Търсени професии през 2022 г .: списък

Да работиш за удоволствие и да получаваш достойни заплати - може би това може да се нарече мечтата на възрастен. За съжаление мнозина са принудени да се занимават с нелюбим бизнес, само защото заплатата приятно се влачи от джоба.

Други, напротив, орат за една стотинка, но се занимават с подобни дейности по дух. По-долу ще намерите търсените професии през 2022 г. и кои специалисти в коя област стават все по-желани служители.

Глобални тенденции на пазара на труда

Светът не стои неподвижен. И в наше време тази фраза звучи по-скоро като заплаха. Ако преди появата на нещо ново хора са се наслаждавали, обсъждали и това се е случвало постепенно (само не забравяйте компютрите и мобилните телефони), сега дори младите хора понякога нямат време да следват новостите и съвременните тенденции.

Четвъртата индустриална революция бързо променя реалността - появяват се нови професии, някои умения стават безполезни, докато други излизат на преден план. Пазарът на труда ще се промени достойно до 2022 г., според експертите на световния икономически форум. Според тях всяка индустрия ще има свои собствени двигатели за растеж.

Например, потребителската индустрия ще бъде значително засегната от урбанизацията и растежа на средната класа, а финансовият сектор ще се промени, тъй като младото поколение приема различен възглед за парите.

Положителни точки:

 • облачни технологии;
 • широко разпространение на Интернет;
 • изкуствен интелект.

Отрицателни точки:

 • разширяването на киберпрестъпността;
 • промени в геополитиката;
 • протекционизъм (глобален контрол от държавата);
 • бързо застаряващо общество.

Високите технологии скоро ще се появят в почти всички сфери на човешкия живот. Роботизацията е друг фактор, който скоро ще стане нашата реалност. Ако сега автомобилите се използват с 19%, то до 2022 г. делът им на участие ще се увеличи до 28%. Това означава, че необходимостта от някои специалисти просто ще изчезне.

Няма нужда да се паникьосвате - трябва рационално да погледнете в очите на предстоящата реалност и да предприемете правилните стъпки, за да останете търсен специалист след 10 години.

Списък на търсените професии през 2022 г.

Експертите смятат, че само след няколко години пазарът на труда ще се раздели на 2 основни лагера:

 1. Топ професии с високо заплащане (мениджъри, анализатори, учители, разработчици на роботика и софтуер, маркетингови специалисти, мениджъри в социалните медии).
 2. Обикновени работници с ниски заплати (служители, чиято работа все още не е научена да се извършва от машини).

Счетоводители, финансови анализатори, одитори, агенти, брокери - тези и други специалисти от средната класа ще трябва да търсят нова работа или да се преквалифицират.

Нобеловият лауреат Кристофър Писаридес твърди, че има само няколко области в света, които дълго време няма да бъдат роботи:

 • образование;
 • здравеопазване;
 • домакинство;
 • лични услуги;
 • собствеността.

За да станете търсен специалист, трябва да проучите пазара на труда и да подобрите уменията си, за да останете на повърхността след 5-10 години.

Това не означава, че такава професия като товарач ще изчезне за собствени нужди. Работните специалитети ще бъдат търсени известно време, докато роботите бъдат напълно въведени в човешкия живот. Квалифициран лекар и учител винаги ще намери своето място на слънце. Креативните мениджъри и търговци ще могат да заемат своята ниша - но принципът на търговия вече се променя забележимо.

В Русия винаги е имало, има и ще има търсене на добри лекари.Проблемът е, че държавата не може да предложи достойни заплати на здравните специалисти. Учителите и възпитателите на предучилищните образователни институции винаги са на висока почит, но тук същият проблем е липсата на перспективи и оскъдната заплата.

Според експерти през 2022 г. ще бъдат търсени специалисти в следните професии:

 • козметици;
 • инженери по интернет сигурност;
 • ИТ лекари;
 • териториални архитекти;
 • обучители на творчески състояния;
 • генетични съветници;
 • строители на интелигентни пътища и къщи;
 • дизайнери на детски и медицински роботи;
 • оценители на интелектуална собственост.

Експертите от Сколково твърдят, че през следващите години ще има търсене на строители и архитекти за изграждане на сгради от енергоспестяващи материали.

В Русия, както и в други страни, има нарастващо търсене на следдипломно образование. Това означава, че ще има повече обучители и треньори.

Най-добрите професии за момичета и жени

Представителите на красивата половина на човечеството винаги ще могат да се озоват в индустрията за красота. Медицинските специализации също ще останат подходящи свободни работни места за тях в бъдеще.

Сред другите професии на бъдещето за жени и момичета могат да се отбележат следните специалности:

 1. ИТ специалисти. Сега компютъризацията е на етап интензивна интеграция във всички сфери на човешкия живот. Следователно ИТ специалистите от двата пола ще останат търсени на пазара на труда.
 2. Търговци. Капитализмът не е премахнат и икономиката все още се основава на производството и по-нататъшната продажба на стоки.
 3. Лекари. има остър недостиг на квалифициран медицински персонал. На запад ситуацията е различна - средната заплата на лекарите е 150-190 хиляди долара годишно. Може би в бъдеще федералните власти ще преразгледат политиката и ще направят всичко, за да предотвратят изтичането на персонал.
 4. Логисти. Доставката на стоки вчера беше приятен бонус, но днес е жизненоважна необходимост. Фирма, която няма собствен отдел за корабоплаване, много скоро ще бъде изоставена от конкуренцията. Следователно търсенето на добър логистик ще остане и в бъдеще.
 5. Химици. На кръстопътя на научната химия и медицина ще ни бъдат полезни специалисти в тази област, които ще могат да работят в две посоки: въздействието на петролните продукти върху икономиката, фармакологичните изследвания.

Козметици, учители, дизайнери на интериор и облекло - диапазонът на женските професии е доста широк. Основното нещо е да намерите своето призвание. И можете да печелите пари за хляб и масло, като правите съвсем обикновени неща. Например маникюр или удължаване на мигли - тези професии могат да бъдат усвоени от момиче дори след 9 клас.

Високоплатени работни места за мъже през 2022 г.

Времената, когато жените се занимаваха с домакинство, а мъжът получи ролята на хляб и хляб, потънаха в забвение. Днес дамите могат да печелят наравно с избраните от тях. Съответно на пазара на труда има все по-малко престижни професии за силната половина от човечеството.

Те обаче са:

 • строители и инженери;
 • шофьори и логистици;
 • ИТ специалисти;
 • военни;
 • специалисти в областта на нанотехнологиите;
 • специалисти по туризъм и хотелиерство;
 • дизайнери на самолети;
 • хирурзи и трансплантология.

В бъдеще ще бъдат търсени специалисти, които освен професионални умения, ще притежават и определени лични качества. Сред последните могат да се отбележат екологично и системно мислене, способността да се мисли извън рамките, междуотраслова комуникация, мултикултурализъм, многоезичие и други.

Изисквани работни професии

Докато роботизацията не е проникнала във всички области, на пазара на труда има горещи свободни работни места, отворени за обикновената работническа класа:

 • хамали;
 • водопроводчици;
 • чистачи и портиери;
 • шофьори;
 • работници във фабрики и фабрики;
 • колектори и др.

Трябва да разберете, че отговорният и изпълнителен служител винаги ще намери своя работодател.Но тези професии не могат да се разглеждат като основен доход - заплатите са твърде ниски.

Списък на медицинските професии

Лекарите винаги са били, са и ще бъдат ценен персонал за всяка държава. Държавите, които днес са създали благоприятни условия за работата на тези специалисти, могат да се похвалят с високи постижения в областта на здравеопазването.

Има много фактори, движещи търсенето на квалифицирани лекари:

 1. Индустрията за красота и пластичната хирургия набират скорост.
 2. Интензивно развитие на онкологични заболявания.
 3. Нестабилната ситуация с разпространението на инфекции (COVID-19 за възможно най-кратко време показа на целия свят колко ценна е работата на здравния работник).
 4. Появата на нови вируси и болести.

Технологията дава възможност за създаване на изкуствени тъкани и органи. Съответно се нуждаем от специалисти, които могат компетентно да използват иновативни възможности и да ги прилагат в живота.

Търсени специалисти в ИТ индустрията

Глобалната компютъризация е нашата реалност. Търсенето на интелигентни "ИТ специалисти" от всички ивици само нараства. Пазарът на труда няма да им писне скоро. Ако говорим за конкретни специалисти, тогава те могат да бъдат разделени на две групи:

 1. Разработчици на софтуер.
 2. Специалисти в областта на корпоративната оптимизация.

Последните са най-често системни администратори. Настоящата ситуация на пазара на труда е такава, че квалифицирани програмисти и разработчици на софтуер ще бъдат търсени днес и в близко бъдеще.

Недостигът на таланти се усеща особено в областта на производството на игри, операционната система за мобилни телефони и уеб дизайна.

Застрашени професии

Трудно е да се предскаже „изчезването“ на определена професия, но все още има тенденции. Повече от една година експертите казват, че светът все по-малко се нуждае от услугите на библиотекар. Скоро продавачите също ще изпитат остър недостиг на свободни работни места - самият принцип на търговията се променя директно и вече е възможно да се продава продукт или услуга чрез Интернет.

Други застрашени професии включват:

 • пощальон;
 • пазач;
 • оператор на асансьор;
 • каскадьор.

„Акулите с пера“ - журналисти, копирайтъри, коректори и редактори - ще бъдат под заплаха от изчезване.

Списък на задължителните професии през 2022-2025 г.

За да определите професията на бъдещето, е важно да разберете какви умения ще са необходими на потенциалните работодатели в бъдеще.

Например, владеенето на чужд език ще престане да бъде желан параметър, но ще се превърне в предпоставка. Стойността на дипломите също ще падне - личните качества на потенциален служител ще се считат за по-желани.

В бъдеще ще бъдат търсени мениджъри и интелигентни мениджъри, които могат да координират група хора и ефективно да разпределят задачите. Невъзможно е да не споменем и друга популярна тема - блокчейн. Технологиите се въвеждат в нашата реалност доста бързо - това е много обещаваща област, която ще се развива активно през следващите години.

Говорейки за обещаващи и високо платени професии в бъдещето, можем да кажем, че високоспециализираният персонал ще бъде на висока почит. Особено ако човек се развива интензивно и непрекъснато усъвършенства уменията си.

Интересни статии...