Ден на родителите (Радоница) през 2022 г. - коя дата, дата

В православния календар има отделни Родителски дни за възпоменание на починалите, основният сред които е Радоница (или Радуница), която се пада на 9-ия ден след Великден. През 2022 г. Радоница ще се проведе във вторник, 3 май, тъй като ще празнуваме православен Великден на 24 април.

История

Името на деня на Радоница идва от славянското „да се радваме”, което в съвременното разбиране за празника на паметта на мъртвите може да изглежда странно. Нашите предци обаче влагат в тази дума изобщо не тъжен спомен, а по-скоро весел и радостен.

Интересен факт! В езическия пантеон на древните славяни Радуници са били наричани божества, които покровителстват мъртвите, пазители на душите им.

Според свидетелството на Йоан Златоуст, още през IV век, християните, като църковен ритуал, са извършвали обредите Радоницки върху гробовете на своите близки. На много места селяните вярвали, че е невъзможно да си спомнят родителите си преди Радуница, тъй като именно на този ден за първи път прекъсват пост след Великден.

Радоница пада на 9-ия ден след православния Великден, във вторник, но в някои случаи Радоница се отлага за понеделник и ако някой друг православен празник се състои във вторник, тогава за сряда на Фомина (Радоницкая) седмица. В някои региони на Русия цялата седмица на Фомин се нарича Радоница.

Заслужава да се отбележи също така, че други имена на празника Радоница също са широко разпространени сред хората, като:

 • ковчези;
 • жици;
 • Седмица на родителите;
 • Червена или Радоницкая седмица.

Вярвало се е, че в навечерието на Великден Господ отваря вратите на рая и ада, като по този начин позволява на душите на мъртвите да посещават домовете си, за да празнуват Великден. След това живите трябва да помогнат на душите да се върнат обратно.

Традиции

Важно! Нито Великден (през 2022 г. е 24 април), нито в Светлата седмица след Великден (25 април - 1 май 2022 г.), мъртвите не се почитат в Църквата! Няма специални служби за починалите, така наречените мемориали и те не ходят на гробищата. И ако някой случайно е умрял на Великден, тогава човекът дори е погребан по специален великденски обред.

Радоница има дълбока история, чиито корени са още в древността от езическите празници. Древните славяни са имали култ на почит към своите предци, те са вярвали, че мъртвите, намирайки се в подземния свят, могат да повлияят на реколтата и плодородието на земята. В славянския календар паметната седмица се нарича Радоницкая и започва на Красная Горка, което в наше време е идентично с Фоминовата неделя.

На Радоница има обичай да се празнува Великден на гробовете на мъртвите, където се носят боядисани яйца и други великденски ястия, където се сервира възпоменателна трапеза, а част от приготвеното се дава на бедните братя за отбелязването на душа. Подобна комуникация с починалите, изразена чрез прости ежедневни действия, отразява вярата, че дори след смъртта те не престават да бъдат членове на Църквата на онзи Бог, Който „не е Бог на мъртвите, а на живите“ (Евангелие от Матей 22:32).

Но тъй като нашата молитва е по-важна за душата на починалия от всеки ритуал около гробовете, обичайно е денят да започва с посещение на Божествената литургия. Пристигайки в началото на богослужението в храма, вярващите подават бележка с името на починалия за молитвеното му възпоменание в олтара по време на литургията. Смята се, че няма по-ефективна молитва от тази, която се произнася с подтон от свещеник по време на Тайнството на Евхаристията. Следователно, така наречената сврака често се поръчва за починалите - молитвени възпоменания по време на Тайнството Евхаристия, извършвани в продължение на четиридесет дни.

След Божествената литургия в църквите на Радоница се отслужва универсален или родителски реквием. По време на панихидата ние, уповавайки се на Божията милост, молим починалия за прошка на греховете му и благословен вечен живот.

Панихидите са специални погребални служби, извършвани както преди погребението на починалия, така и след това - на 3-ия, 9-ия, 40-ия ден след смъртта, в дните на неговото раждане и годишнини от смъртта.

Важно е не само да защитите реквиема, но и да участвате с молитва в него. Според правилния си струва да отидете в Радоница през 2022 г. на гробището само след посещение на Църквата и произнасяне на молитва за мъртвите.

Друга традиция в Радоница е лечението на бедните, бедните и бездомните. В този родителски ден има много от тях на гробището и не е обичайно да им се отказва. Те получават част от храната, донесена със себе си.

Какво да не се прави (забрани)

Можете да работите за Радоница, ако има спешна нужда от нея, въпреки че не бива да подценявате значението на деня. Отделете малко време за молитва и отидете на църква. Ако е трудно да се направи на определената дата, можете да промените посещението за друго време. Дори е позволено да сключите брак, да регистрирате брак, да организирате срещи с приятели, семейство, защото това не е бърз ден. Важно е предварително да се съгласите за провеждането на всяко тайнство, за да предупредите свещеника в църквата.

В този ден е забранено да се псуват, спорят и заблуждават! Бременните жени не могат да отидат в Радоница през 2022 г. и не водят бебета със себе си. От древни времена се смята, че мъртвите могат да отвлекат дете.

Други дни в памет на починалите

Освен Радоница ще има и други паметни дни през 2022 г. - Родителски съботи. Те ще бъдат 7 за една година

 • 5 ноември 2022 г. - Дмитриевская родителска събота;
 • 26 февруари 2022 г. - Вселенска родителска събота;
 • 19 март 2022 г. - родителска събота по време на Великия пост;
 • 26 март 2022 г. - родителска събота по време на Великия пост;
 • 2 април 2022 г. - родителска събота по време на Великия пост;
 • 3 май 2022 г. - Радоница;
 • 11 юни - родителска събота за Троица.

По време на Всеобщата родителска събота 2022 г. в храмовете ще се отправят молитви за всички мъртви на земята

Църквата също така дава общи препоръки какво да се прави в родителската събота. Ако е възможно, на този ден трябва да посетите храма и да се помолите за душата на починалия. След литургията можете да отидете до гробището, да положите цветя, да се погрижите за гроба, да запалите свещ и да се помолите отново. След това цялото семейство може да се събере на възпоменателна вечеря.

Прочетете също:

 • Възнесение през 2022г
 • Прощаваща неделя 2022
 • Петров пост през 2022г

Интересни статии...