Ден на ПВО през 2022 г .: коя дата, кога е празникът

Денят на ПВО през 2022 г. ще се чества през втората неделя на април. Ден на силите за ПВО - плаваща дата. За хората, чиято работа е свързана с военната сфера и авиацията, това е основният празник.

Когато празнуваме Деня на ПВО през 2022г

Когато решаваше кога да празнува празника, правителството на Руската федерация се ръководеше от факта, че през пролетта бяха приети много нормативни правни актове. Коя дата за отбелязване на деня на ПВО зависи от броя дни в годината.

Страната ще отпразнува Деня на силите за ПВО 2022 на 10 април.

история на празника

Военни професионалисти и представители на сродни професии празнуват своя професионален празник от 2007 година. Но това не означава, че решението за създаване на Деня на зенитните сили се появи едва през 2007 г. по инициатива на президента на Руската федерация. Преди Путин да подпише съответна заповед, имаше друг празник - Ден на противовъздушната отбрана, който се отбелязваше на 11 април, започвайки през 1975 година. През 1980 г. съветските власти предлагат да отложат празника за втората неделя на април. Празникът обаче няма национален статут.

Какво е ПВО

Противовъздушната отбрана са държавни войски, които защитават Русия от въздушни атаки на врага чрез постоянен радар и радарно наблюдение на въздушното пространство на страната. За да се осигури сигурността на Руската федерация, на персонала на ПВО е разрешено да сваля вражески ракети и самолети.

Историята на появата на войски

В Русия денят на основаването на силите за противовъздушна отбрана се счита за 8 декември 1914 г., когато влезе в сила заповедта за организацията на ПВО на Петроград. Първоначално силите на ПВО разполагаха само с полеви оръдия и картечници, но постепенно бойният арсенал се актуализира. Развитието на самолетостроенето изведе ПВО на ново ниво.

По време на Втората световна война силите за противовъздушна отбрана играят важна роля в отбраната на Русия. През този период войските, защитаващи страната от въздушни атаки, са разделени на външни и вътрешни.

По целия свят военните операции се извършват с използване на авиационни сили. Това структурно звено дава на страната предимство в тактиката на отбраната. Използването на сили и средства, използвани от силите за противовъздушна отбрана, е от полза за Руската федерация, тъй като:

  • това структурно звено използва съвременни разузнавателни технологии, което ви позволява бързо да откриете врага;
  • военната техника на разположение на военната авиация гарантира точно попадение в целта, което ви позволява бързо да неутрализирате противника;
  • в случай на извънредна ситуация войските на ПВО могат да кацнат навсякъде в страната;
  • Чрез тази структурна единица провизиите и единиците военна техника се доставят до горещи точки.

Днес силите за противовъздушна отбрана разполагат със зенитни ракети, самолети и модерно радио оборудване.

Традиции на празнуването

Денят на ПВО е свързан с такива традиции като:

  1. Празникът се чества от всички граждани, свързани с противовъздушната отбрана на страната: военнослужещи, офицери, разработчици на военна техника, диспечери, радисти, студенти и преподаватели на военни учебни заведения. Роднини и приятели на горните категории граждани на Руската федерация се присъединяват към участието в тържествата.
  2. Извършват се образователни дейности, организират се тематични срещи, на които служителите по сигурността разказват поучителни истории, показват снимки.
  3. Във военните части се провежда тържествено формирование.
  4. Служителите на реда получават благодарности и награди от ръководството. По правило повишаването на длъжностните лица по сигурността е приурочено да съвпада с техния професионален празник.
  5. „Измиването на звездите“ се счита за традиционно.Новите отличителни знаци се поставят в алкохолната напитка, която след това се изпива.
  6. Организира се празник на ветераните. За тях се организират концерти, след което ветераните припомнят събитията от военните години на празничната трапеза.

Този празник в други страни

Празникът се чества не само от страната, но и от Украйна, Казахстан, Беларус, Узбекистан, Армения, Абхазия.

Войските на ПВО изпълняват мисия от национално значение. Благодарение на тази структурна единица страните виждат мирно небе над главата. Следователно Денят на ПВО през 2022 г. е важен празник не само за Русия, но и за страните от бившия СССР.

Интересни статии...