Китайска Нова година 2022: когато започва и свършва

Китайската Нова година през 2022 г. ще се празнува според лунния календар, според който се изчислява датата на това тържество. Това е един от основните празници в Средното царство, който се простира в продължение на няколко седмици. Но той се празнува не само в Китай, целият свят празнува тази дата и използва символите на китайския календар.

Китайска Нова година 2022 г. Дата - Как да се определи

За да определите кога Новата година в Китай започва и завършва през 2022 г., трябва да използвате Лунния календар. Първият ден на празника съвпада с второто новолуние след 21 декември (зимно слънцестоене). Датата се променя всяка година, но този празник винаги се провежда от 21 януари до 21 февруари.

През 2022 г. Новата година в Поднебесната империя ще се празнува от 1 до 15 февруари. По традиция много държавни предприятия, банки, образователни институции не работят в наши дни. Цялата страна с ентусиазъм празнува настъпването на нов етап.

Символ на 2022 г.

Всяка година символите се променят според китайския календар. 2021 се провежда под егидата на Металния бик, а следващата, 2022, ще се проведе под знака на водния тигър. Общо в източния календар има 60 символа, които циклично се заменят един друг. Според китайския зодиак този символ носи късмет на всички активни и активни хора. Според популярните вярвания за хората, родени под знака на Тигъра, 2022 е годината на съдбата, време на драматични промени и изпълнение на желанията.

Как да се подготвим за китайската Нова година

Китайците започват да се подготвят за тържеството предварително. Много европейци харесваха своите традиции, а съседните страни също имат хора, които спазват правилата за подготовка за тържеството, възникнали в Китай в древни времена.

почистване на дома

Според най-древните традиции, възникнали в Средното царство, преди началото на празника си струва да се направи общо почистване на къщата. Следвайки вярванията, е важно да се отървете от всичко ненужно, счупено, тъй като това предотвратява навлизането на нова творческа енергия в жилището. В Поднебесната империя вярват, че тази традиция помага да се отървете от миналогодишните неуспехи и да донесе просперитет на къщата.

Декорация на улици и къщи

В древни времена китайците вярвали, че в първия ден на празника чудовището Ниан е дошло в селата им, които опустошавали къщи, унищожавали добитък, реколта и друго имущество. Според популярното поверие това чудовище се страхува от червеното, поради което този нюанс доминира в облеклото и декора по време на тържеството. Почти всички аксесоари са направени в червено, а надписите са направени със златна боя - смята се, че това помага за привличане на богатство и материално благосъстояние.

За да се предпазят от разрушителното посещение на чудовище на име Ниан, Поднебесната империя измисли традиция да украсява улици и къщи със специални символи:

 • яркочервени фенери;
 • сдвоени надписи;
 • снимки с пожелание за щастие;
 • шарки в червено.

Декорациите се закачат предварително, знаейки коя дата започва тържеството, така че до този момент всичко да е готово. Ето защо, до началото на празника, градските улици в цялата страна се изпълват с тържествена атмосфера, стават светли и красиви.

Как се празнува китайската Нова година 2022

Китайците се подготвят за тържеството предварително и планират всичко, за да могат да се отпуснат с любимите хора в продължение на 15 дни, да присъстват на празнични събития и да отидат на гости. Празничните традиции съществуват от векове, макар и да се променят леко с течение на времето.

Празнична трапеза

В Китай е прието да се приготвя много храна предварително. Според легендата в първите дни не бива да се използват остри предмети, за да не се изплаши щастието и късмета. В навечерието на първия ден семействата се събират на празнична трапеза.

Менюто на празничната трапеза трябва да включва следните ястия:

 • риба (шаран, сом, карась) - този продукт символизира богатството;
 • пиле - смята се, че носи късмет;
 • кнедли са едно от традиционните ястия в Средното царство, в оригинала се нарича jiaozi;
 • репичките са едни от най-популярните зимни зеленчуци;
 • плодове - помело, мандарини и портокали;
 • сладкиши като оризови топки tangyuan и торта.

Лакомствата на масата обикновено се подреждат по специален принцип. Но най-важното е, че присъстват всички основни традиционни ястия, които символизират щастие, успех и благополучие.

Събиране на семейството

Китайското правителство реши да направи дните на празнуването на Нова година уикенд. Затова китайците имат малко почивка по време на тържеството. През уикендите всички идват от различни градове в родителските си домове, Нова година в Средното кралство е семеен празник.

Където и да е човек, дори да живее в друга държава, за празниците всички се събират в родителския дом. Затова е трудно да се купят билети в предпразнични дни, целият транспорт е претоварен. Когато планирате пътуване до Китай за тържество, трябва да вземете предвид този нюанс, както и да резервирате билети предварително.

Как правилно да стартирате фойерверки и петарди

Изстрелването на фойерверки в Китай е дълга традиция и се смята, че шумът от експлозии плаши злите духове. Първо малки взривни петарди се взривяват, за да прекарат старата година, а след това се запалват три големи - за да отговорят на настъпването на нова. Фойерверки излизат през Нова година, но основните фойерверки в страната могат да се наблюдават в столицата точно в полунощ. Също така местните жители взривяват нестинари в знак на гостоприемство, когато посрещат гости.

Новогодишни подаръци

В Китай за новогодишните празници е обичайно да се дават пари в червени пликове на Хонгбао - този подарък символизира желанието за просперитет и късмет. Съществува и традиция да се подаряват сдвоени подаръци, например комплект от две чаши със символа на годината. На близки роднини се дават скъпи подаръци, на приятели и познати - символични подаръци.

Културни дейности

Датите на началото и края на празника се отбелязват особено ярко - провеждат се тържествени събития, концерти, фойерверки. Кога ще се проведе определено събитие, местните жители ще разберат предварително от плакати и съобщения. По традиция в Поднебесната империя се провеждат следните културни събития за празнуване на Нова година:

 • организират се театрални представления и представления, актьорите показват исторически събития и различни пиеси;
 • основната молитва на годината се провежда в храма Longhuasa, всички благочестиви китайци се стремят да присъстват на тази церемония;
 • на първия ден се пускат фойерверки и взривяват нестинари, в столицата се провеждат грандиозни празнични фойерверки;
 • в регионите се организират панаири, на посетителите се предлагат екзотични ястия и закуски, продават се произведения на майстори с изображения на символа на годината;
 • провеждат се масови тържества, концерти и други забавления и развлекателни събития;
 • в последния ден от тържеството горящи фенери се пускат в небето, отправяйки пожелание - смята се, че то със сигурност трябва да се сбъдне.

Китайската Нова година през 2022 г. ще се празнува в продължение на 15 дни - 1-15 февруари. По това време всички, които почитат източните традиции, могат да се присъединят към празника, като отидат на пътуване до Средното царство или като организират тържество у дома.

Интересни статии...