Ден на майката през 2022 г.: коя дата и в света, дата

Денят на майката 2022 е важен ден в живота на всеки човек. Традиционно празникът се празнува в края на ноември, но няма точна дата.

Коя дата е Денят на майката

Празникът има плаваща дата - последната неделя на ноември. Ето защо, за да разберете коя дата трябва да поздравите майките, трябва да погледнете календара. През 2022 г. той ще се състои на 27 ноември.

История на появата

Инициативата за създаване на Ден на майките принадлежи на комисията по въпросите на жените, семейството и младежта, ръководена от А. Апарина. тази тържествена дата беше призната за празник преди 24 години. Но това не означава, че преди не е имало подобни празници.

Почитане на Деня на майките

Според историците британската неделя на майката се счита за прототип на съвременния празник, който е смятан за държавен празник от британците през 17-19 век. И тази неделя също се смяташе за религиозен празник, тъй като в САЩ датата му се определяше въз основа на датата Великден. Образът на майката във Великобритания бе идентифициран от вярващите с образа на Света Дева Мария, която даде живот на Божия Син.

На този ден беше обичайно да се посещават родители и да се подаряват символични подаръци на майките.

Според религиозните учени корените на съвременния празник трябва да се търсят в езичеството. Те виждат сходство между съвременните традиции на Деня на майката и гръцките ритуали, възхваляващи Рея - жената богиня, родила всички други езически божества.

Как се стигна до съвременния Ден на майката

Корените на съвременния празник на всички майки и бременни жени също според историците трябва да се търсят в САЩ. И така, през 20-ти век Анна Джарвис в щата Вирджиния предложи да се определи Денят на почитането на пазителите на домашния уют. Властите подкрепиха инициативата на момичето: през 1910 г. Съединените щати празнуваха деня на онези, които дават живот за първи път, а през 1914 г. празникът получи статут на национално тържество.

Други страни са възприели добра традиция от американците - празникът е станал международен.

Ден на майката

В Русия празникът на онези, които дават живот, започва да се чества в края на 20-ти век по инициатива на учител в гимназията Е. Хусейнова: на 30.10.1988 г. тя покани учениците си да участват в акцията " Пощенска картичка за мама ". По-късно учител от Баку разработи сценарий за провеждане на празник в училище. Е. Хусейнова изпрати този сценарий до редакцията на списание "Образование на учениците", благодарение на което през 1998 г. празникът беше обявен за държавен празник.

Символи и традиции

Незабравката се счита за символ на празника на майките. Това нежно цвете се свързва с ласката на майчините ръце и топлината на майчиното сърце, символизира преданост и вечна памет. Друг символ на родителската любов и грижа се счита за играчка - мече. Най-често тези символи са изобразени на поздравителни картички.


В чужбина карамфилът се счита за символ на празника. Това цвете е прикрепено към дрехите в знак на почит към жените. Нещо повече, брошки с бели карамфили се носят на този ден от хора, чиито майки вече са починали. Ако майката е все още жива, цветето на дрехите на човека ще бъде червено, бордо или розово.

Празникът е свързан с такива традиции като:

 • изработване на занаяти за майки от деца;
 • семейни ястия;
 • международни и общоруски действия;
 • разпространение на пощенски картички и дипляни на автобусни спирки, в близост до търговски центрове, близо до метрото в големите градове;
 • образователните институции провеждат публични лекции по психология на майчинството;
 • концерти;
 • флаш мобове;
 • тематични въпроси в медиите;
 • посещение на църква и храм;
 • връчване на отличия и награди на големи семейства.

Този празник в други страни

Датите на почитане на майките в различни части на света са различни:

Страна Когато празникът се чества
Норвегия Втора февруарска неделя
Великобритания Първа неделя на март
Испания, Унгария, Литва, Португалия Първа неделя на май
Австрия, Колумбия, Малта, Холандия, Германия, Америка, Австралия, Украйна, САЩ, Турция, Япония, Естония, Латвия, Хондурас, Венецуела, Дания, Китай, Исландия, Канада, Тайван, Кипър, Финландия, Малайзия, Италия, Белгия, Пуерто Рико, Бразилия, Чехия, Нова Зеландия, Чили, Швейцария Втора неделя на май
Киргизстан Трета май неделя
Франция, Доминиканска република, Швеция Последната неделя на май
Казахстан, Аржентина Трета неделя на октомври
Люксембург Втора неделя през юни
Русия Миналия ноември неделя
Грузия 3 март
Египет 21 март
Румъния 8 март и първата неделя на май
Армения 7 април
Беларус 14 октомври
Гърция 9 май
Филипините 10 май
Полша 26 май
Тайланд 12 август

Ден на майката

Жените и децата са в центъра на вниманието в празничния ден. Може би най-многобройната категория поздравители са учениците и учениците в детските градини. Усилията на учителите и децата са насочени към усмивки на майките.

Семейството и децата са приоритетна област на държавната политика, поради което властите осигуряват мерки за социална подкрепа за големи семейства и семейства с деца.

Какво да подаря този ден

На този ден на жените се обръща внимание под формата на подаръци. Те получават:

 • козметика;
 • парфюмна или тоалетна вода;
 • бижута или луксозни бижута;
 • сертификати за салон за красота;
 • кухненски прибори;
 • домакински уреди;
 • пухкави шалове;
 • албуми със запомнящи се семейни снимки;
 • стайни растения или отрязани цветни букети.

Майките обаче не са придирчиви към подаръците. Те оценяват вниманието към себе си от страна на децата. Понякога посещението на деца и разговорът на чаша чай за майка е по-ценен подарък от бижутата с диаманти и скъпи домакински уреди.

Денят на майката 2022 г. ще се състои на 27 ноември. Това е семеен празник, когато вниманието на съпруга и децата й ще бъде важно за всяка жена.

Интересни статии...