Ден на таксиметровия шофьор 2022 и светът: кога се отбелязва?

Денят на таксиметровия шофьор 2022 е един от неофициалните професионални празници, отбелязвани по целия свят. Прилага се за всички, участващи в частен пътнически транспорт.

Кога е денят на таксиметровия шофьор през 2022 г.

Международният ден на таксиметровите шофьори през 2022 г. се отбелязва на 22 март, но има и втора дата - 21 юни, която се отбелязва и в Беларус. Събитието е неофициално, но се отбелязва от всички, които работят в тази област: шофьори, диспечери, технически персонал.

история на празника

През 1636 г. в Лондон се появяват първите частни колесници. Но услугите им бяха толкова скъпи, че не всеки можеше да си позволи да използва такъв транспорт. И през 1907 г. по улиците на същия град за първи път се появяват автомобили, които имат в арсенала си специални броячи, които измерват разстоянието, изминато от колата. Благодарение на тях пътникът и шофьорът усетиха справедливостта на цената.

Тези броячи бяха наречени таксиметри или таксиметри, тъй като „данък“ се превежда като „плащане“ или „измерване“. С името на тези устройства те започват да наричат автомобили, които превозват частно хора - „таксита“, а за шофьорите се появява името „таксиметров шофьор“.

Защо таксито е жълто

В началото на 20-ти век САЩ се развиват с огромна скорост, там идват туристи и бизнесмени и повечето от тях искат да стигнат до желаното място възможно най-скоро. В тази връзка таксиметровата индустрия също започна да се развива с високи темпове. През 1910 г. собственикът на една от таксиметровите компании боядисва всичките си автомобили в жълто и с течение на времето потиска всички конкуренти, такситата стават само жълти. В САЩ такива автомобили все още са боядисани в класически цвят. жълтият цвят на таксито стана популярен едва след 2010 година.

Какви са „пуловете“ за такси

„Пулове“ на таксиметровите автомобили днес служат като идентификационен знак. Ако се задълбаете в историята, то според една от версиите „пулове“ са били използвани от един от собствениците на първите таксиметрови компании, за да различават автомобилите си от останалите. Според друга версия „пуловете“ повтарят стартовите и финалните знамена на автомобилните състезания и символизират бързия транспорт на пътниците по необходимите маршрути. Понастоящем този чертеж трябва да се прилага само за таксиметрови автомобили, а за неразрешеното му използване върху други автомобили това може да доведе до плащане на глоба.

Традиции

Няма специални традиции за отбелязване на деня на таксиметровия шофьор и всяка компания отбелязва събитието по свой начин. Най-често на този празник на особено успешните работници се връчват грамоти и благодарности, те отиват заедно на пикник или на места за забавление. Поздравления и истории за работата на таксиметровите шофьори се чуват и в медиите.

Интересни факти за такситата и таксиметровите шофьори

 • Във Франция пътниците нямат право да седят на предната седалка на такси. За това няма наказание или наказание, но може да се направи порицание. Също така в тази държава не е обичайно да „хващате“ такси: можете да организирате пътуване само на специални паркинги или по телефона.
 • Такси в Италия е водно такси. Има и 10 процента отстъпка за пътуване за самотни жени.
 • В Обединените арабски емирства има специално "женско такси": само жени и деца имат право да се возят в такова такси, шофьорите също са представители на нежния пол.
 • В Индия има два вида таксита, едното с лиценз, а другото със смешното име „тук-туки“. Пътуването във втория тип е няколко пъти по-евтино, освен това шофьорите им могат да предложат на пътника малка обиколка на града.
 • В Сингапур има безпилотно такси. Засега той се придвижва само през територията на бизнес центъра, но в близко бъдеще се планира да замени целия таксиметров парк с подобни автомобили.
 • В Гърция таксиметровият шофьор може да добави един или повече пътници без разрешението на съществуващите пътници. В същото време цената на пътуването не се променя, всеки плаща за пътуването с помощта на брояча.
 • Британските таксиметрови шофьори нямат GPS-навигатори, тъй като за да получат лиценз, трябва да преминат тест за познаване на топографията на града.

Какво да подарите

В чест на професионален празник можете да дадете на таксиметров шофьор:

 • Джаджи за кола. Почти всеки шофьор ще бъде доволен от нов модерен DVR, навигатор, преносимо зарядно устройство или пречиствател на въздуха.
 • Компактен набор от инструменти за колата.
 • Сертификат за измиване или почистване на интериора на автомобила.
 • Оригинална декорация или надпис за колата.

Честито

Денят на таксиметровия шофьор през 2022 г. ще бъде отбелязан от около 600 хиляди души. Ето няколко примера за поздравления за участниците в този празник:

 • Честит ден на шофьора на такси! Желая ви адекватни и щедри пътници, гладка пътека и пътища без дупки, прекрасно настроение и добро здраве, бодрост при шофиране и умствена сила, просперитет в живота и безгранично щастие, зелена светлина за късмет и липса на знаци за спиране при постигане на целите .
 • Честит ден на шофьора на такси! Пожелавам ти спокойни пътувания без излишни проблеми, с най-добрите хора, по гладки пътища и при слънчево време. Нека работата е в радост! Стабилен и висок просперитет, дори ако в живота, като в управлението на кола, абсолютно всичко успява!
 • Поздравяваме ви с професионалния празник на таксиметровите работници! Желаем ви чисти пътища, добри скорости, много доволни пътници, високи печалби, късмет и късмет.

Можете също така да поздравите познат таксиметров шофьор с професионалния му празник с оригинална пощенска картичка:

Денят на таксиметровия шофьор 2022 се отбелязва на 22 март по целия свят. има дата - 21 юни. Той няма специални традиции на празнуване, но във всяка таксиметрова компания служителите се поздравяват по свой собствен начин. В чест на празника се честват най-изявените служители, организират се малки корпоративни партита и се поднасят символични подаръци.

Интересни статии...