Колко служат в армията през 2022 г.

Срокът на служба в армията през 2022 г. ще остане непроменен и ще бъде точно 12 месеца. Това важи за военнослужещите. При изпълнителите няма значение дали е мъж или жена, ситуацията е различна. Те избират колко време са готови да отделят за услугата. Ще има ли промени и реформи в това отношение през 2022 г.?

Колко служиха в армията преди и колко служат днес

Според FZ-53 "За набора и военната служба", приет през 1998 г., срокът на военната служба в армията през 2022 г. е точно 1 година. През този период младежите на възраст 18-27 години преминават обучение, което ще им бъде полезно, ако държавата стане страна във военен конфликт.


Интересното е, че мъжете са носили военна служба през целия си живот. И едва през 18 век, през 1793 г., експлоатационният живот е намален до четвърт век. Малко по-малко от 100 години по-късно, през 1874 г., тя става още по-малка и възлиза на 7 години. След това беше проведена реформа, благодарение на която военната служба продължи 15 години за сухопътните войски и 10 години за флота.

През 20 век периодът е намален първо до 3 (1906), а след това до 2 години. Така остана до Втората световна война. И тогава отново имаше промени. Трябваше да служа в авиацията и сухопътните войски 3 години, а във флота 4.

Следващите реформи се проведоха през втората половина на миналия век. И така, през 1967 г. те започнаха да служат в авиацията и сухопътните войски 1,5 години, а във флота - 2. По време на чеченските кампании експлоатационният живот беше увеличен до 2 години за всички.

И отново нова реформа. Това се случи в началото на 2000-те. Първо, военнослужещите в армията са служили година и половина, а след това и година.

Защо експлоатационният живот може да се удължи

Предложението за удължаване на експлоатационния живот е отправяно неведнъж от депутати на Държавната Дума. Те го обясниха с невъзможността да овладеят напълно основите на военното обучение за една година. Според тях през този период от време младите хора могат само да се научат да използват прости оръжия и да овладеят най-простите бойни умения. И това не е достатъчно, за да стане пълноправен войник на силна руска армия.

Настоящият ръководител на Руската федерация има различно мнение относно военната служба. Според него предпочитание трябва да се дава на изпълнителите. Повечето от тях са хора, които умишлено са направили избор в полза на военните дела. Затова те са готови да учат и развиват всички необходими умения. В най-близко бъдеще се планира да се постигне съотношение на изпълнители и военнослужещи от 80 до 20. И дори по-късно - до 90 към 10.

Президентът също вярва, че след една година е възможно, ако не да се превърне в истински военен, то поне да разбере дали си струва да продължиш да служиш по договора или не.

Възможни промени

Невъзможно е да се каже със сигурност дали ще има някакви промени по отношение на експлоатационния живот или не. Поне до момента Държавната дума не е приела нито един законопроект, посветен на него.

Депутат Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили Бурдински заяви, че Министерството на отбраната няма да извършва реформи в близко бъдеще, така че срокът на военната служба ще остане непроменен през 2022 година.

Същият Бурдински каза, че сега приоритет е услугата по договора. Сега има повече от достатъчно такъв военен персонал, така че военнослужещите може да не се притесняват.

Колко ще служат в армията през 2022 година

И така, колко различни категории военнослужещи са на служба в армията от 2022 г. насам?

Спешна помощ

Както беше посочено по-горе, точно 1 година. Цифрата не зависи от това кои войски трябва да обслужвате. Същото е и за морфлотите, сухопътните или въздушните сили.

Договорна услуга

Срокът на служба в армията през 2021-2022 г. по договора продължава по-дълго и зависи от избраните войски и ранга:

 • моряци, войници, бригадири, сержанти, подписали договор за първи път - 2-3 години (граждани на чужди държави - 5);
 • офицери, заповедник, заповедник - 5 години.

Войниците, които решат да подпишат договора, ще служат от 1 до 10 години.Те могат също да подпишат договор за неограничен период от време.

Алтернативно обслужване

Това е един от начините да се избегне военната повинност. Използва се от онези млади хора, които не могат да служат в армията по религиозни, морални, етични и други принципи. Първата алтернативна услуга се появи през 1993 г.

От началото на 2008 г. този вид услуги могат да се извършват за 21 или 18 месеца. В първия случай наборът служи в организации, подчинени на субекта или федералните изпълнителни органи. Във втория той служи като цивилен служител в организации, свързани с руските въоръжени сили.

Колко жени служат в армията

Срокът на експлоатация на нежния пол зависи от подписания от тях договор, възрастта и положението. Средно тя варира от 3 до 10 години. 3 години служат на тези, които заемат младши длъжности, и 1 - притежатели на старши ранг.

Колко години са служили в армиите на други страни

Повечето страни в света са преминали към договорно обслужване. Но има и такива, при които всеки човек все още е длъжен да даде т. Нар. Дълг към родината. Нека разгледаме по-отблизо:

 1. Австрия - шест месеца. По желание той може да бъде заменен с алтернативна услуга за период от 9 месеца.
 2. Северна Корея - 10 години. И това все още не са окончателните цифри.
 3. Южна Корея - 27 месеца Държавата винаги е в напрежение, поради което се нуждае от квалифициран военен персонал.
 4. Либия - 2 години. Жените също са обект на призива.

В Норвегия се разви интересна ситуация. Колко години са служили в армията в тази държава? Според закона военната служба на срочна служба продължава 19 месеца. Но в действителност военнослужещите носят униформи само една година. И то само след като мястото стане свободно. Оказва се, че и те ще трябва да почакат.

Как да изчислим експлоатационния живот

Периодът на военна служба за наборни войници започва от момента, в който младежът получава първия си ранг - частен. Това се случва, когато той пристигне в пункта за събиране. За тези, които влизат в специализирано военно учебно заведение, периодът се брои от деня на записване. Военнослужещите с ранг започват да служат след издаването на заповед, в която се посочва, че са назначени на определено място.

Може да съкрати експлоатационния живот

Да те могат. Но за това трябва да има основателни причини. Ето някои от тях:

 1. Близък кръвен роднина на потенциален призовник е убит при въоръжен конфликт. Става въпрос за баща или брат.
 2. Призывникът трябва да попечителство на непълнолетен кръвен роднина. Това е сестра или брат.
 3. Един от роднините има тежко заболяване, което изисква постоянни грижи, които ще се извършват от млад мъж.
 4. Второто дете е родено на призовника.
 5. Семейството има дете с увреждания до 3-годишна възраст, отговорността за грижата за което лежи на наборна служба.
 6. В резултат на смъртта на съпругата му потенциален войник има дете.

Пълен списък на ситуациите, при които може да се вземе решение за намаляване на срока на служба в армията, се съдържа в член 51 от Закона за военната служба.

Ще бъде ли услугата само договорна

Текат разговори по тази тема. Но все още никой няма да предприеме решителни действия, поне през следващите няколко години. Точно това каза министърът на отбраната. Основната причина е липсата на средства.

Не само милиони, но и милиарди рубли са необходими, за да се плати „работата“ на изпълнителите. Държавата няма такива пари. Това е първото нещо. И второ, тези финанси, които се разпределят за въоръжените сили, винаги ще намерят приложение. На първо място, това е преоборудването и закупуването на ново оборудване.

Какво да правите, ако не искате да служите в армията

Както бе споменато по-горе, възможно е да се вземе алтернативна услуга. Къде точно ще трябва да го преминете, те ще ви кажат в местната служба за набиране на персонал.

Възможно е също така да забавите разговора малко.

Заключение

И така, колко служат в армията през 2022 г.? От няколко години срокът остава непроменен и е равен на 1 година. През това време младите хора не само изучават основите на военното дело, но и решават дали искат да изградят кариера като военнослужещ.

Интересни статии...