Тайландска Нова година 2022: Каква дата

Тайландската Нова година (Songkran, Songkran) е грандиозно събитие и много популярно сред туристите. Както и в други страни от Изтока, и в Тайланд се празнуват Европейската нова година на 1 януари и Сонгкран. Сонгкран се празнува няколко дни. Сонгкран (или тайландската Нова година) се празнува официално в Тайланд от 13 до 15 април, 2022 г. няма да бъде изключение. В някои градове датата на честването варира от 11 до 18 април. Тайландците (особено децата) излизат на улицата, като вземат със себе си няколко кофи вода и с думите „Sawasdee pi mai“ (Честита Нова година!) Поливат всички, които срещнат, и се боядисват с талк. Вода, символизираща същността на всичко живо, се пръска навсякъде, защото това трябва да донесе благодат на всеки надарен с благословена влага. Ако усмихнат тайландски мъж излива вода върху гърба и раменете ви, това означава, че той ви пожелава щастие.

история на празника

Самата дума „songkran“ дойде в тайландския език от санскрит „sankranti“ и означава „промяна, преход, движение“. По това време слънцето преминава от съзвездието Овен в Телец, а много горещият сезон отстъпва място на прохладния дъждовен сезон, когато се засява ориз. Затова празникът се отбелязва не само в Тайланд, но и във всички съседни страни, където оризът е основният продукт. Сонгкран се празнува по различен начин във всеки регион. Дори имената не си приличат: на тайландски Ван Сонгкран, на лаоски бун пи май, на камбоджански Chaul Chnam Thmey, на бирмански Maha Thingyan.

Преди Сонгкран е зависел от лунния календар и на този ден започва нова календарна година. През 1940 г. началото на годината е отложено за 1 януари, а сега тайландската Нова година е фиксирана и официалните празници падат от 13 до 15 април и всъщност фестивалите в провинциите се провеждат в малко по-различно време. Може би най-традиционният и отличителен Songkran се празнува в Северен Тайланд. Именно там фестивалът продължава най-дълго: той започва вече на 11 април, а десетдневните тържества достигат невероятни размери.

Тайландски новогодишни традиции

Сонгкран е едно от най-големите събития в Тайланд с многобройни паради, музика, представления, религиозни чествания и публични тържества по улиците. Водата играе голяма роля в този празник. Това е един вид пречистващ ритуал, така че идващата година да донесе дъждове за добра реколта и плодородие, както и късмет и просперитет.

Традицията да се пръскат хора еволюира в многодневни водни битки, където водни пистолети, кофи и маркучи се използват за намокряне на всички в полезрението, независимо от ранга или ранга. Ако сте в Тайланд по време на Сонгкран, очаквайте и вие да не останете сухи! В допълнение към водните процедури, бял талк е разпръснат по улиците на града (това е друг тайландски обичай - поръсване с тебешир в знак на благословия) и скоро те наподобяват последиците от снежна буря.

Вторият ден на Сонгкран е официално Национален ден на семейството. Това е много важно време за тайландците да се отпуснат и да прекарат с приятели и семейство. В други части на Тайланд, особено в северния град Чианг Май, Сонгкран се празнува през цялата седмица. Местни версии на Сонгкран се наблюдават също в Камбоджа, Лаос, Бирма и сред етническите малцинства в провинция Юнан, Южен Китай и Аруначал Прадеш и Асам в Индия.

Тайландски новогодишни традиции

Тайландските ентусиасти започват да се подготвят за тържеството почти седмица преди официалната дата, за която се провеждат специални церемонии. Когато остават само три дни преди Сонгкран, тайландците хвърлят ненужни неща, парцали, остатъци от храна в пустошта, освобождавайки се от бремето от миналото. В навечерието на Нова година е прието домът да се освобождава от всичко лошо. Освен това преди радостно събитие е обичайно да се пеят молитви и някой дори провежда ритуал за прочистване в къщата.

За тайландците празнуването е свързано с религията, така че в първия ден от празника тайландците трябва да посетят храма. Монасите умишлено са по улиците на града и хората им подаряват различни вкусотии, опаковани в палмови листа. В навечерието на важен ден жените приготвят древни лакомства, за да покажат уважение към Буда. Дори фигурка на Буда трябва да се измие с цветя и жасминова вода. Хората, връщайки се от храма, заливат фигурите на божеството с този еликсир, а ръцете на старейшините също се измиват с жасминова вода. Нова година в Тайланд е семеен празник и тайландците също го прекарват със семействата си. На празничната трапеза се провеждат приятни разговори, роднините споделят планове и в края се произнасят общи молитви. Със сигурност ще бъдат издигнати молитви за благополучието на починали роднини.

Какво трябва да знаят туристите

Необходимо е да се предпазят документите и приспособленията от вода, които е най-добре да оставите в хотела. Също така е по-добре да се разделите за известно време с аксесоари, раници и чанти. Важно е да запомните да носите леко облекло по време на Songkran 2022, в противен случай съществува голям риск да ходите мокри дълго време. По-добре е тъканта да не избледнява и да изсъхва бързо. За празнуването на тайландската Нова година е по-важно да се запасите с всякакви контейнери и устройства, които могат да помогнат за участието в забавлението. Гримът също има смисъл да не се прилага, в противен случай ще се отмие. Ако планирате да карате колело, трябва да изберете ниска скорост, като имате предвид мокрия и хлъзгав път.

Тайландците обичат да се забавляват и се опитват да съчетаят всички обичаи с религията. Затова по новогодишните празници те ходят на църква, молят се и водят разговори на философски теми. Основното забавление на водния празник е обливането с вода, предназначено да прочисти душата и тялото.

Така че това е може би всичко, което трябва да се знае за тайландската Нова година 2022. Погледни видео за това как се празнува тайландската Нова година:

Прочетете също:

  • Китайска Нова година 2022
  • Ден на славянската писменост през 2022г
  • Ден на учителите 2022

Интересни статии...