Затъмнения през 2022 г.: слънчеви и лунни, и света

Кога ще настъпи слънчево и лунно затъмнение през 2022 г.? Този въпрос тревожи не само астролозите и астрономите, но и обикновените хора, защото, както знаете, влиянието на небесните тела върху живота и съдбата на човек е доста голямо. Затова има смисъл да знаете предварително графика на затъмненията, за да коригирате плановете си и да използвате енергията на небесните тела във ваша полза.

Слънчеви затъмнения

Земята се върти около слънцето в еклиптичната равнина. Луната също се върти около слънцето и преминава по същата равнина. В определен период земният спътник е на линията между слънцето и земята, в резултат на което лунната сянка пада върху земята. Така се получава слънчево затъмнение. Това е астрономически феномен, по време на който Луната частично или изцяло покрива Слънцето със себе си. Това е възможно само на новолуние.


Учените и астрономите знаят траекторията на Луната, така че могат да изчислят относително точно време за появата на астрономически феномен. Честотата им се изчислява според законите на небесната механика.

Сортове

Има три вида слънчеви затъмнения:

 1. Пълна. Когато Слънцето и Луната са на една линия. Явлението може да се види само в малка част от Земята. Небето става много тъмно, сякаш нощта е паднала посред бял ден.
 2. Частен. Такова затъмнение се случва, когато Луната и Слънцето са подредени практически на една и съща права линия.
 3. Пръстеновиден. Луната е на максималното си разстояние от земята. През този период той не е в състояние да покрие напълно Слънцето и изглежда пред него като тъмен диск с очертанията на голям слънчев диск. Прилича на черна топка с огнен пръстен в кръг.

Пръстеновидно затъмнение
За една година на Земята могат да настъпят от 2 до 5 слънчеви затъмнения. В някои части на планетата слънчевото затъмнение е изключително рядко. Предлагаме да разберем кога ще настъпят слънчевите затъмнения през 2022 г.

Дати 2022

Слънчевите затъмнения винаги предизвикват определен интерес: за астрономите това е професионално, за хората, които не са свързани с науката, е филистимско. Въпреки това мнозина се чудят кога ще настъпи слънчевото затъмнение през 2022 година.

Според астрономи и учени това ще се случи:

 • 30.04.22 в 23:42 (MSK) - частично слънчево затъмнение. Ще има възможност да го гледате в Тихия океан. На територията на Русия затъмнението няма да се вижда.
 • 25.10.22 в 14:01 (московско време) - частично слънчево затъмнение, което може да се наблюдава в цяла Европа и европейската част на Русия, в Централна и Западна Азия, а също и в Северозападна Африка.

За 2022 г. не се планират други слънчеви затъмнения. Що се отнася до лунните затъмнения, те се случват много по-често.

Влияние върху човек

В хода на изследванията медицинските учени установиха, че по време на слънчеви затъмнения метеочувствителните хора може да имат повишено кръвно налягане, замаяност и влошено цялостно здраве. Възможни са и смущения в работата на нервната система. Вероятно някой ще бъде скептичен към подобни твърдения: казват, че налягането се увеличава от вълнението, свързано с очакването на слънчево затъмнение. Но не забравяйте, че по време на това явление две мощни небесни тела са на една и съща линия, техният гравитационен ефект върху Земята достига апогея си, което красноречиво се доказва от силата на приливите и отливите (достигайки връх). Разбира се, емоционалните и зависимите от времето хора ще усетят промяната.

Експерти, специализирани в изследването на човешкия енергиен фон, препоръчват да се отървете от комплекси и страхове по време на слънчево затъмнение. Смята се, че астрономически феномен помага за промяна на кармата.

Лунни затъмнения

Причината за лунното затъмнение е малко по-различна от слънчевата.Нито един небесен обект не е в състояние да затвори Луната от наблюдателя. Но когато сянката от Земята, която от другата страна е осветена от Слънцето, падне върху Луната, нейният диск става почти черен, с кървав оттенък. За появата на лунното затъмнение небесният спътник на Земята трябва да влезе във фазата на пълнолунието.

Сортове

Лунните затъмнения са пълни и частични. Понякога се случват и затъмнения на полутенята, когато Луната навлиза не в прав конус от сянка от Земята, а в полутеня. Подобни явления не са необичайни, но не могат да се видят с просто око: такива затъмнения са интересни за астрономите и тези, които наблюдават всичко, което се случва в небето. За да видите този спектакъл, трябва да знаете точно кога ще станат лунните затъмнения през 2022 година.

Дати 2022

През 2022 г. ще има 2 пълни лунни затъмнения:

 • 16 май 2022 г. в 07:11 UTC. Затъмнението ще може да се наблюдава и на двата американски континента, Антарктида, на западния бряг на Африка и Иберийския полуостров. За цялата територия на Русия, по време на затъмнение, Луната ще бъде скрита зад хоризонта.
 • 8 ноември 2022 г. в 13:59 ч. (MSK). Това явление ще бъде възможно да се наблюдава в целия Тихи океан и по крайбрежието на всички континенти, измити от него. можете да видите лунно затъмнение в Далечния изток.

И отделно си струва да кажем няколко думи за такъв необичаен астрономически феномен като суперлуния. През този период Луната е на минималното си разстояние от Земята и изглежда със 7% по-голяма и с 15% по-ярка от обикновено. Професионалните фотографи се опитват да не пропускат тези явления, защото в такива моменти можете да направите наистина страхотни снимки. За да не пропуснете суперлуната, обърнете внимание на датите на тяхното възникване:

 • 14 юни 2022 г. в 14:52 (UTC).
 • 13 юли 2022 г. в 21:37 (UTC).
Супер луна

Интересно! Лунните затъмнения рядко са идентични по отношение на движението на планетите в техните орбити. Пълно повторение на еквивалентното относително положение на Земята, Луната и Слънцето се случва приблизително 1 път на 18 години. В астрономията този период се нарича Сарос. Началото и краят му се считат за изключително важни за езотериците.

Влияние върху човек


От древни времена хората придават голямо значение на лунния календар. Пълнолуние, новолуние или затъмнение - не може да се каже, че влиянието на луната върху човека е неутрално. Трябва да се обърне специално внимание в навечерието и по време на лунните затъмнения:

 • Пациенти с хипертония и хора със заболявания на сърцето и съдовата система (препоръчително е да ограничите физическата активност, да избягвате стреса и нервните шокове, а също така да се опитате, ако е възможно, изобщо да не излизате навън).
 • Хора с психични разстройства или предразположение към подобни заболявания. Езотериците и астролозите са сигурни, че по време на лунните затъмнения подсъзнателната част има предимство пред съзнанието, следователно скритите черти на характера и наклонностите се изострят.
 • Хора, които преди са изпитвали последиците от хипнозата. По време на лунното затъмнение негативните емоции и свързаните с тях спомени се изострят.

Важно е! Научно е доказано, че броят на самоубийствата се увеличава значително по време на лунните затъмнения.

Тази тенденция дава повод за размисъл. Обърнете внимание на емоциите и чувствата си, които възникват в навечерието на астрономическите явления - за да можете да разберете как ви засяга това или онова затъмнение.

Подготовка за затъмнение: съвет от астролози

Слънцето и луната са най-значимите небесни обекти за нашата планета, чието местоположение влияе на много събития на Земята. Общоприето е, че лунните затъмнения носят логичното заключение или кулминацията на даден период. Слънчевите затъмнения, от друга страна, са началото на нещо ново, един вид отправна точка.

Астролозите препоръчват започването на голям бизнес и сериозни проекти по време на сезона на затъмнението (това се случва приблизително веднъж на две години). Но не забравяйте, че 7 дни преди затъмнението и 7 дни след него е опасен период - ситуацията може да стане извън вашия контрол.Също така астролозите не съветват внимателно да наблюдават тези явления и да се обръщат към небето, тъй като през този период в Космоса бушуват мощни течения на отрицателна енергия. Поглеждайки внимателно към небесните тела, вие само ще привлечете вниманието й към себе си.

Интересни статии...