Ден на работника на културата на Русия 2022: дата на празника

Денят на културния работник на Русия през 2022 г. ще бъде отбелязан през пролетта. Това е професионален празник за тези, които са обвързали съдбата си с култура и изкуство. Съгласете се, без скулптури, картини, театрални представления, филми, литературни произведения и други творчески прояви светът би загубил много. На коя дата ще се състои празникът и как е прието да се празнува у нас, ще разкажем по-нататък.

история на празника

Денят на работниците в културата през 2022 г. ще се чества на 25 март, обаче, както и ежегодно, тъй като събитието има постоянна дата. На държавно ниво празникът ще се проведе за 15-ти път.


В Русия има празници, посветени на различни области на културата и техните фигури. Например има ден на театъра, поезията, танца, музея, музиката, киното, писателя. Но нямаше празник, който да обедини всички художници.

Денят, в който се отбелязва събитието, е установен с Указ на президента на Руската федерация от 27 август 2007 г. по инициатива на заслужилия деятел на изкуството на Руската федерация и тогавашния министър на културата Александър Соколов. Преди това подобен празник вече беше празнуван в някои региони, но нямаше една дата.

Традиции

В тържествата участват всички хора от творчески професии. Русия има богато културно наследство: както материално, така и нематериално. Фестивалът се провежда, за да се съсредоточи върху националното наследство, да оцени значителния принос на културните работници за възраждането на националните традиции и активните културни и образователни дейности.

Празникът на Деня на културния работник е все още много млад и няма много общо за повечето региони. Но все още има подобни подробности. Например държавните лидери поздравяват участниците в тържеството с официални писма, връчват държавни награди, похвали и подаръци на изявени работници. В столицата на отличени служители се присъжда званието „Заслужил работник в културата“. Организират се празнични концерти. Организирайте срещи на работниците.

Също така по това време има ден на отворените врати: можете да посетите много музеи и библиотеки безплатно, в театрите се провеждат благотворителни представления и литературни вечери.

Присъствието на всяко културно събитие е правилният избор за честване на Деня на културата 2022.

Относно професията

Денят на руския културен работник през 2022 г. е професионален празник за тези, които работят в театри, музеи, художествени галерии, библиотеки, циркове и др. Тук се класират и любителите на народните занаяти и самодейното изкуство. Тези хора запазват и увеличават съществуващия културен слой, позволяват на културата да продължи своето развитие. Руската култура е модифицирана и трансформирана в продължение на много векове. Поради своята многонационалност, Руската федерация смесва различни традиции, създавайки уникален културен код, който може да се проследи в повечето произведения на изкуството и творчеството.

Интересни факти

 • Най-голямата библиотека е Ленинка или Руската държавна библиотека. Тук се намира и най-голямата читалня.
 • Първата библиотека в Русия се появява през 1037 г. в Киев. Основан е от Ярослав Мъдри. Имаше книги на различни славянски народи.
 • Най-големият музей в Руската федерация е Ермитажът. Съвременният Държавен Ермитаж е сложен музеен комплекс. Разполага с над три милиона експоната.
 • Първият музей в Русия е Кунсткамера, сега Музей на антропологията и етнографията. Петър Велики от Руската академия на науките.
 • Най-старият театър е Руският държавен академичен драматичен театър. Ф. Ф. Волков. Основан е през 1750 г. в Ярославъл.
 • Най-големият театър е Новосибирският държавен академичен театър за опера и балет. Открит е през 1945г.
 • Санкт Петербург се счита за културна столица на Руската федерация. Санкт Петербург е с най-голяма концентрация на библиотеки, музеи, домове на културата, театри, галерии и др.

Какво да подарите

Културните работници са ярки личности с отличен вкус, които ще харесат нещо оригинално и естетично.

 1. Цветя. Букет цветя е подходящ за всеки празник. Вместо букет, те дават и цвете в саксия. Друга възможност е да поднесете букет сладкиши.
 2. Книга. Изданието за подаръци е чудесна възможност за тематичен подарък.
 3. Билети. Билетите за концерт или изложба, за кино или театър са прекрасен подарък, с който да разнообразите свободното си време и да прекарате интересно.
 4. Емоции. Посещение на клуба и участие в традиционна чаена церемония. Или посещение на училище, където те учат как да правите суши и ви запознават с тънкостите на японската кухня.
 5. Награда. Диплома, медал, статуетка или чаша със забавен надпис ще ви развесели и ще остане в паметта ви дълго време.
 6. Колекция подаръчни комплекти на Лувъра "Мона Лиза": две чаши и чиния.
 7. Калъф за мобилен телефон с произведение на изкуството.
 8. Вълшебен графин за вино. Това устройство ви позволява да отделите виното от утайката и да наситите напитката с кислород, разкривайки напълно вкуса. Ценителите на виното ще го харесат.
 9. Комплектът на Уилям, който включва: лорнет, ролетна топка и портфейл.
 10. Грамофон, който възпроизвежда записи, възпроизвежда музика от компактдискове и флашки, а също така излъчва радиостанции.

Ден на културния работник в други страни

В допълнение към нашата страна, този празник се провежда в някои държави от бившия Съветски съюз. В Казахстан - 21 май, в Беларус - във втората неделя на октомври, в Киргизстан - на 2 ноември, в Украйна - в третата неделя на ноември.

Денят на културния работник на Русия през 2022 г., както обикновено, ще бъде отбелязан през март. Руската култура се формира повече от един век. Влияеше върху човешкото съзнание на всички поколения. Културата обединява области като кино, театър, музика, литература, медии и др. В тази област работят хора с творчески наклонности, които съхраняват и увеличават културното богатство на страната.

Интересни статии...