Най-дългият ден през 2022 г.: коя дата, дата

Кой е най-дългият ден през 2022 г.? През 2022 г. тя ще съвпадне с лятното слънцестоене, когато разстоянието от най-голямата звезда до небесния екватор е максимално. Ако наблюдавате слънцето по обяд, изглежда, сякаш то, достигнало зенита си, е спряло обичайното си движение. Става очевидно, че нощта на 21 юни е най-късата. Ето защо в много страни тази дата се счита за мистична.

Малко астрономия

По време на лятното слънцестоене ъгълът между оста на въртене на планетата Земя и посоката към небесното тяло е само 23,4 градуса.


За да определят кой е най-дългият ден в годината, астрономите анализират траекторията на слънцето и определят времето на удряне на небесното тяло в пиковата точка на еклиптиката. Астрономите са изчислили период от 4 дни, когато северняците ще получат максимално слънце. В зависимост от броя на дните в годината, датата на лятното слънцестоене може да падне между 19-22 юни. В този случай се взема предвид и изчислителният метод, при който за начална точка се вземат нулевият меридиан и съответната часова зона. Разликата в часовите зони обяснява различното време на настъпване на най-дългия ден в определени региони на северното полукълбо.

Астрономическото лято в северната част на земното кълбо през 2022 г. започва на 21 юни. Астрономическата зима започва в южната част на планетата.

Специфичните климатични зони определят продължителността на най-дългия ден в различните региони:

Град Дължина на най-дългия ден
Владивосток 15 часа 15 минути
Волгоград 16 часа 1 минута
Барнаул 16 часа 50 минути
Омск 17 часа 11 минути
Москва 17 часа 28 минути
Екатеринбург 17 часа 51 минути
Санкт Петербург 18 часа 49 минути
Воркута 24 часа

Най-дългите светлинни часове през високосна година са 24 часа по-рано поради допълнителния ден през февруари.

Продължителността на деня на 22 юни ще остане непроменена. След края на лятното слънцестоене продължителността на дневната светлина започва да намалява. И така, на 23 юни 2022 г. дневните часове ще намалеят с 1 минута. Минималните светлинни часове са в края на декември. Нощите през този период от календарната година са най-дългите.

история на празника

От дните на езичеството датата на лятното слънцестоене се смята за празник. Молитвите към слънцето са съществували в много култури. По време на лятното слънцестоене хората молеха боговете за плодородие, щастие, късмет и си пожелаваха. Традиционните празнични забавления сред славяните и хората от други националности бяха:

 • кръгли танци;
 • ритуали и конспирации за големи семейства и здраве;
 • събиране на лечебни растения;
 • тържества;
 • гадаене на момичета за младоженци.

Езическите традиции бяха забранени с появата на християнството в Русия. Руската православна църква предложи алтернативен празник - денят на Йоан Кръстител (24 юни). Но хората не можеха да си спомнят коя дата да го празнуват. Но благоговейното отношение към лятното слънцестоене сред хората се запази.

Признаци

Признаците, свързани с лятното слънцестоене, са:

 1. Обилната роса е добър знак. Ако измиете лицето си с роса на 21 юни, кожата ви ще изглежда млада и красива в продължение на много години.
 2. Наблюдаването на изгрева на 21 юни се препоръчва за тези, които мечтаят за комфортен живот.
 3. Млад мъж случайно облива момичето с вода - което означава, че ще се оженят.
 4. Беше възможно да се привлече късмет с помощта на монети, които бяха оставени на прага на жилището за един ден. Монетите трябваше да бъдат взети от личен портфейл.
 5. Ако навън е горещо на 21 юни, това означава, че полетата ще бъдат суши, добивът ще е нисък.
 6. Ако най-кратката нощ е звездна, тогава ще има много гъби в гората през есента.
 7. Гръмотевичната буря на 21 юни предвещава проблеми с набавянето на фуражи за добитъка.
 8. За да се възстанови болното дете, майката на 21 юни трябваше да изгори някакъв предмет от дрехите му. Ако човек искаше да се отърве от щетите или от злото око, той прескачаше огъня.
 9. Вярвало се е, че хората, родени на 21 юни, имат магическа сила. Хората бяха предпазливи към тях.
 10. Хората вярваха, че ако легнете в най-кратката нощ, можете да „преспите” здравето и щастието си.
 11. Облачно време и дъжд на 21 юни предвещаваха лоши добиви.
 12. В желанието си да променят живота си към по-добро, хората обърнаха всички неща в къщата, казвайки: „Всичко е с главата надолу! Новият живот ще дойде с нов ден! " Ден по-късно направиха генерално почистване в къщата и сложиха нещата на местата им.

Как се празнува лятното слънцестоене в различните страни

Днес много страни празнуват времето на лятното слънцестоене. Например:

 • тази дата е призната за официален празник във Финландия;
 • в Латвия на 21 юни се организират музикалните фестивали Janis и League.
 • британците се обръщат към философията на келтите, опитват се да посетят свещените места на древните друиди и да докоснат светините;
 • в Испания е прието на 21 юни да се прави генерално почистване, като се изхвърлят стари и ненужни неща от къщата.

Така най-дългият ден през 2022 г., според астролозите, е време на обновяване и енергично прочистване. Много хора очакват тази дата с особено трепет.

Интересни статии...