Ден на брат и сестра 2022: кога, коя дата е празникът

Денят на брат и сестра през 2022 г. ще бъде отбелязан в много страни по света. Брат и сестра, като мама и татко, са най-скъпите хора, така че не е изненадващо, че в тяхна чест е измислен специален празник. Коя дата е празникът и какви са неговите традиции - ще разкажем по-нататък.

Кога е Денят на братя и сестри през 2022 година

Въпреки че този ден се празнува повече от 20 години, празникът не е особено популярен извън САЩ. Празникът е насочен към укрепване на семейните отношения, има за цел да напомни за необходимостта от взаимно разбирателство и взаимопомощ. През 2022 г. Денят на братята и сестрите ще се проведе на 10 април.

Кой отбелязва

Най-голямото тържество се празнува в САЩ. За американците Денят на майката, бащата и семейството е не просто празници, а значими дати. Цялото семейство се събира, подрежда празничната трапеза, всички общуват и се забавляват.

В Русия и други страни от ОНД Денят на брат и сестра не е получил официален статут, но всяка година популярността на празника набира скорост. Все повече семейства приемат традиции и се присъединяват към тържествата.

История

Обичайно беше различните нации да оценяват кръвното родство и да насърчават топли отношения между братя и сестри. В Индия има фестивалът Ракша Бандхан, който е много важен за братята и сестрите. Сестра завързва осветен шнур около китката на брат си. Тази церемония обещава благополучие и просперитет на брат, а той от своя страна поема задължението винаги да защитава сестрата и да й помага при решаването на всякакви проблеми.

Днешният празник се появи на друг континент, но целта му е подобна - да напомни на двама души, че са най-близките и най-скъпите в света. Идеята за тържеството е на Клаудия Еварт. Брат и сестра й починаха още като деца. Тя копнееше за тях. Клавдия организира тържество в тяхна чест. Тя е посветила живота си на това да осъзнае обществото, че връзката между сродните души е специален подарък. Датата на празника не е избрана случайно, 10 април е рожден ден на сестра й. Жената призова всички да ценят общуването с любимите хора, да се насладят на възможността да усетят топлината им, да ги обградят с грижа и да се насладят на всяка минута, прекарана наблизо.

1998 г. беше първата година, в която Денят на братя и сестри се отбелязва в Съединените щати. Празникът получи официален статут благодарение на подкрепата на лидерите на страната, започвайки от Бил Клинтън. С течение на времето тържеството се разпространи и в други страни, предимно в англоговорящите страни - Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, а след това и във всички останали. Днес този ден вече се превърна в световен празник. Празникът предполага връзка не само между брат и сестра, но като цяло семейни отношения, това се отнася и за две сестри или братя.

Традиции

Прието е да прекарвате време с роднини, да проявявате доброта, нежност, грижа, любов. Това е чудесна причина да се сближите още повече, да поговорите от сърце до сърце, да се помирите, ако сте в кавга с брат си или сестра си. За тези, които са далеч от роднините си, това е повод да се обадят или да пишат, за да ви поздравят за значима дата.

Това е подходящ момент да посетите семейния фотоалбум, да споделите приятни спомени, да пиете чай със сладкиши. Хубав подарък ще бъде снимка в рамка, фотоколаж, фотокнига или магнит със обща снимка на хладилника.

Подаръците се дават по желание и възможности. Радостта от общуването винаги е най-добрият подарък; нищо не може да замести добрите отношения.

Празникът не е обвързан с историята или културните характеристики на определен народ, но съдържа универсални човешки ценности, които са близки и разбираеми за лица от всякаква националност.

Интересни факти

  • По-малките деца имат по-голяма продължителност на живота от по-големите, но по-големите имат по-висок коефициент на интелигентност.
  • Наличието на сестра, независимо дали е по-голяма или по-малка, намалява риска от депресия.
  • Мъжете, които имат сестри, общуват много по-добре с противоположния пол, отколкото тези, които са израснали с брат или имат едно дете в семейството.
  • Колкото повече братя и сестри има човек, толкова по-малка е вероятността да се разведе в зряла възраст.
  • По-малките деца имат по-силна нервна система и по-рядко страдат от психични разстройства.
  • По-големите деца са по-склонни да бъдат интроверти, докато по-малките са по-екстровертни и склонни да поемат рискове.
  • Братята и сестрите рядко успяват заедно; обикновено един е по-успешен.
  • Братята и сестрите са напълно различни един от друг както по характер, така и по външен вид, въпреки общите гени.

Честит ден на братя и сестри

*** ***

Честит ден на братя и сестри
Поздравявам те.
Винаги бъдете радостни
И го пожелавам навсякъде.
Няма по-скъпа кръв,
Ти си най-близкият в света.
Обади ми се
Винаги ще идвам с отговор.
Вие сте моята подкрепа
И аз съм вашата подкрепа.
Завинаги сме близки
И кавгите не са ужасни за нас.

*** ***

Ден на братята и сестрите днес!
И тук ви искрено поздравявам,
Не забравям за теб
И от сърце ви пожелавам:
За да накарате всичко да работи добре,
Всички задачи бяха лесно решени.
За да има много смях в живота
И пари, и също успех.
Нека вашите мечти се сбъднат
И ще бъдете много щастливи.
Не държи злоба на сърцето си,
И ако нещо се обърка, кажете ми.

*** ***

Честит ден на братя и сестри
Искам да ви поздравя.
И пожелайте без проблеми
Живейте всеки ден и час.
Пожелавам ти да бъдеш щастлив
И се усмихвайте повече.
Винаги бъдете обичани
По-малко грешки.
Здраве, вяра в най-доброто,
Любов в душата и мир.
Каква си прекрасна!
Заедно сте - това означава сила!

*** ***

***

Поздравления от сърце! Колко съм щастлива, че имах някой, с когото да споделям детски лудории и първи неуспехи, да се смеем и плачем заедно, да псуваме и съжаляваме, да съветваме и да молим за помощ. Благодарим ви, че се имате. Пожелавам ви винаги да се усмихвате, да обичате и да бъдете обичани, нека децата ви да бъдат толкова близки, колкото и вие и аз. Не забравяйте, че винаги съм с вас и съм готов да помогна всеки момент.

***

Поздравявам те за този прекрасен ден и въпреки че съм сигурен, че вече знаеш всичко, искам да ти кажа, че ти си най-скъпият ми човек. Нека всичко се получи успешно и безопасно за вас, да има повече причини за усмивки и по-малко за скръб. Нека срещнете добри хора и Вселената ще изпълни мечтите ви. Много те обичам и съм благодарен на родителите си, че съм израснал в семейство не сам, а до теб. Бъди щастлив!

Денят на брат и сестра през 2022 г. може спокойно да се счита за международен празник. Няма значение как го празнувате: със семейството си или се обадете на близки приятели и направете шумно парти. Основното е да прекарвате време с брат си или сестра си и да им разказвате за своите топли чувства и искрено отношение.

Интересни статии...