Втори чужд език в училище 2020-2021 - дали учебната програма

Напред е 2021-2022 учебна година и учениците, както и техните родители, искат да знаят дали вторият чужд език в училище ще бъде задължителен за учениците от 5-9 клас или учениците от общообразователните институции ще намалят натоварването и ще изоставят такъв "бонус" в учебната програма.

Стандарти на FGOS

Изучаването на втори чужд език в училище е предвидено в настоящите федерални държавни образователни стандарти (FSES). Сега ситуацията е, че в някои училища е въведен втори чужд език, а в други не. Някъде езикът се преподава по желание, но някъде като задължителен предмет. Въпреки това, според настоящия FSES, езикът е официално задължителен.

FC 2024 в Русия трябва да завърши прехода към последното FSES от трето поколение. Сега тяхното развитие и усъвършенстване продължава. Очаква се спецификацията и яснотата да бъдат основната разлика от предишните стандарти. Според новите федерални държавни образователни стандарти вторият чужд език в училище вече няма да бъде задължителен - училищата ще могат да се отпуснат. Но проектът все още се разработва.

Записвайки дете в училище, родителите се съгласяват с действащите местни актове на организацията. Ако вторият чужд език наистина се преподава като задължителен, ще трябва да научите.

Плюсове и минуси на изучаването на втори чужд език

Много родители и ученици не разбират защо да учат втори чужд език в училищната програма през 2021-2022. Но познаването на множество езици има редица предимства:

  1. Подобряване на конкурентоспособността. Студент, който е усвоил два или повече чужди езика, е по-ценен на пазара на труда.
  2. Развитие на мозъка. Изучаването на чужди езици има положителен ефект върху общата способност за мислене и ерудиция.
  3. Разширяване на кръгозора ви. Когато изучава чужд език, детето взаимодейства с чужда култура, открива нови традиции и обичаи.

Изглежда, че колкото повече езици научите, толкова по-хладно. Но подходът има и възможни недостатъци:

  1. Объркване в главата. Ако все още не е създадена качествена база за първия чужд език, детето може да се обърка в граматичните правила, лексиката или фонетичните характеристики.
  2. Прекомерно натоварване. В традиционното училище детето често е претоварено с учене и допълнителните часове за изучаване на втори чужд език не винаги са ефективни. Важно е трезво да се оценят ресурсите на ученика за овладяване на друг език.

Мнение на родителите

Можете ли да научите френски само в един урок седмично? Защо майките и татковците се противопоставят на въвеждането на втори чужд език в училищата? И вярно ли е, че той се превърна в пълно профанация?

Според проучвания от 60 до 70% от родителите са недоволни от качеството на преподаване на втори чужд език в училищата. Повече от 62 процента вярват, че вторият чужд език дори не е необходим за повечето ученици.

Сега обаче, според настоящите училищни стандарти (FSES OO), в 5-9 клас второто „in-yaz“ е задължителна част от програмата. Самото училище определя количеството часове, разпределението им по години на обучение. Това обикновено са два урока на седмица. За съжаление по-голямата част от завършилите училище остават на ниво „четете и превеждайте с речник“.

„Вторият чужд език, като цяло, може да се нарече профанация: няма достатъчно учители, часове, мотивация. Често ученици-стажанти се обучават на този курс в училищата, които всъщност не говорят езика, - каза Мариана Шевченко, директор по развитието на Националната асоциация на родителите, пред RG. - Когато училището няма никакви възможности да предостави този предмет на висококачествено ниво, откъде идва желанието да се учи от децата? Всичко това само добавя стрес и неефективна тежест за децата, училището и родителите. "

Стъпки към

Тестването на знанията по чужди езици трябваше да стане задължително от учебната 2021-22 г. според реда на и.д. ръководителят на същото министерство (тогава се наричаше Министерство на образованието и науката) Андрей Фурсенко на 17 май 2012 г. Самата идея беше свързана с Дмитрий Медведев, който, като президент на Руската федерация, видя това като едно от условията за модернизация.

Но владеенето на чужд език вече няма да бъде предпоставка за получаване на сертификат за зрялост в руските училища. Такъв вид новогодишен подарък беше даден на учениците от Министерството на образованието на Руската федерация, като издаде заповед № 519. Още през септември. С този документ, който официално влезе в сила в първия ден на Нова година, чуждите езици са изключени от списъка на предметите, необходими за включване в Единния държавен изпит (USE) …

Чуждият език влезе в категорията на предметите, където Министерството на образованието класифицира литература, физика, химия, биология, история, социални науки, компютърни науки и литература на националните езици на регионите, където такива езици се използват ежедневно живот. Студентите могат да избират тези предмети доброволно - например, за да получат необходимите точки за прием в специализиран университет.

Прочетете също:

  • Колко седмици през учебната 2021-2022 година
  • Ще бъде ли отменено USE през 2022 г.
  • Дипломиране в Кремъл през 2022 г.

Интересни статии...