Възнесение през 2022 г.: коя дата, дата

Възнесение Господне - Възнесението Господне, дванадесетте празника, празнувано на четиридесетия ден след Великден, се пада в четвъртък:
През 2022 г. Възнесението на Господ Бог и Спасител ще се чества на 2 юни. Този религиозен празник чества деня на духовното издигане на пророк Исус на небето. Понякога този празник се нарича ден на Възнесението или Велики четвъртък.

Какво означава празникът

Възнесението Господне е описано в Евангелието от Лука, Деянията на светите апостоли и накратко, в края на Евангелието от Марк.

След събитията от Възкресението Исус Христос се явява на апостолите няколко пъти и проповядва Божието царство. Това не беше видение, това беше жив Учител, направен от плът и кръв. Доказателство, че Спасителят наистина е възкръснал от мъртвите и по този начин е победил смъртта. Явяването на Христос на учениците беше вид подготовка за деня на Петдесетница - когато Светият Дух слезе върху тях, за да могат да проповядват Възкръсналия Христос на целия свят.

Но това ще се случи по-късно - няколко дни след Възнесението, но засега Господ призовава апостолите в предградието на Йерусалим - Витания. Там, на Елеонския хълм, те за последен път виждат Христос в плът. Вдигнал ръце, Той благославя учениците и се издига на небето.

В Деянията на светите апостоли е записано, че по време на Възнесението Спасителят е бил скрит в облак, след което „двама мъже в бели дрехи” се появили с изумени очи - те обявили предстоящото Второ пришествие на Христос:

Мъже от Галилея! защо стоиш и гледаш към небето? Този Исус, възнесъл се от вас на небето, ще дойде по същия начин, както сте го виждали да се издига на небето. (Деяния 1: 9-11)

След тази удивителна - радостна - раздяла с Христос, апостолите се завърнаха в столицата на Израел - Йерусалим. Именно там Светият Дух слезе върху тях няколко дни по-късно.

Традиции на празнуването

През вековете на християнството в Русия празникът Възнесение Господне в народното съзнание е погълнал част от езически и аграрни обичаи. Смяната на пролетта и лятото, грижата за бъдещата реколта, първите наистина горещи дни - всичко това е преплетено с църковния смисъл на празника. В същото време, разбира се, имаше и такива народни традиции, които нямаха много общо с църковния смисъл на празника, но могат да разкажат много за ежедневието на руските селяни, тяхното отношение към светия ден.

Какво можете да направите в деня на Възнесението?

На Възнесението Господне хората честват своите заминали роднини и близки: слагат свещи в църквите за почивка и четат молитва.На този ден е обичайно къщата да се украсява със зелени клонки и билки. Растенията придобиват сила и лечебни свойства при Възнесението и ги задържат до самия Иван Купала. Няколко ритуала на празника също са свързани с водата. Да, росата при Възнесението се счита за лечебна, така че хората отдавна се опитват да се измият със сутрешна роса или да намокрит краката си в нея. Също така на този ден е препоръчително да плувате в реката, за да спечелите здраве и сила на духа.

Няма пост за Възнесението Господне, така че можете да ядете всякаква храна. На първо място, това са пайове с яйца и лук.

В древни времена Възнесението се провежда първото през настоящата годинаритуал на "бум", един вид „моминско парти“. Младите момичета пържеха заедно яйца, разменяха кърпички, венци и други неща или бижута.

Какво не може да се направи на Възнесението Господне?

Празникът на Възнесението е свързан с редица забрани, които вярващите трябва да спазват.

 • На Възнесението Господнетежък физически труд е забранен: работа в градината, по-добре е да отложите ремонта за утре.
 • Не можете да правите почистване, пране, шиене и занаяти.
 • Категорично е забранено да се псуват и да се подреждат нещата.
 • Да се плюе, да се изхвърлят боклуци по улицата на Възнесението Господне също е невъзможно. Смята се, че Христос заобикаля Земята за последен път, преди да се издигне на небето.
 • Не можете да пеете погребение и да отслужвате реквием за мъртвите.
 • Също така, на Възнесение Господне е забранено да се жени и да се провежда сватбена церемония.

Празнични знаци

Отдавна в народите се смята, че ръжта започва да се качва на Възнесението и кукувицата спира да се киска. Понякога казват и до днес: „Кукувицата се задави с пшеничен колосок“. Още няколко хора ще се отправят към Възнесението Господне.

 • Ако на този ден кокошката снесе яйце, това е за късмет. Такова яйце не се яде, а се окачва под покрива на къщата - като талисман и за късмет.
 • Добра поличба е да чуете врана да пропява при Възнесението.
 • Чуруликане на свраки - пари.
 • Възнесеният дъжд предвещава неуспех на реколтата и чума на добитъка през тази година.

Прочетете също:

 • Еньо лято 2022
 • Никола Летни през 2022г
 • Ден на духовете през 2022г

Интересни статии...