Ден на младежта 2022 - коя дата, дата

Денят на младежта е празник на младите граждани на страната. Това е от особено значение за ученици и студенти.

В Русия Денят на младежта през 2022 г. се чества на 27 юни. През 2022 г. празникът се провежда на държавно ниво за 64-и път.

Целта на празника е да привлече общественото внимание към проблемите на съвременната младеж.

По традиция на празника се провеждат спортни състезания, концерти, партита, фойерверки, конференции по социалните проблеми на младежта. На отличените млади хора се връчват награди и награди.

история на празника


Историята на тържеството датира от времето на Съветския съюз. С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР "За установяването на Деня на съветската младеж" от 7 февруари 1958 г. Денят на младежта става официален празник. Падна в последната неделя на юни.

След разпадането на СССР, по инициатива на Държавния комитет на Руската федерация по въпросите на младежта и Националния съвет на младежките и детските асоциации на Русия, президентът на Руската федерация Б.Н. Елцин издава указ № 459-rp от 24 юни 1993 г. "За честването на Деня на младежта". Документът беше одобрен като дата на честване на 27 юни.

Традиции на празнуването


Денят на младежта е любимо тържество сред младите хора, студентите, учениците. Празникът се провежда на държавно ниво. Местните власти спонсорират публични събития. На младите хора се връчват награди и награди за заслуги в социалната, научната и културната сфера.

Младежките обществени организации организират паради, срещи и конференции. Те изтъкват социалните проблеми върху тях, свързани с образование, заетост, жилища за млади семейства.

На 27 юни много заведения и магазини предлагат отстъпки и подаръци за студенти и ученици. На този ден се организират спортни събития, състезания, лотарии, концерти, дискотеки и партита. Вечерта небето светва с фойерверки.

Куест за деня


Съберете се с приятелите си и направете „капсула на времето“. Това е един вид послание към потомството. Напишете на хартия желание, което бихте искали да изпратите на своите връстници в бъдеще: желание или съвет, който вие самите бихте искали да получите на тази възраст. Поставете съобщението в херметически затворен контейнер и го скрийте в уединен кеш. Това може да бъде място, където младите хора ще почиват (парк или площад), или образователна институция. Може би след десетилетие „капсулата на времето“ ще бъде открита и тази находка ще се превърне в вдъхновение за някого.

Интересни факти

 • По света има подобни празници. Според Федералната агенция по въпросите на младежта (Rosmolodezh) броят на младите хора на възраст 14-30 години в Русия през 2016 г. възлиза на 31,4 милиона души - 21,5% от общото население на страната. Лицата на възраст 14-17 години представляват 17,1%, 18-22 години - 23,2%, 23-27 години - 35,1%, 28-30 години - 24,6%. Броят на мъжете на възраст 14-30 години е 16 милиона души (50,8%), а жените - 15,4 милиона души (49,2%).
 • Според изследванията здравословният начин на живот набира популярност сред младите хора. Настоящото поколение млади хора пуши и пие по-малко от предишните поколения.
 • През 2015 г. изследователи на Microsoft установиха, че младите хора губят способността да се концентрират след 8 секунди. Повечето от тях имат клип мислене - младите хора възприемат информацията по-добре чрез ярки кратки изображения.
 • Според СЗО депресията е едно от водещите заболявания сред младите хора.
 • Според социалните изследвания съвременната руска младеж по-късно започва независим живот. Момчета и момичета напускат родителския си дом на 23-25 години. За предишните поколения тази цифра е била 18-20 години.
 • Класическата литература загуби своята популярност сред днешната младеж.Те предпочитат научната фантастика.

Тост


„Поздравявам Русия с Деня на младежта и ви пожелавам забавление, радост, безкрайна страст, постоянно вдъхновение и уверен стремеж към големи победи. Нека младостта никога не свършва, нека най-светлите години от живота да бъдат изпълнени с мечти, големи постижения, успешни дни и невероятни чувства на щастие. "

„Денят на младежта е най-прекрасният празник. Колко нови открития и постижения имате пред себе си. Моля, приемете моите искрени поздравления и най-добри пожелания за този ден. Нека надеждата, вярата и любовта винаги ви съпътстват. Нека нотките на тъга никога не се прокрадват в душите ви. Забавлявайте се, радвайте се, защото сте млади. Бъдете винаги енергични и уверени. Пожелаваме ви прекрасни приятели в живота. Нека тъгата никога не смущава, но само късметът предстои. Бъдете оптимисти за живота си. "

„Младостта е прекрасен етап от живота на всеки човек. Именно в такива моменти можете да се забавлявате, докато не паднете, да се насладите на всеки незабравим момент, да откриете нови тайни и да не мислите за нищо. Така че нека никакво бедствие не засенчи живота ви в този топъл летен ден. Честит ден на младежта!

Подаръци

Билети. Билетите за кино, театър, за концерт на любимата ви група ще бъдат добра изненада, която ще ви позволи да се забавлявате в свободното си време.

Джаджи. Младите хора никога не прекарват ден без джаджи. Новите артикули от раздела за електронни устройства ще бъдат отличен подарък за празника. В тази категория можете да намерите подарък за всеки вкус и ценова категория: слушалки, таблет, мобилен телефон, лаптоп, флаш устройство, селфи стик.

Комплект сладки. Комплект от любимите ви сладки, декорирани под формата на букет или в креативна кутия за подарък, ще се превърне в приятен подарък.

Спортна екипировка. Топки за игра на волейбол или футбол, ракети за тенис, ролери, скейтбордове ще бъдат чудесен подарък за тези, които обичат да прекарват активно свободното си време.

Състезания

Със затворени очи
Участниците трябва да бъдат със завързани очи преди състезанието. На ръцете им се слагат дебели кухненски ръкавици. Гостите на празника се появяват пред участниците в състезанието, които трябва да усетят и да отгатнат имената им. Победител е състезателят, който изпълни задачата най-бързо и даде правилното име.

Молив
Състезателите са разделени на два отбора с равен брой участници. Състезателите се подреждат. Първият участник получава молив, който притиска между носа и горната устна. По заповед на водача участниците започват да си подават молива един на друг, без да използват ръцете си. Победител е екипът, който изпълнява задачата по-бързо.

Оранжево
Участниците в състезанието се нареждат пред масата. Пред всеки състезател се поставя портокал. По команда състезателите започват да белят плодовете, без да използват ръцете си. Победител е този, който успее да се справи със задачата по-бързо.

Този празник в други страни


В Украйна и Беларус Денят на младежта се пада в последната неделя на юни.

Азербайджан празнува този празник на 2 февруари.

Виетнам - 26 март.

Тайван - 29 март.

Киргизстан - 10 ноември.

Таджикистан - 23 май.

В тези страни традициите на празника не се различават от тези в Русия.

В Турция честването се пада на 19 май и се нарича Ден на младежта и спорта. На този ден се провеждат спортни състезания, маратонски състезания и демонстрационни авиошоута.

В Южна Африка този празник се чества на 16 юни и страната има трагичен цвят. На този ден се почита паметта на жертвите на масовата расистка екзекуция през 1976 година.

В Китай Денят на младежта се провежда на 4 май. На този ден се провеждат масови политически митинги на комунистическата партия.

В Замбия празникът се чества на 12 март. На този ден се организират спортни състезания и суботници, където се засаждат дървета.

Подобни празници в Русия


24 април Русия отбелязва Международния ден на младежката солидарност.

10 ноември Отбелязва се Световният ден на младежта.

12 август Провежда се Международният ден на младежта.

20 най-интересни факта за Международния ден на младежта


Настоящото поколение се нарича Generation Z. Това са хора, които от детството си почти интуитивно знаят как да навигират в Интернет и да използват различни джаджи. Лекарите казват, че такива юноши не могат дълго време да се концентрират върху една тема. Средното време, в което могат да се концентрират, е около 8 секунди.

 1. Невъзможно е да се формират стабилни предпочитания в тях, защото тенденциите в интернет се променят толкова бързо, че няма дългосрочна мода и не могат да бъдат.
 2. Това важи и за техните музикални предпочитания. По-рано рокерите се състезаваха с тези, които слушаха поп музика, а любителите на ъндърграунда се открояваха в специална каста. Сега поколение Z слуша всичко, защото когато има такъв избор - защо да се ограничавате?
 3. И накрая, психолозите казват, че конфликтът между поколенията става все по-гладък. Факт е, че родителите се опитват да изградят партньорства с децата си, поради което като цяло психологическият им произход може да се нарече успешен.
 4. Освен това възрастните вече могат да разпознаят факта, че децата могат да ги надминат в нещо и да ги научат на нещо ново.
 5. Психолозите многократно са провеждали експерименти, където са изучавали зависимостите на младите хора. Оказа се, че най-вече те не искат да бъдат сами, така че джаджите за тях са изключително необходим елемент на комуникацията.
 6. Съвременните ученици са спрели да хвърлят бележки по време на урока. За целта те вече имат телефони и незабавни съобщения.
 7. Много училища, които се придържат към стари традиции, забраняват използването на телефони. Проучванията обаче показват, че всъщност те не се намесват много, защото тийнейджърите все още предпочитат да учат и ще сърфират в интернет по време на почивката.
 8. В Деня на младежта и студентите мнозина няма да могат да кажат чии са фенове. Това предишно поколение се събираше в кръгове и организации, които можеха да обикалят градовете с години, за да намерят любимите си изпълнители. Сега теченията се променят толкова бързо, че такива явления не възникват.
 9. Би било погрешно обаче да се каже, че модата напълно е изчезнала. В днешно време тийнейджърите и учениците са увлечени от татуировки, пиърсинг и хипи дрехи. Съгласете се, че този стил вероятно ще продължи вечно.
 10. Телевизията умира. Само по-старото поколение гледа различни програми, но младите хора са посещавали компютри и онлайн излъчване, социалните мрежи и канали като Youtube процъфтяват.
 11. Ако доскоро Бритни Спиърс и Джъстин Бийбър бяха идоли на младостта, сега те отдавна са преминали в категорията на възрастните хора, а съвременните тийнейджъри са чували малко за тях.
 12. Знаете ли коя социална мрежа е най-популярна сега? Мнозина безразсъдно ще кажат, че това е Vkontakte или Facebook. Всъщност ученици и студенти ходят там по няколко пъти на ден, но редовно гледат Instagram.
 13. Тези, които изучават Instagram, казват, че стърчащите устни и колбасните крака отдавна не са в тенденция. Сега най-популярните снимки са леката голота. Това не е изненадващо, защото сексът, сънят и храната са нашите инстинкти.
 14. За хората на средна възраст някои събития изглеждат ярки и са се случили съвсем наскоро. Но съвременните юноши например не само не помнят терористичната атака от 11 септември 2001 г., но може и да не знаят нищо за нея.
 15. Поколение Z не се възприемат като бунтовници. Вместо да се противопоставят изрично на родителите и учителите, те ще изберат по-спокойни форми на съпротива. За тях, колкото и да е странно, вътрешният мир е много важен фактор, който те се опитват да поддържат.
 16. В същото време младите хора вече имат балансиран подход към брака и раждането на деца. Основното е, че не бързат и отлагат подобни действия за 25-28 години.
 17. Това се дължи на факта, че основната им цел в живота е да бъдат щастливи. И те се опитват да постигнат това както в кариерата си, така и в семейството.Освен това щастието няма да се измерва с успех в работата или статус. Те се ръководят от факта, че животът трябва да бъде интересен, разнообразен и изпълнен с пътувания. Социалните норми практически не надделяват над тях.
 18. Тези принципи определят и избора на тяхната работа. Това не са хората, които са готови да работят усилено с години за щастлива старост. Те ценят свободното време и удоволствието, което получават от заниманията си.
 19. Никой не иска да се насилва с шеф на тиранин. За тях е много по-лесно, както никой друг, да напуснат омразната позиция.
 20. Днешната младеж не се стреми да решава глобални проблеми и да изгражда мир в света. За тях тяхната собствена хармония е важна и за тези, които влизат във вътрешния кръг.
 21. Умът обаче отново е на мода. Затова те обръщат голямо внимание на образованието си. Освен всичко друго, те не са против да учат в свободното си време.

Интересни статии...