влак в метрото, но по отношение на развитието той все още изостава с поне две десетилетия от по-големия си брат. И това силно влияе върху качеството на живот. В началото на 2022 г. в Санкт Петербург функционират 5 метролинии със 72 станции и 7 трансферни възли. Общата дължина на пистите е над 150 км.

Напоследък градът се разрасна много, в него се появиха нови огромни блокове от жилищно развитие. Там живеят стотици хиляди хора, които просто нямат алтернатива на сухопътния транспорт. Те са принудени да стоят без работа във всекидневни задръствания на тролейбуси, автобуси и микробуси по пътя за работа и вкъщи. Броят на частните автомобили също непрекъснато се увеличава, поради което пътната обстановка се влошава с всяка година. Новите метростанции могат значително да облекчат града, но за съжаление датите на строителството се отлагат през цялото време.

Концепция за развитие

Проектирането и изграждането на метрото в Санкт Петербург се извършва в съответствие със следната регулаторна рамка:

 • Общ план на Санкт Петербург, одобрен със Закона на Санкт Петербург от 22.12.2005 г. № 728-99 (изменен на 06.03.2019 г.);
 • Секторната схема за развитие на метрото в Санкт Петербург, одобрена с Резолюция на правителството на Санкт Петербург от 28 юни 2011 г. № 836 (изменена с Резолюция на правителството на Санкт Петербург от 4 декември, 2018 г. No 921);
 • Държавна програма "Развитие на транспортната система на Санкт Петербург", одобрена с Резолюция на правителството на Санкт Петербург от 30.06.2014 г. No 552 (изменена на 11.02.2020 г.).

През 2008 г. градските власти очакваха до 2020 г. да бъдат отворени 41 станции. Тогава плановете бяха многократно преразглеждани, коригирани, променяни и през 2011 г. беше приета значително намалена нова програма за развитие на метрото (13 нови станции и 2 електрически депа).

Според плана за развитие на метрото в Санкт Петербург, одобрен през 2011 г., ако работата няма да се забави през 2022 г. и след това, то до 2030 г. картата на метрото трябва да получи няколко нови станции наведнъж и да придобие следната форма.

Нови станции, които са въведени в експлоатация

И сега 2022 г. е точно зад ъгъла и в Санкт Петербург се появиха само 10 нови станции (от които последните три бяха пуснати в експлоатация преди повече от година, през октомври 2019 г.):

 • "Обводният канал" (2010),
 • "Адмиралтейская" (2011),
 • "Букурещ" и "Международен" (2012),
 • обмен "Spasskaya" без достъп до повърхността (2009; фоайето беше отворено едва през ноември 2013 г.),
 • Зенит (по-рано Новокрестовская) и Беговая (2018),
 • „Шушари“, „Дунав“ и „Проспект на славата“ (2019).

Станциите, планирани да бъдат отворени през 2022 г.

"Юго-Западна" и "Путиловская" (район Красноселски)… Станциите се намират наблизо и нови сгради: РК "Английская миля", РК "Наутилус", РК "Перлена каскада", РК "Премиера-2", РК "Аист". Наблизо са и район Южно-Приморски, парк Полежаевски, парк Александрино, Финландския залив, търговски център Pearl Plaza.

"Минен институт" (район Василеостровски)… Станцията трябва да се намира в непосредствена близост до търговския център „Балтийски“, морската гара и Минния университет. Изграждането на метрото тук ще подобри транспортната инфраструктура на новите жилищни комплекси: апартхотел NEXT, RC Columbus (Captains Harbor), RC Palazio и RC Golden City.

По-рано беше планирано през 2022 г. не само цялата работа в станцията на Минния институт да бъде завършена, но и да бъде изграден преход към станцията Болшой проспект-2.

Възможно отместване на датата

Що се отнася до непосредствените и по-отдалечените перспективи, има редовни промени. Поради събитията от 2020 г. (финансова криза, коронавирус), бюджетът трябваше първо да бъде намален с 8 милиарда рубли, а след това преразпределени средства в рамките на целевата инвестиционна програма за развитие на транспортната инфраструктура. Най-много пострадаха линиите Лахтинско-Правобережна („оранжева“) и Красноселско-Калининска („кафява“).

Като се вземат предвид прогнозите на експертите и текущата ситуация, най-вероятните дати за въвеждане в експлоатация на нови обекти ще бъдат:

Лахтинско-Правобережна линия:

 • Минен институт (приблизително декември 2023 г.);
 • „Театрална“ (приблизително 2024-2025);
 • Кудрово (приблизително 2025 г .; проектът му обаче вече е отложен за една година, до есента на 2021 г.);
 • "Пристанище", "Морска фасада" (след 2030 г.).

Линия Красноселско-Калининская:

 • "Югозапад", "Путиловская" (приблизително 2023 г.);
 • "Броня", "Заставска" (след 2026 г.);
 • Боровая (след 2026 г.);
 • Суворовская, Полюстровски проспект (след 2030 г.).

Невско-Василеостровская линия:

 • Богатирская (бивша туристическа, след 2026 г.);
 • „Каменка“ (бивш „Планер“, след 2026 г.).

Предполагаше се също, че на картата на метрото до 2022 г. ще има станции Индустриален проспект, Улица комуни, Болшеохтинская, Площад Калинина, но дори на теория те могат да се очакват не по-рано от 2030 година.

Заключение

Такова бавно развитие на метрото в Санкт Петербург е свързано с много различни фактори. Но, на първо място, говорим за спецификата на района, който е пълен с подпочвени води и други изненади, сложността на извършваната работа, както и липсата на финансиране. Регионалният бюджет на Санкт Петербург е няколко пъти по-малък от бюджета на Москва, поради което градът просто няма възможност да въведе няколко нови станции годишно (или поне две).

Кризата с коронавируса обърка много планове, включително изграждането на метро. Откриването на нови станции не е планирано за 2021 и 2022 г. и най-вероятно картата на метрото в Санкт Петербург ще остане непроменена, но до 2025 г. теоретично е възможно да се отворят 4-5 нови съоръжения. Но, като се има предвид утвърдената практика за „прехвърляне“ на пари от една конструкция в друга, дори тези скромни намерения може да не бъдат реализирани без допълнителни финансови инвестиции.

Прочетете също:

 • Лятно време в Русия: ще има ли връщане през 2022 г.
 • План за разрушаване на пететажни сгради в Москва през 2021-2022
 • Разширяване на Москва: нови граници и карта за 2022 г.

Интересни статии...