Международен ден на културата 2022: празнична дата

Международният ден на културата през 2022 г. ще бъде отбелязан по целия свят и този празник няма да бъде пренебрегнат. Празникът беше създаден, за да подчертае значението на международното сътрудничество и защитата на човешкото културно наследство. Когато се празнува Международният ден на културата през 2022 г., каква е историята на появата на този празник и какви традиции се придържат към този ден, ще ви разкажем по-нататък.

Кога е Международният ден на културата 2022

Датата, когато празникът се чества на територията на Руската федерация и в други страни по света, е същата. Международният ден на културата през 2022 г. ще бъде отбелязан на 15 април. Ще бъде петък, който няма да е официален празник.

история на празника

Идеята за въвеждането на Международния ден на културата беше изразена от известния руски художник, философ и общественик - Николас Рьорих. Той направи това през 1931 г. в Белгия. Там се проведе международна конференция за разработването на пакт за защита на културните ценности. В Брюж Николай Константинович предложи законопроект, който да регулира опазването на културното наследство. Проектът беше поразителен успех, отчасти защото беше първият подобен случай. Преди това не са правени опити за обединяване на цялата световна общност в опит да се запази общото имущество. Позицията на Рьорих беше одобрена от много видни фигури от онова време.

Николас Рьорих беше сигурен, че културата е основният двигател на прогреса, че именно тя обединява хората, въпреки различните социални статуси, възраст, националност и религия. Николай Константинович видя целта на празника в призив за знание, културен обмен, спасяване и увеличаване на красотата. Впоследствие международният документ е подписан от първите лица на 21-ва държава. Това се случи на 15 април 1935 г. в Белия дом във Вашингтон. Документът беше наречен "Пактът на Рьорих".

Николай Константинович умира през 1947 година. Приживе той не успя да постигне официалното установяване на този празник. Но въпреки това идеята стана реалност няколко десетилетия след смъртта му.

Когато през 1998 г. възниква въпросът на коя дата да празнуваме новия световен празник, Международната лига за защита на културата предлага датата 15 април. Въпреки факта, че тържеството не получи официално признание, то се отбелязва активно в много развити страни.

Традиции

Международният ден на културата се отбелязва активно не само в чужбина, но и в съставните части на Руската федерация. По повод тържеството се организират изложби, театрални представления, концерти на класическа или джаз музика, провеждат се научни конференции, поетични вечери. Тематични часове се провеждат в образователни институции. Хората, които се занимават с опазване и възстановяване на културни обекти, организират масови акции, за да привлекат вниманието на обществеността и медиите.


В днешно време карантинните ограничения правят редица промени в програмата на събитията по случай фестивала. Но благодарение на Интернет границите се размиват, а възможностите за културно развитие са просто невероятни. Музеите по света са домакини на виртуални обиколки, обиколки и изложби. И не само в музеите. Днес можете да посетите върха на Айфеловата кула в Париж или да оцените красотата на стенописите на Сикстинската капела във Ватикана. И всичко това може да се направи, без да напускате апартамента.

Чудесен начин да отпразнувате Световния ден на културата 2022 е да прекарате време в художествена галерия, да отидете на театрално представление или да участвате в благотворителна акция.

Относно професията

Всичко, което някога е било създадено от човечеството, може безопасно да се припише на културата. Следователно всеки жител на нашата планета има право да празнува този празник.А професионалният празник на културните работници и хората на творческите професии - Международният ден на работниците в културата 2022 се отбелязва на 25 март.

Интересни факти

  • Оригиналното име на този ден е Международният ден на културата под знамето на мира. Това знаме се превърна в олицетворение на Пакта на Рерих. Прилича на бяло платно, на което „в кръг са изобразени три свързани сфери от амарант“ (Н. Рьорих). Троица символизира: какво е било, какво е и какво ще бъде. Има и други интерпретации: човек, космос и планета или изкуство, наука и религия.
  • От санскрит „култура“ се превежда като „поклонение на светлината“. Това всъщност предава истинския смисъл на явлението: желанието да се познае красивото, желанието да се усъвършенства, търсенето на идеала. Това помага на човек да се превърне в интелигентно и мислещо създание, обединява всички народи, независимо от различията.
  • Знамето на мира беше изпратено в космоса. Това се случи по време на Международната програма за наука и образование в публичното пространство. В проекта участваха местни и чуждестранни космонавти.

Международният ден на културата през 2022 г. по традиция ще се чества по целия свят и, разбира се, в Руската федерация се планират и различни събития. Днес живеем в бурно време, когато грижите за културните обекти са по-спешни от всякога. Обединяването на хората за запазване на културното наследство може да сложи край на конфликтни ситуации, както и да направи политиката по-морална и хуманна.

Интересни статии...