Състезания за Нова година 2022: забавни игри и забавления

Състезанията за Нова година 2022 трябва да бъдат подготвени предварително. Трябва да отпразнувате празника ярко и весело, зареждайки с вълшебна атмосфера за цялата следваща година. За да не се отегчават семейството, приятелите и колегите на новогодишната маса, можете да измислите интересни и запомнящи се забавления.

Забавни състезания, отборни игри или хазартни тестове ще разнообразят перфектно празника. А от селекция от многобройни комични и забавни задачи можете да изберете забавление, подходящо за деца, възрастни или компании от различни възрасти.

Подготовка за състезания и игри

Когато се подготвяте за новогодишни събирания и решавате за свободното време, препоръчително е да се придържате към следните съвети:

 • предварително закупете различни комични награди, които ще се превърнат в допълнителен стимул за участие и печалба;
 • съставете сценарий на тържеството, за да редувате събиранията на маса с игри на открито, танци и викторини;
 • планът на събитието трябва да бъде разпечатан, тъй като в суматохата можете да забравите да проведете интересно състезание;
 • изгответе списък с реквизит за игрите, ако е необходимо, закупете липсващи предмети;
 • състезанията ще бъдат по-интересни, ако изберете музикален съпровод за тях - така гостите няма да седят мълчаливо.

Забавни състезания за Нова година на Тигъра 2022

Покровител на 2022 г. ще бъде Синият воден тигър - активен, интелигентен и любознателен характер. За да го успокоите, по време на новогодишния празник трябва да се подготвят интересни и забавни състезания.

„Разопаковайте подаръка“

Разопаковането на подаръка ще бъде забавно забавление както за възрастни, така и за деца. Предварително трябва да подготвите подробностите за състезанието за 6 участника:

 • тигрови фигурки, увити в няколко слоя опаковъчна хартия;
 • ръкавици без ръкавици;
 • зарове;
 • карти с числа от 1 до 6;
 • комична награда за победителя.

Забавленията е най-добре да се правят на масата. На всеки играч се присвоява пореден номер. Водещият започва играта и хвърля първата матрица. Изпуснатото число показва играча, който може да започне да разопакова подаръка. Но първо, той трябва да хвърли матрица (за да посочи следващия участник) и да сложи ръкавици. И така на свой ред. Победител ще бъде този, който първо разопакова фигурата.

"Благодарен съм"

Участниците могат да седнат на масата. Най-възрастният мъж започва играта. Той хвърля матрицата. Отпадналият номер показва човека, на когото ще трябва да отправи комично желание или да изрази благодарност.

Например матрицата падна върху числото "2". Това означава, че първият участник трябва лично да благодари на госта, седнал на двама души отляво или отдясно. След това ходът се предава в кръг.

„Търсене на съкровища“

За да извършите това забавление, ще ви трябват много лъскави монети, които трябва да се разпръснат из стаята. На всеки участник се дава чорап. След минута те трябва да намерят и съберат монети в стаята. Победител ще бъде този, който събере най-много пари. За него предстоящата година ще бъде щастлива и богата.

Готини състезания и игри за Нова година 2022 за корпоративно парти

На събития като новогодишно фирмено парти цари неформална атмосфера, всички служители се забавляват и отпускат. Освен да оставите целия персонал в кафене, можете да организирате празнично пиршество на работното място. Но след това, освен да подреждате масата, е важно да се погрижите и за състезанията предварително. Това може да са танци, пиене или забавни игри, които ще ви помогнат да създадете весело новогодишно настроение.

"Рисуване на шефа"

За да проведете състезанието, ще ви трябва лист с ватман и цветни маркери. Няколко доброволци са призовани да изтеглят отнемания. Всеки участник получава лист хартия с написана част от тялото на шефа (глава, очи, уста, ръце, торс, крака).

На свой ред колегите са доведени до хартията Whatman, след като преди това са били със завързани очи. Те трябва да нарисуват частта от тялото, която им е паднала, показвайки интуиция и да определят мястото, на което трябва да бъде. Желателно е началникът да бъде нарисуван в новогодишна носия на Дядо Коледа и винаги с брада.

"Сладко реле"

Преди началото на състезанието се приготвят 2 купички бонбони и 2 чифта ръкавици. Най-забавните колеги се избират от присъстващите гости и се разделят на две групи. Всеки отбор получава чифт ръкавици без ръкавици.

Първите участници трябва да изтичат до купа със сладкиши, да разгънат близалката в ръкавици без пръсти и да я изядат, след това да се върнат в отбора си и да предадат щафетата на следващия играч. Победител е групата, която изяде първо всички бонбони.

"Пожелание от Дядо Коледа"

За участие в играта се извикват всички желаещи, които се нареждат в една линия. На първия участник се дава чанта с подаръци, която само собственикът може да отвори. Следователно тя трябва да бъде върната на Дядо Коледа. Включва се весела музика и участниците започват да си подават чантата.

Когато водещият изключи музиката, този с чантата в ръцете трябва да изпълни всяка задача (да танцува, да пее, да разказва анекдот или стих, да показва пародия). Колкото по-често музиката се изключва, толкова по-интересно ще бъде състезанието. Празнуват се най-готините изпълнения, за да може по-късно Дядо Коледа (когато получи чантата си с подаръци в ръцете си) да представи паметни сувенири.

Нова година 2022 конкурси за забавна компания за възрастни

Чудесен вариант за празнуване на Нова година е костюмирано парти, където на всеки участник се възлага определена роля. Но ако няма начин да организирате такава вечер, можете да проведете готини състезания. Те ще позволят на тези, на които им е скучно да седят на масата и да ядат салати, да се затоплят.

Избирайки състезания за компания за възрастни, можете спокойно да включите в празничната програма леко пикантни задачи, които ще обезвредят атмосферата.

„Какво има в гащите“

Преди състезанието водещият ще трябва да изреже различни двусмислени или забавни цитати от вестници, които се сгъват в чанта. На празничната трапеза всички се редуват да извадят цитат и да го прочетат, започвайки с думите „И днес в гащите ми …“ Отлично настроение се осигурява на всички гости, седнали на масата.

Състезания с препятствия

За да проветрите гостите, можете да ги поканите да се обличат топло и да излязат навън за мобилно състезание. Всички са разделени на отбори от по двама. Те се свързват помежду си (например с ръцете или краката). По сигнал от лидера участниците започват да тичат през снега до уговореното място. Победителят е двамата, които завършат първи.

"Чанта с гатанки"

За да проведете състезанието, ще трябва да поставите най-различни предмети в чанта (фигурки на животни, прибори за хранене, бижута, козметика, инструменти). Всеки играч трябва да пусне ръката си и да познае какъв предмет има. За да усложните нещата, можете да си завържете очите или да предложите да носите ръкавици без ръкавици.

"Мандаринско реле"

Два екипа от участници получават супена лъжица и мандарина. Първите играчи застават на старта, като с двете ръце вземат лъжица с плод в нея. Те ще трябва да достигнат забележителността, да се върнат, без да изпускат мандарината и да предадат щафетата на друг играч. Печели първият отбор, който изпълни задачата.

"Новогодишен скулптор"

Необходимо е да се подготвят реквизитите за състезанието:

 • балони, някои от които трябва да бъдат напомпани, докато други трябва да бъдат оставени издути;
 • ножици;
 • конци;
 • Скоч;
 • ярки панделки.

Сформират се два отбора от трима души. Желателно е единият отбор да се състои само от мъже, а другият от жени. Водещият дава на играчите реквизит и гласове задачата: да моделират фигура от балони с различни форми и размери (женски за мъже и обратно). Получената скулптура може да бъде украсена с панделки.Победителите могат да бъдат предложени да бъдат избрани чрез гласуване.

Състезания и забавления за семейството за Нова 2022 година

Когато семейство от възрастни и деца се събира на масата, трябва да се подбират игри, така че всички, независимо от възрастта, да се забавляват. Интересните семейни състезания са задължителна част от новогодишната нощ, като помагат на възрастните членове на семейството да си спомнят детството и да се потопят в магията на новогодишната нощ.

"Екстрасенси"

Предварително трябва да подготвите голяма кутия и няколко елемента от новогодишната тема (фигурки на тигър, Дядо Коледа, Снежанка, малко коледно дърво, клапер, играчка за коледно дърво, шоколадово блокче). Участниците са помолени да познаят какво се крие в кутията. Можете да задавате водещи въпроси, а самите водещи - да дават подсказки.

Когато елементът бъде отгатнат, той може да бъде заменен с друг. За всеки верен отговор на участника се поднася малък сувенир.

"Кой е?"

Избира се играч, който да му завърже очите и да си сложи ръкавици. Един от членовете на семейството стои отсреща. Участникът, опипвайки лицето, ръцете или тялото си, трябва да отгатне кой стои пред него.

"Зимен вятър"

Две снежинки се изрязват от фолио или цветна хартия. На масата седят двама участници, които трябва да издухат снежинки на пода със скорост. Победителят получава сертификат Winter Wind.

Новогодишна фотосесия

Семеен празник рядко се провежда без запомнящи се снимки. Можете да организирате тестове за снимки, в които да участват всички членове на семейството. Трябва да разнообразите снимките си, като привлечете аксесоари и новогодишни костюми. Положителните емоции ще бъдат осигурени два пъти: по време на самата фотосесия и след отпечатване на получените изображения.

Забавни детски състезания и игри за Нова година 2022

Новогодишните празници винаги са свързани с хоровод, игри и забавления. Утренници се провеждат в детски градини и училища, където задачата на ръководителите е да създадат атмосфера на весел празник за децата. А малки подаръци за участие помагат да развеселите малките участници.

Игра "Предвиждам"

На детски утренник или у дома можете да проведете вълнуваща игра за гадаене. За да направите това, трябва да напишете на лист хартия имената на всички присъстващи деца и да ги поставите в кутия. Освен това водещият пита какво да очаква следващата година и вади лист хартия с име.

Например „Кой ще има само А в училище през следващата година“ - за Миша.

На фасилитатора могат да бъдат зададени следните въпроси:

 • На кого ще бъде изпълнено най-съкровеното желание през следващата година?
 • Кой ще намери съкровището?
 • Кой ще получи повече подаръци за Нова година?
 • Кой клас ще стане известен?
 • Кой ще има домашен любимец?
 • Кое от момчетата ще пътува най-много през следващата година?
 • Кой ще бъде най-голямата изненада?
 • Кой от присъстващите се очаква да спечели от лотарията?

Това забавление ще развесели децата и ще създаде позитивна атмосфера за цялата празнична вечер.

"Ние танцуваме"

Танцовите състезания са много популярни сред децата, така че трябва да ги поканите да "светят" около елхата. Водещият включва детски новогодишни песни и назовава всеки приказен герой (баба Ежка, зайче, мечка, снежен човек, Кошей, Снегурочка). Участниците в играта трябва да покажат как този герой танцува. Победителят е най-артистичното и пъргаво дете, на което е присъдена наградата.

Отборна игра "събиране на подаръци"

Преди състезанието трябва да подготвите необходимите:

 • синя и червена чанта;
 • играчки, които играят момчетата (коли, самолети, конструктивен комплект, топка);
 • момичешки играчки (кукли, скачащо въже, меки играчки, бебешка козметика).

Студентите трябва да бъдат разделени на два екипа въз основа на пола. Те получават съответната чанта.

Задачата е да съберете играчките си в чанта. За това на екипа се дават 1-2 минути. След изтичане на времето се проверява количеството и качеството на събраните артикули. Всички участници в играта получават сувенир.

Борба с балон

Това мобилно забавление може да се извършва както на закрито (но трябва да има много свободно пространство), така и на открито. Всички деца са разделени в два отбора, които стоят един срещу друг. Между тях се чертае линия.

Балоните се надуват предварително (около 30 броя). Момчетата трябва да ги хвърлят на територията на врага по сигнал на лидера. На това се дават 5 минути, след което резултатът се сумира.

Интересни състезания за Нова година 2022 за училища и ученици в гимназията

Тийнейджърите, за разлика от малките деца, вече не могат да бъдат изненадани от кръгъл танц около коледно дърво или новогодишна викторина с отговори. Те се нуждаят от съвременни състезания и гегове. Следователно, когато подготвя празнична вечер за класа, водещият ще трябва да прояви значителна изобретателност, за да привлече всички да участват в новогодишната програма.

"Празнични дартс"

Това състезание ще бъде много интересно за тийнейджърите, тъй като ще бъде възможно да се загреете, да се състезавате в точност и да получите награда. Преди състезанието водещият трябва да подготви необходимите:

 • малки сувенири (играчки, близалки и сладкиши);
 • стрела;
 • въздушни балони;
 • напишете забавни задачи на листчета хартия и нарисувайте снежинки.

Във всяка топка са разположени листа, напомпани и прикрепени към стената. Всеки участник хвърля дартс. Ако топка със снежинка се спука, на детето се дава малък подарък. Когато топка със задачи се спука, тогава трябва да я изпълните.

"Изработване на гирлянд"

Това състезание за ученици ще изисква 2 комплекта цветна хартия, 4 чифта ножици и 4 канцеларски лепила.

Два екипа от 4-5 души трябва да залепят за известно време гирляндата. За целта тийнейджърите нарязват цветна хартия на големи ленти, които след това се залепват. На участниците се дават 5-10 минути. В резултат отборът с най-дълъг венец победи.

"Снежен бой"

Водещият ще трябва да подготви реквизита предварително:

 • костюм за снежен човек;
 • 2 леген или големи кутии;
 • снежни топки от памучна вата, подложка от полиестер, смачкана хартия, която трябва да се увие отгоре с фолио.

Участниците са разделени в два отбора. Според условията на играта, трябва да хвърлите възможно най-много снежни топки във вашия басейн. На задачата се дава 5 минути.

Изненада след началото на състезанието ще бъде появата на снежен човек (възрастен се преоблича предварително), което ще попречи на децата. Той може да затвори басейна със себе си, да хване снежни топки и да ги хвърли встрани или да се опита да вземе всички хвърлящи оръжия за себе си. Следователно, в допълнение към основната задача, юношите ще трябва да изгонят и снежния човек. Печели екипът с най-много снежни топки в басейна. Победителите ще получат възпоменателни награди.

Състезанията за Нова година 2022 трябва да бъдат подготвени предварително. Важно е не само да изберете вкусно меню за празнична трапеза или музикален съпровод, но и да вземете решение за забавление. Основният компонент на една забавна вечер са правилно подбраните игри, тъй като гостите бързо се уморяват да седят на масата и се отегчават. Когато се подготвяте за пиршество, трябва да се вземат предвид възрастовите характеристики на отбора, техните интереси и предпочитания.

Интересни статии...