Ден на учителя 2022: Коя дата - дата

Международният ден на учителите е създаден на 5 октомври 1994 г. и оттогава се чества всяка година, включително през 2022 г. този празник ще се проведе на 5 октомври… Историческата предпоставка за установяването на Деня на учителя е Специалната междуправителствена конференция за статута на учителите, проведена на 5 октомври 1966 г. в Париж. В бившите съветски републики като Азербайджан, Армения, Естония и Молдова датите на честването на Деня на учителя съвпадат със световните, но Украйна, Беларус, Казахстан и Латвия поздравяват своите учители в първата неделя на октомври за техния професионален празник.

Мнозина наричат професията на учител специално призвание и човек не може да не се съгласи с това, тъй като предвид масата трудности, с които се сблъскват учителите всеки ден на Бог, неволно се чуди как учителят успява, въпреки повече от скромен материален интерес и редица на съпътстващи, често сложни проблеми, Заедно с това се справяйте с огромно психологическо натоварване, като същевременно оставате мъдър и толерантен човек, чувствителен и отзивчив, уверен и последователно водещ своята правилна образователна линия в нашия живот и живота на нашите деца.

история на празника

В края на септември 1965 г. съветските власти подписват указ за честване на Деня на учителя. Година по-късно в столицата на Франция се провежда конференция, на която се решава въпросът за статута на учител на международно ниво. В тази връзка се подписва документ - Препоръки относно статута на учител. Документът е приет на 5 октомври. Съветските власти подкрепиха този документ и решиха да отпразнуват Деня на учителя, както беше приет на международно ниво. Освен това началото на есента е белязано от края на летните ваканции и началото на учебната година, началото на усърдната и необходима работа.

След разпадането на СССР празникът продължава да се чества и почита от учителите. За да не загуби тази дата статут на официален празник, руските власти приемат съответно постановление, а Денят на учителя остава на 5 октомври. Година по-късно се установява титлата Почетен учител на Русия. Това звание се присъжда на учители с най-малко 15 години опит, със специални заслуги и постижения.

Традиции за честване на Деня на учителя

Този професионален празник се отбелязва тържествено. Има редица събития, посветени на учителя и неговата работа. Преподавателските колективи се събират на тържествени събрания, където им се връчват благодарности, грамоти и сувенири. На този ден се обобщават резултатите от годишното състезание „Учител на годината“. В резултат на това най-добрите учители получават ценни награди.

В образователните институции за Деня на учителите те подготвят ден на самоуправление, където гимназистите самостоятелно провеждат уроци и заместват училищното ръководство, а учителите почиват и се наслаждават на празника. Също така се провеждат всякакви други събития - концерти, спортни дни, KVN.

Деца и възпитаници идват в училищата с цветя и поздравления. Изпращайте съобщения до техните преподаватели и наставници.

Около празничната трапеза се събират и преподавателски екипи. Учителите в по-голяма степен са креативни хора, така че с удоволствие подготвят изненади и оригинални поздравления един за друг. Спомнят се интересни истории от училищния живот, правят се общи снимки за спомен. Областните и регионалните вестници публикуват снимки и интервюта на най-добрите учители, които са направили специален принос за педагогическата дейност.

Прочетете също:
  • Дни на родителите през 2022г
  • Ден на майката 2022
  • Ден на граничната охрана през 2022г

Интересни статии...